Έγκλημα στην Πλατεία Σαναγοράς

Επεισόδιο οκτώ

Ιλία Πέτροβιτς

Βουτιά θανάτου στη γέφυρα Βαζνιεσένσκη

Βουτιά θανάτου στη γέφυρα Βαζνιεσένσκη επιχείρησε εχθές, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ μια γυναίκα στην μέση της γέφυρας Βαζνιεσένσκη. Την τραγική γυναίκα έσωσε την τελευταία στιγμή ένας αστυφύλακας που βούτηξε στα νερά. Με αυταπάρνηση την τράβηξε στα ασφαλή γρανιτένια πλακάκια της αποβάθρας. Όπως προέκυψε ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τραγικό δυστύχημα εχθές λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Ένας μεσήλικας άνδρας, πιθανόν υπό την επήρεια του αλκοόλ έπεσε πάνω σε διερχόμενη πολυτελή άμαξα. Η άμαξα παρέσυρε τον άτυχο άντρα για περίπου τριάντα μέτρα με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο οδηγός ακινητοποίησε αμέσως τα δυο γκρίζα άλογα που την σέρνανε και κατέβηκε να δει τι έχει συμβεί. Η πολυτελής άμαξα πιθανόν ανήκει σε πρόσωπο των ανώτερων τάξεων. Εκείνη την στιγμή στο εσωτερικό της δεν βρίσκονταν άλλοι επιβάτες. Σύμφωνα με την εκδοχή του ίδιου, την οποία όμως επιβεβαιώνουν σχεδόν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες, ο άτυχος άντρας ήρθε κατά πάνω του παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποίησες του. Με βάση πάλι την μαρτυρία του οδηγού, ο ίδιος δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Ωστόσο ο άτυχος άνδρας, πιθανόν λόγω μέθης, έπεσε κάτω από τα πόδια των αλόγων.

Ο τραυματίας αναγνωρίστηκε τυχαία από κάποιον περαστικό και μεταφέρθηκε σπίτι του, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.  Χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα αφού υπέκυψε τελικά στα τραύματα του.

Ο άτυχος άνδρας σύμφωνα με τον γιατρό που κατέφτασε, έφερε βαριά τραύματα στο κεφάλι. Επιπλέον έφερε ένα επιπλέον κάταγμα στο στήθος πιθανόν από κάποιο λάκτισμα των αλόγων.

Το θύμα ήταν ηλικίας περίπου 50 ετών. Λεγόταν Σεμιόν Ζαχάριτς Μαρμελάντοφ και ήταν δημόσιος υπάλληλος σε διαθεσιμότητα. Ζούσε τον τελευταίο καιρό σε κατάσταση ακραίας φτώχιας ενώ αντιμετώπιζε και προβλήματα με το αλκοόλ. Ήταν πατέρας μιας κόρης από προηγούμενο γάμο. Η τωρινή σύζυγός του έχει τρία ανήλικα παιδιά επίσης από  προηγούμενο γάμο της. Χαρακτηριστικό των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικογένεια είναι ότι τα έξοδα της κηδείας θα καλυφθούν από φιλικό πρόσωπο του θανόντος. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που τον αναγνώρισε.   

Γυναίκα αποπειράθηκε να βάλει τέλος στην ζωή της

Εχθές λίγα λεπτά μετά την δύση του ηλίου,  μια γυναίκα αποπειράθηκε να βάλει τέλος στην ζωή της, πέφτοντας στο ποτάμι από την γέφυρα Βαζνιεσένσκη. Η τραγική γυναίκα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ ονομάζεται Αφροσινιούσκα και βρίσκονταν σε κατάσταση προχωρημένης μέθης. Είχε μόλις πριν από λίγο αποπειραθεί και πάλι να αυτοκτονήσει τυλίγοντας μια θηλιά γύρω από τον λαιμό της. Την πρώτη φορά την έσωσαν κάποιες γειτόνισσες βγάζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την θηλιά από τον λαιμό της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η απελπισμένη γυναίκα καβάλησε την κουπαστή και έπεσε στο κανάλι. Στην αρχή βούλιαξε όμως η άνωση υπερνίκησε την απελπισία της επαναφέροντας το σώμα της στην επιφάνεια.

