Έγκλημα στην Πλατεία Σαναγοράς

Επεισόδιο τέσσερα

εγκλημα στην πλατεία σαναγοράς

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του διπλού φονικού στο κέντρο της Αγ. Πετρούπολης: Είχε κίνητρο τη ληστεία.

Αργά αλλά σταθερά ξεδιπλώνεται το κουβάρι του μυστηρίου του άγριου εγκλήματος. Στη Πλατεία Σαναγοράς, ο αδίστακτος δράστης σκότωσε με κτηνώδη χτυπήματα στο κεφάλι δυο αδελφές.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα η Αλιόνα Ιβάνοβνα, η μεγαλύτερη από τις δυο άτυχες αδελφές άνοιξε την πόρτα στον δολοφόνο της. Είναι πιθανό είτε να της παρουσιάστηκε ως πελάτης είτε να ήταν πράγματι. Σημειώνεται ότι η άτυχη γυναίκα διατηρούσε νόμιμο ενεχυροδανειστήριο εντός του διαμερίσματος που κατοικούσε μαζί με την επίσης δολοφονημένη αδελφή της.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρόκειται για εισβολή με κίνητρο τη ληστεία που κατέληξε σε δολοφονία. Φαίνεται πως ο δράστης έψαξε όλα τα υπνοδωμάτια και αφαίρεσε αντικείμενα μεγάλης αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στα πτώματα βρέθηκαν ένα μικρό εικόνισμα και δυο μικροί σταυροί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο άτυχες γυναίκες βρέθηκαν με πολτοποιημένα κεφάλια. Η 60χρονη κατά πάσα πιθανότητα δολοφονήθηκε με βαρύ αντικείμενο πιθανόν με σφυρί. Η αδελφή της με βαρύ και κοφτερό (λεπιδοειδές) εργαλείο τύπου μπαλτά. Πιθανό ωστόσο θεωρείται και το ενδεχόμενο ο δράστης να χρησιμοποίησε το ίδιο φονικό εργαλείο από διαφορετική πλευρά.

Το χρονικό

Ο δράστης εισβάλει στις 19:30 το απόγευμα στην πολυκατοικία πέριξ της πλατείας Σαναγοράς και από εκεί στο διαμέρισμα του 4ου ορόφου όπου έμεναν οι δυο άτυχες αδελφές. Αφού δολοφονεί με φρικιαστικό τρόπο την 60χρονη ενεχυροδανείστρια ξεκίνησε να αναζητάει χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκείνη την ώρα επιστρέφει στο σπίτι η αρκετά νεότερη ετεροθαλής αδελφή της. Δολοφονείτε και αυτή από τον δράστη. Πιθανόν για να μην υπάρξουν μάρτυρες που ενδεχομένως θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη του. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δράστης και θύματα γνωρίζονταν.

Ο δράστης καταφέρνει να διαφύγει ανενόχλητος παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι γεμάτη από κόσμο. Πήρε μαζί του χρήματα και ορισμένα αντικείμενα αξίας αφήνοντας όμως πίσω του τα περισσότερα.

Δυο ενδεχόμενα

Οι αστυνομικοί εξετάζουν δυο ενδεχόμενα. Πρώτον ο δράστης να γνώριζε τα θύματα του και να επέλεξε να τα ληστέψει για λόγους εκδίκησης. Δεύτερο και πιο πιθανό ενδεχόμενο: Κατά την διάρκεια της ληστείας, τα θύματα τον αναγνώρισαν και αποφάσισε να τα σκοτώσει για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του.

