Ορισμένες εντυπώσεις του Παύλου Βερνέιγ VII

Ο τραυματισμένος Μακεδονομάχος

Έσπευσα προς τον άνθρωπο που βογκούσε. Όταν τον έφθασα γονάτισα και είδα ότι κρατούσε στα χέρια ένα όπλο.

«Προσοχή», φώναξε ο Αζίζ, που έτρεχε πίσω μου.

Σταμάτησα, έτοιμος να βγάλω το πιστόλι μου. Αλλ’ ο άγνωστος που εξακολουθούσε να βογκά στήριξε τον υποκόπανο του όπλου του στο έδαφος και το χρησιμοποίησε ως ραβδί για να σηκωθεί με κόπο και να σταθεί όρθιος. Είδαμε τότε ότι είχε ύφος εξαντλημένου, ότι τα ρούχα του ήταν ξεσχισμένα, ότι ήταν γεμάτος αίματα και ότι ένα από τα πόδια του ήταν τυλιγμένο μέσα σε λερωμένα πανιά.

Ο Αζίζ του μίλησε. Ο άνθρωπος που μας άκουσε να μιλάμε γαλλικά και μας απάντησε στη γλώσσα μας με αρκετή ευκολία.

«Είμαι πληγωμένος», είπε.

Το πρόσωπό του καταϊδρωμένο πρόδιδε πόνους φρικτούς και μεγάλη εξάντληση. Τον οδηγήσαμε μέχρι το αυτοκίνητο. Είχαμε εκεί νερό, σπίρτο, πετσέτες, ο Αζίζ άρχισε να επιδένει την πληγή του αγνώστου. Είχε δεχθεί μια σφαίρα που του είχε διατρυπήσει τον μηρό. Το τραύμα δεν φαινόταν σοβαρό, αλλά το πόδι ήταν πρησμένο. Ο Αζίζ το έπλυνε και το καθάρισε. Έδεσε καλά το πόδι και ο τραυματίας φάνηκε ανακουφισμένος. Η συγκίνηση του ήταν μεγάλη. Από τα μάτια του έτρεχαν δάκρυα. Μ’ άρπαξε το χέρι και μου το φίλησε.

Έπειτα ο Αζίζ άρχισε να λέει κάτι σ’ άλλη γλώσσα. Εδέησε να του δώσει πολλές εξηγήσεις για να του ελκύσει την εμπιστοσύνη. Και ο άνθρωπος με ρώτησε αμέσως αν ήταν δυνατόν να τον μεταφέρουμε στα Βοδενά. Κάθισα κοντά του στο βάθος του αυτοκινήτου. Ασφαλώς ο Αζίζ θα γνώριζε κάποιο κώδικα, κάποιο σύνθημα για να πείθει τους ληστές ότι είμαστε με το μέρος τους. Ο τραυματίας ήσυχος και ειλικρινής άρχισε να μου λέει την ιστορία του.

Ήταν ένας Μακεδόνας και είχε πολεμήσει ως ελεύθερος σκοπευτής. Έπειτα παρέμεινε στα όρη διότι δεν μπορούσε να ξαναζήσει με τους νόμους. Είχε γίνει ένας από τους κομιτατζήδες εκείνους που είναι κατά το ήμισυ εθνικιστές και κατά το ήμισυ ληστές.

Κατά το πνεύμα το δικό του, οι κομιτατζήδες μάχονται για την ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Πράγματι όμως δεν υπάρχει ζήτημα ανεξαρτησίας και οι κομιτατζήδες δεν πράττουν τίποτε άλλο, παρά να συλλαμβάνουν τους ταξιδιώτες, λαμβάνοντες από αυτούς λύτρα. Τέλος ουδόλως διαφέρουν από τους ληστές της Αλβανίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Ο άνθρωπός μας είχε τραυματισθεί σε μια σύγκρουση με τους χωροφύλακες, την προηγούμενη. Και ως εκ θαύματος κατόρθωσε να διαφύγει την σύλληψη, σέρνοντας το σώμα του μέχρι το μέρος που τον βρήκαμε.

Θα ήταν 35 περίπου ετών. Στο σκληρό του πρόσωπο, που το σκέπαζαν τα πυκνά γένια και μια ουλή, μάντευε κανείς ότι θα είχε άλλοτε ένα πρόσωπο γλυκό και σχεδόν παιδικό. Και όταν ανακουφίσθηκε και γέλασε για πρώτη φορά είδα ότι είχε ένα μειδίαμα ευγενικό. Μου έδωσε πληροφορίες για τους συντρόφους του και κυρίως για την τελευταία εγκληματική του πράξη, για την οποία άκουσα αόριστα να μιλούν κατά την στιγμή της αναχώρησης μου από τα Τίρανα.

Στα Βουλγαρικά και Νοτιοσλαβικά σύνορα όλοι γνωρίζουν και φοβούνται τον Ντότσο Ουζούνωφ. Είναι ο σκληρότερος εκ των ληστών των Βαλκανίων. Είναι εκείνος που εξήλθε ένοπλος και ματωμένος από τους εμφυλίους πολέμους και τις επαναστατικές επιθέσεις μετά τον πόλεμο.

Ρώσος και κομμουνιστής, είχε καταδικασθεί το 1923 σε θάνατον. Διέφυγε και πέρασε στην Νοτιοσλαβία, όπου οργάνωσε συμμορία. Και κάθε άνοιξη ο Ντότσο Ουζούνωφ κατέρχεται από τα βουνά μέχρι τις πεδιάδες, φθάνει στις πύλες της πόλης, φονεύει και ληστεύει.

Μάταια λαμβάνουν μέτρα εναντίον του και τον καταδιώκουν. Το φθινόπωρο όταν ανεβαίνει και πάλι στα απρόσιτα λημέρια του, οι άνθρωποί του σκύβουν υπό το βάρος των λαφύρων, αυτός δε πυρόθριξ κολοσσός, που έχει αφήσει να ξεραθεί το αίμα επάνω στα ρούχα του και στο δέρμα του το αίμα των θυμάτων του, είναι γεμάτος κοσμήματα.

Έχει ζώνη από μαλαματικά και φέρει αρμαθιά από βραχιόλια των κοριτσιών που στραγγάλισε. Μία μέρα σταμάτησε την ταχεία αμαξοστοιχία της Βάρνας και μίαν άλλη στο Γκλοζένε λεηλάτησε εικοσάδα αυτοκινητιστών.

Αλλά το τελευταίο κατόρθωμά του που έγινε μόλις προ οκτώ ημερών, είναι τρομερό…


Την επόμενη Δευτέρα στο red n’ noir: Το τελευταίο κατόρθωμά του Ουζούνωφ

Το βιβλιοπωλείο του red n’ noir προτείνει τις παλπ νουβέλες:

Καμία δημοσίευση για προβολή