Οι περαστικοί άρχισαν  να πλησιάζουν στο σημείο, να ζητούν κάποια βάρκα και να καλούν σε βοήθεια. Άμεσα κατέφτασε στο σημείο ένας αστυφύλακας που έβγαλε την χλαίνη και τις μπότες του πέφτοντας χωρίς δεύτερη σκέψη στο νερό. Ευτυχώς, το σώμα της παραλίγο αυτόχειρα είχε πλησιάσει, χάρη στο ρεύμα, πολύ  κοντά στην όχθη. Έτσι ο αστυφύλακας δεν δυσκολεύτηκε. Την έπιασε με το δεξί του χέρι από το φουστάνι και την τράβηξε ώσπου να τοποθετήσει το σώμα της στην ασφάλεια του γρανιτένιου πλακόστρωτου μέχρι να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.   

Τραγωδία στην οικεία Κοζέλ

Ήταν λίγο πριν τις 9 το βράδυ όταν η πολυτελής άμαξα που έσερναν δυο γκρίζα άλογα παρέσυραν για τριάντα μέτρα έναν πενηντάχρονο δημόσιο υπάλληλο. Ο οδηγός της άμαξας αφού την ακινητοποίησε κατέβηκε και άρχισε να φωνάζει ότι ο ίδιος πήγαινε αργά και πως προειδοποίησε εγκαίρως τον άτυχο άντρα να πάει στην άκρη. Απέδωσε το ατύχημα στην κατάσταση μέθης στην οποία βρισκόταν το θύμα. Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να έπεσε επίτηδες μπροστά του.Τους ισχυρισμούς του επιβεβαίωσαν και ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες. Στην άμαξα εκείνη την στιγμή δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης της.

Ανάμεσα στο στριμωγμένο πλήθος που φώναζε πίσω από τους αστυνομικούς που έφραζαν το πέρασμα ξεχώρισε ένας ρακένδυτος άνδρας. Μόλις είδε το γεμάτο αίματα και παραμορφωμένο πρόσωπο του κακοντυμένου (αλλά με ρούχα κυρίου) άντρα που κείτονταν στο πλακόστρωτο αναφώνησε ότι τον γνωρίζει.  Ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο άτυχος άνδρας είναι υπάλληλος σε διαθεσιμότητα και τους πληροφόρησε για την διεύθυνση κατοικίας του. Αμέσως αποφασίστηκε, καθώς ήταν μόλις τρία σπίτια δίπλα, να μεταφερθεί εκεί αντί για το νοσοκομείο καθώς έτσι είχε περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει αν φωνάξουν γιατρό εκεί.

Όταν φτάσανε στο σπίτι ο ετοιμοθάνατος ζητούσε παπά για να τον διαβάσει. Οι γείτονες συγχρόνως διαμαρτύρονταν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μόλις έφτασε ο γιατρός, εκτός από τα τραύματα στο κεφάλι του διέγνωσε και κάταγμα στο στήθος. Συμπέρανε ότι δεν έχει καμιά ελπίδα να μείνει ζωντανός και ότι σε πέντε με έξι λεπτά θα καταλήξει.

Λίγο πριν ξεψυχήσει ένας αστυφύλακας συνόδευσε τον παπά μέχρι τον μελλοθάνατο ο οποίος τον εξομολόγησε.

Τραγικές φιγούρες η κόρη του από προηγούμενο γάμο καθώς και η φθισική γυναίκα του η οποία μεγαλώνει δυο κόρες και ένα γιο που έχει από προηγούμενο γάμο και η οποία χηρεύει για δεύτερη φορά.

Ήταν από μήνες γνωστό στην γειτονιά ότι η οικογένεια πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε είχε περιέλθει στην πλήρη εξαθλίωση λόγω και του επιπλέον προβλήματος αλκοολισμού που αντιμετώπιζε ο θανών. Όπως χαρακτηριστικά λένε είχε φτάσει στο σημείο να πουλήσει μέχρι και τις κάλτσες της γυναίκας του προκειμένου να ικανοποιήσει την ανεξέλεγκτη έξη του.

Τα έξοδα της κηδείας θα καλυφθούν από την ελεημοσύνη φίλου του εκλιπόντος.

Απόπειρα αυτοκτονίας

Απόπειρα αυτοκτονίας λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ. Το περιστατικό με πρωταγωνιστή μια ψηλή γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι το οποίο εκτυλίχθηκε στην γέφυρα Βαζνιεσένσκη, αντιλήφθηκαν πολίτες που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην περιοχή και ειδοποίησαν την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυο αστυφύλακες οι οποίοι ανέσυραν την γυναίκα που δεν είχε ακόμα χάσει τις αισθήσεις της και της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Τα κίνητρα της δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά αλλά όπως επιβεβαιώνουν άνθρωποι του φιλικού της περιβάλλοντος λίγη ώρα πριν είχε κάνει κι άλλη αποτυχημένη απόπειρα. Σύμφωνα με τους ίδιους είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Ιλία Πέτροβιτς

Ο Ιλία Πετρόβιτς είναι ηλίθιος

Καταγγέλλει ως ατζαμήδες την σπείρα των παραχαρακτών. Την συμμορία που πιάσανε πριν έναν μήνα στη Μόσχα. Σαν τα παιδαρέλια λέει πήγαν να αλλάξουν τα χρήματα στην τράπεζα και έτρεμαν τα χέρια τους. Και μου εξηγεί πως θα λειτουργούσε ο ίδιος στη θέση τους για να μην συλληφθεί.

Θα μέτραγε και θα ξαναμέτραγε την πρώτη χιλιάδα ελέγχοντας την υδάτινη γραμμή σε κάθε χαρτονόμισμα. Ύστερα στην δεύτερη χιλιάδα θα τράβαγε στην τύχη ένα χαρτονόμισμα των δέκα ρουβλίων. Θα το εξέταζε υπό διάφορες γωνίες για να βεβαιωθεί τάχα μ’ δήθεν ότι δεν είναι πλαστό. Μετά θα έλεγε στον ταμία πως δεν έχει εμπιστοσύνη. Πως μια συγγενής του έχασε έτσι εικοσιπέντε ρούβλια γιατί της πασάρανε χαρτονόμισμα πλαστό. Μετά, όταν θα ξεκινούσε την τρίτη χιλιάδα θα επανέρχονταν για να βεβαιωθεί στην έβδομη εκατοντάδα της δεύτερης χιλιάδας. Όταν θα έφτανε στην πέμπτη χιλιάδα θα τράβαγε πάλι στην τύχη ένα χαρτονόμισμα και αφού θα το εξέταζε πολύ ώρα θα ζητούσε από τον ταμία ένα άλλο. Όταν ο ταμίας θα έβγαινε εκτός εαυτού ψάχνοντας τρόπο να τον ξαποστείλει θα έφευγε μόνο για να ξαναγυρίσει ατάραχος ζητώντας κάποια μικρή πληροφορία.

Ιλία Πέτροβιτς

Του λέω ότι τα δικά μου χέρια θα τρέμανε σε μια τέτοια περίπτωση όπως έτρεμαν και των δραστών. Και ότι είναι εύκολο στα λόγια αλλά στην πράξη όχι. Του φέρνω το παράδειγμα με την γριά. «Το έγκλημα», συνεχίζω, «είναι φανερό πως το έκανε κάποιος κακοποιός που έπαιξε κορόνα-γράμματα μέρα μεσημέρι. Και γλύτωσε από τύχη. Τα χέρια του όμως έτρεμαν και δεν κατάφερε να κλέψει. Τα γεγονότα τον πρόδωσαν και σύντομα θα συλληφθεί».

Με ρωτάει: «Πως θα συλληφθεί όταν η μοναδική σας μέθοδος για την εξιχνίαση εγκλημάτων είναι να παρακολουθείται ποιος ξοδεύει ξαφνικά πολλά λεφτά;».

Του λέω: «Αυτό είναι αλήθεια. Όσο και αν είναι ικανοί να κάνουν έναν φόνο, πάντα τελικά, τους τσιμπάμε στις ταβέρνες που σκορπάνε τα λεφτά τους.»

Τον ρωτάω: «Εσείς; Πηγαίνετε σε ταβέρνες ή είστε αρκετά πονηρός;»

Ζαρώνει τα φρύδια του και με κοιτάζει επίμονα. Με ρωτάει τσαντισμένος αν θέλω να μάθω πως θα ενεργούσε αυτός σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Αδίσταχτα και σοβαρά του λέω: «Ναι».

Πλησιάζει το πρόσωπο του στο δικό μου και με κοιτάζει κατάματα. Μιλάει χαμηλόφωνα μέσα από τα χείλια του και με κάνει να ανατριχιάσω. «Να τι θα έκανα» μου λέει. «Θα έπαιρνα τα λεφτά και τα κοσμήματα και αφού έβγαινα από εκεί και χωρίς να χάσω λεπτό θα πήγαινα σε ένα ερημικό μέρος. Θα είχα βρει από πριν κάποια μεγάλη πέτρα μέχρι είκοσι κιλά. Όχι πολύ μακριά από το σημείο. Θα σήκωνα την πέτρα και στην γούβα που θα είχε από κάτω θα έχωνα τα κοσμήματα και τα λεφτά. Θα έβαζα την πέτρα πάλι από πάνω και θα πέταγα χώμα γύρω-γύρω για να μην φαίνεται τίποτα. Μετά θα έφευγα και δεν θα επέστρεφα παρά μετά από έναν, ίσως δύο, ίσως τρία χρόνια.

Του είπα πως είναι τρελός και τραβήχτηκα απότομα από κοντά του. Για κάποιον λόγο οι δυο λέξεις αυτές βγήκανε από τα χείλη μου ψιθυριστά. Τα μάτια του Ρόντια πετάνε αστραπές, το πρόσωπο του είναι κίτρινο και το πάνω μέρος του χειλιού του τρέμει. Σκύβει προς το μέρος μου και αρχίζει να κουνάει τα χείλη του χωρίς να μπορεί να βγάλει μιλιά. Πέρασε έτσι μισό λεπτό μέχρι που μου λέει: «Κι αν αυτός που σκότωσε την γριά και την Ελισάβετ είμαι εγώ;». Νοιώθω το αίμα από το πρόσωπο μου να φεύγει και ένα χαμόγελο να μου ξεφεύγει.          

Μου λέει: «Το πιστέψατε. Παραδεχτείτε το».

Του λέω: «Ποτέ δεν το πίστεψα. Τώρα ακόμα λιγότερο».

Διαμαρτύρεται για το περιστατικό της ανάκρισης του από τον Ιλία Πέτροβιτς λίγες ημέρες πριν με αφορμή την λιποθυμία του. Συγχρόνως ζητάει τον λογαριασμό από τον σερβιτόρο. Μαζί με τα τριάντα καπίκια που είναι το τελικό ποσό του αφήνει αλλά είκοσι καπίκια τιπς. Μου δείχνει τα είκοσι πέντε του ρούβλια που κρατάει στα χέρια του χωρισμένα σε μπλε και κόκκινα χαρτονομίσματα. Με ρωτάει να του πω που πιστεύω ότι τα βρήκε. Μου δείχνει το καινούριο του κοστούμι. Πράγματι μέσα στη μόδα. Ούτε μια μικρή τρύπα, ούτε ένας λεκές. Πολύ ωραίο αν και φορεμένο. Μου ζητάει να αναρωτηθώ που βρήκε αυτός, άπορος καθώς είναι, τα απαραίτητα χρήματα.

Μετά καθώς φεύγει μου λέει: «Καλή αντάμωση και χάρηκα».

Στέκομαι μόνος μου. Πλέον ξέρω. Ο Ιλία Πέτροβιτς είναι ηλίθιος.

Τέλος

Διαβάστε την επόμενη περιπέτεια του Αλέξανδρου Γρηγορίεβιτς Ζαμιότοφ στο βιβλίο: «Σχετικά με την υπόθεση του αυτόχειρα Αρκάδιου Ιβάνοβιτς Σβιντριγκάιλοφ»

Καμία δημοσίευση για προβολή