έγκλημα στην πλατεία σαναγοράς

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Οι δυο μάρτυρες που επισκέφθηκαν το διαμέρισμα και κάλεσαν την αστυνομία αναφέρουν στις καταθέσεις τους:

Η κατάθεση του αξιωματικού Κωχ

«Ονομάζομαι Κωχ και υπηρετώ ως αξιωματικός του στρατού. Σήμερα και περί την ώρα 19:45 έφτασα στο σπίτι της Αλιόνα Ιβάνοβνα προκειμένου να την συναντήσω για επαγγελματικό λόγο. Είμαι συνεργάτης της Αλιόνα Ιβάνοβνα καθώς αγοράζω ληξιπρόθεσμα ενέχυρα προκειμένου να τα μεταπωλήσω. Αφού χτύπησα το κουδούνι τραβώντας το κορδόνι με δύναμη μου φάνηκε ότι κάποιος είναι μέσα. Μου φάνηκε πως κάποιος κουνήθηκε από την μέσα πλευρά της πόρτας. Χτύπησα και δεύτερη φορά και πάλι δεν μου άνοιξε. Τότε θύμωσα που δεν μου ανοίγουν και άρχισα να χτυπάω με δύναμη το χερούλι της πόρτας. Παρά τα επίμονα χτυπήματα μου δεν απαντούσε και τότε σκέφτηκα ότι μπορεί να τις έχει πάρει ο ύπνος ή ότι κάτι κακό τις έχει συμβεί.

Η Αλιόνα Ιβάνοβνα λόγω του ότι διατηρεί ενεχυροδανειστήριο μπορεί να έχει οικονομικές διαφορές με κάποιον πελάτη της. Εξ όσων γνωρίζω τηρεί πολύ αυστηρά τις προθεσμίες που ορίζει για τις κατασχέσεις των ενέχυρων κάτι που δημιουργεί αψιμαχίες καμιά φορά με τους πελάτες της. Επίσης γνωρίζω ότι είχε στο διαμέρισμα της πολλά χρήματα και αντικείμενα αξίας. Αυτές ήταν σκέψεις που έκανα όση ώρα περίμενα να μου ανοίξουν. Μετά συνέχισα να χτυπάω το κουδούνι με όλη μου την δύναμη. Τότε και περί τα πέντε λεπτά αργότερα ενεμφανίστη έτερος επισκέπτης πιθανόν πελάτης.

Πρόκειται για το άτομο το οποίο απ όσο γνωρίζω ονομάζεται Πεστριάκοφ. Αυτός ο Πεστριάκοφ σπουδάζει από ότι μου είπε για να γίνει ανακριτής. Με τον Πεστριάκοφ από κοινού ενημερώσαμε την αστυνομία. Με χαιρέτησε αποκαλώντας με το όνομα μου γεγονός που μου έκανε εντύπωση καθόσον εγώ δεν τον γνώριζα. Του ζήτησα να μάθω αν γνωριζόμαστε και τότε με ενημέρωσε ότι είχαμε γνωριστεί παλαιότερα στο καφενείο με την επωνυμία Γκαμπρίνους. Εκεί είχαμε παίξει κάποιες παρτίδες μπιλιάρδο. Στη συνέχεια συζητήσαμε μεταξύ μας για το που μπορεί να είναι η Αλιόνα Ιβάνοβνα και η αδελφή της και να μην μας ανοίγει. Ο Πεστριάκοφ όπως ισχυριζόταν είχε και αυτός ραντεβού για δικιά του δουλειά. Δεν με ενημέρωσε για τι ακριβώς επρόκειτο και εγώ δεν ρώτησα για να μην φανώ αδιάκριτος.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως του Πεστριάκοφ του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν μας άνοιγε την πόρτα η Αλιόνα Ιβάνοβνα. Όπως ισχυρίστηκε δεν μετακινείτε ποτέ από το σπίτι της γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα πόδια της.

Σε κάποια στιγμή δοκίμασε κι ο ίδιος να ανοίξει την πόρτα και τότε σπρώχνοντας της συμπέρανα πως η πόρτα δεν είναι κλειδωμένη αλλά απλώς συρτωμένη. Έτσι καταλάβαμε πως κάποιος είναι στο σπίτι αφού δεν θα μπορούσε αλλιώς να βάλει τον σύρτη. Τότε σκεφτήκαμε ότι μπορεί να έχουν λιποθυμήσει ή ότι κάτι άλλο τις έχει συμβεί. Αποφασίσαμε να φωνάξουμε την αστυνομία κάτι που ανέλαβε να κάνει ο Πεστριάκοφ. Εγώ συνέχισα να στέκομαι έξω από την πόρτα και τράβηξα άλλη μια φορά το σχοινί για το κουδούνι πιο απαλά, αν θυμάμαι καλά, αυτή τη φορά. Μετά όρχησα να κουνάω την πόρτα από την πετούγια απαλά-απαλά για να βεβαιωθώ ότι ήταν κλειδωμένη μόνο με τον σύρτη όπως είχε συμπεράνει ο Πεστριάκοφ. Έπειτα επιχείρησα να κοιτάξω από την κλειδαρότρυπα αλλά δεν μπορούσα να δω τίποτα γιατί το κλειδί ήταν από μέσα.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο παρά μόνο ότι αφού πέρασε λίγη ώρα χωρίς να συμβεί τίποτα και αφού ο Πεστριάκοφ που είχε πάει να φωνάξει την αστυνομία δεν επέστρεφε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αποφάσισα να φύγω από το σημείο και πράγματι έφυγα κατεβαίνοντας τις σκάλες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι είμαι ταραγμένος από το περιστατικό και πως αν θυμηθώ κάτι θα έρθω να σας το καταθέσω.

Αυτά είχα να πω και τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω».

έγκλημα στην πλατεία σαναγοράς

Η κατάθεση του μάρτυρα Πεστριάκοφ

Ο δεύτερος μάρτυρας που ενημέρωσε την αστυνομίας λόγω των υποψιών του ότι κάποιο έγκλημα έχει διαπραχθεί και είχε αρχικά προσαχθεί ως ύποπτος μαζί τον αξιωματικό του στρατού, λέει στη κατάθεση του:

«Ονομάζομαι Πεστριάκοφ και είμαι φοιτητής. Σπουδάζω με στόχο να γίνω ανακριτής.

Λίγο μετά τις 19:45 έφτασα στην είσοδο του διαμερίσματος της Αλιόνα και της Ελισάβετ Ιβάνοβα καθώς σε προγενέστερο χρόνο είχαμε δώσει ραντεβού με την Αλιόνα Ιβάνοβνα για επαγγελματικούς λόγους. Έξω από την πόρτα συνάντησα τον κύριο Κωχ. Τον χαιρέτησα με το όνομα του καθώς τον είχα γνωρίσει στο καφενείο «Γκάμπρινους» πριν μερικές ημέρες. Τον είχα κερδίσει σε τρεις συνεχόμενες παρτίδες μπιλιάρδο. Αφού περιμέναμε λίγη ώρα απ’ έξω και χτυπούσαμε την πόρτα, δεν πήραμε κάποια απάντηση. Αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε για το τι μπορεί να συμβαίνει. Εξ όσων γνωρίζω η Αλιόνα Ιβάνοβνα δεν μετακινιέται από το σπίτι της. Κάνει όλες τις απαραίτητες για την επιβίωση της εργασίας εντός της οικείας της καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα πόδια της.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως κάποια στιγμή και σπρώχνοντας την πόρτα παρατηρήσαμε πως η αυτή “παίζει” με το σπρώξιμο. Συμπέρανα πως δεν είναι κλειδωμένη αλλά μόνο συρτωμένη. Υπέθεσα όπως είναι λογικό ότι κάποια από τις δυο θα είναι μέσα. Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε ο σύρτης να είναι τραβηγμένος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να έχει λιποθυμήσει ή ότι κάτι κακό μπορεί να τις έχει συμβεί. Έτσι αποφάσισα να φωνάξω την αστυνομία. Πρότεινα τότε στον κύριο Κωχ, τον έτερο επισκέπτη, να παραμείνει στο σημείο για ασφάλεια μέχρι να ειδοποιήσω τις αρχές. Εκείνος δέχτηκε πλην όμως για άγνωστους σε εμένα λόγους εγκατέλειψε την θέση του. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταφέρει ο δράστης της στυγερής δολοφονίας να διαφύγει ανενόχλητος».

Η λύση του γρίφου

Οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από την λύση του γρίφου για το κίνητρο της διπλής ανθρωποκτονίας. Απόλυτο μυστήριο επίσης παραμένει ο τρόπος με τον οποίο διέφυγε ο δράστης από τον τόπο του εγκλήματος.

Ακολουθεί

Καμία δημοσίευση για προβολή