Μια νύχτα με κοκαϊνομανείς

Το ρεπορτάζ του Νίκου Μαράκη, «Μια νύχτα με κοκαϊνομανείς» δημοσιεύτηκε, ανυπόγραφο, στην εφημερίδα «Ελληνικός Ταχυδρόμος» το καλοκαίρι του 1927. Στις περιγραφές αυτές βασίζεται μεγάλο μέρος της επιφυλλιδικής νουβέλας του «Οι άνθρωποι της κοκαΐνης» που δημοσιεύτηκε σε συνέχεις το 1930 στην εφημερίδα «Νέοι Καιροί» και εκδόθηκε το 1932

Προηγούμενα άρθρα

Δυο παράξενα φρούτα. Η Nina Simone και η Billie Holiday απέναντι στον ρατσισμό και τη «λευκή υπεροχή»

Παρά τις διαφορές τους, όμως, οι δυο μεγάλες τραγουδίστριες ενώνονταν από ένα μαύρο νήμα. Την κοινή αγάπη τους για το λαό τους, το κοινό τους μίσος για τον ρατσισμό και τις βάρβαρες συνθήκες που βίωναν οι μαύροι εξ αιτίας της πολιτικής της «λευκής υπεροχής» στις ΗΠΑ.

Νίκος Μαράκης: Το έγκλημα ενός καταχραστού

Το red n’ noir φέρνει στο φως ένα εντελώς άγνωστο κείμενο του δημοσιογράφου και συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών Νίκου Μαράκη. Το κείμενο αυτό που ακροβατεί μεταξύ λογοτεχνικού και δημοσιογραφικού, μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, αλιεύτηκε από τεύχος του περιοδικού Εξπρές «της μοναδικής Ελληνικής αστυνομικής και κοινωνικής επιθεώρησης» που κυκλοφόρησε το 1932 υπό την διεύθυνση του Ε. Θωμόπουλου.

Είναι αυτό το Ισραήλ του Primo Levi;

Ο σπουδαίους Ιταλοεβραίος χημικός και συγγραφέας Primo Levi γεννήθηκε στο Τορίνο στις 31 Ιουλίου του 1919. Μεγάλωσε στη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι.