Στη συνέντευξη αλληλεγγύης στον επί 59 μέρες απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, που διοργανώθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στο βιβλιοκαφέ red n’ noir, με τη συνεργασία του omnia tv και της ιστοσελίδας «Το Κόκκινο και το Μαύρο», συμμετείχαν η προσωπική γιατρός του Λίνα Βεργοπούλου, δ/ντρια ΕΣΥ, ο δικηγόρος του Γιώργος Κακαρνιάς, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, και ο Τάσος Θεοφίλου, μέλος του εκδοτικού εγχειρήματος red n’ noir.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με ηχογραφημένο μήνυμα της γιατρού Λίνας Βεργοπούλου, που τόνισε ότι ο απεργός βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, καθώς αύριο Πέμπτη συμπληρώνει δύο μήνες απεργίας πείνας.
Οι σοβαρές βλάβες στα ζωτικά όργανα άρχισαν ήδη
Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα έχει χάσει πάνω από το 25% του βάρους του και οι βλάβες σε ζωτικά όργανα έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια βρίσκονται πολύ κάτω από τα κατώτατα όρια, το στίγμα που έχει εκ γενετής επιδεινώνεται και το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι εξαιρετικά αδύναμο (ενδεχόμενη νόσηση από COVID-19 θα αποβεί καταστροφική). Ο Γιάννης διατρέχει άμεσο κίνδυνο καταστροφής του καρδιακού μυός, βαριάς εγκεφαλικής αιμορραγίας και βαριάς, μη αναστρέψιμης οστεοπόρωσης, ενώ η ασιτία έχει προκαλέσει διπλωπία, που επιδεινώνεται σταδιακά, και σοβαρές διαταραχές ύπνου. Ενώ συμβαίνουν αυτά, ο ίδιος εξακολουθεί να υποβάλλεται σε ένα ιδιότυπο βασανιστήριο, καθώς παραμένει απομονωμένος, σε χώρο χωρίς παράθυρο, χωρίς τη δυνατότητα ανεμπόδιστης επαφής με συγγενείς και φίλους, τη γιατρό ή τον δικηγόρο του, υπό τη διαρκή επιτήρηση αστυνομικών και με τη βάρδια να εναλλάσσεται, αυξάνοντας τους κινδύνους λοίμωξης από COVID-19. Όπως τόνισε η κ. Βεργοπούλου, πρόκειται για συνθήκες νοσηλείας απολύτως εκτός κάθε έννοιας ιατρικής δεοντολογίας. Κλείνοντας, η γιατρός απηύθυνε έκκληση προς κάθε αρμόδιο να παρέμβει για να αποτραπεί η μοιραία έκβαση της απεργίας πείνας, και ειδικά προς τους γιατρούς, ζητώντας να γνωματεύσουν δημόσια για την κατάσταση της υγείας του Γιάννη Μιχαηλίδη.
Τη Δευτέρα η εκδίκαση της νέας αίτησης αποφυλάκισης
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δικηγόρος του απεργού, Γιώργος Κακαρνιάς, ενημερώνοντας ότι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών Άμφισσας, με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση για υφ’ όρων απόλυση του Γιάννη Μιχαηλίδη. Ο κ. Κακαρνιάς σημείωσε ότι η απόφαση δεν θα βγει την ίδια μέρα, θυμίζοντας ότι, στην προηγούμενη αίτηση, η συνεδρίαση είχε γίνει στις 12 Μαΐου και η σχετική απόφαση βγήκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά. Με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του απεργού, όπως τονίστηκε, αντικειμενικά δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ο κ. Κακαρνιάς επισήμανε ότι ο Μιχαηλίδης υφίσταται ένα μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης, καθώς βρίσκεται στη φυλακή από το 2013, και έχει συμπληρώσει τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο έκτισης ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021. Στο διάστημα αυτό, ο Μιχαηλίδης εξέτισε ποινή για περισσότερα αδικήματα από αυτά για τα οποία ανέλαβε την ευθύνη, μετά το 2019 στερήθηκε ημερομίσθια και άδειες, του ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια σε κακούργημα (στάση) για συνυπογραφή κειμένου αλληλεγγύης σε κρατούμενους, ενώ ο ίδιος δεν έλαβε καμία αναστολή, σε αντίθεση με περιώνυμους καταδικασθέντες για ειδεχθέστερα εγκλήματα, που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα. Κλείνοντας, ο κ. Κακαρνιάς ευχαρίστησε τα λιγοστά μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν την απεργία πείνας και τα αιτήματα του απεργού, σπάζοντας τον επικοινωνιακό αποκλεισμό των μεγάλων Μέσων.
Πληρώνει αυτό που είναι, όχι όσα έκανε
Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ επισήμανε ότι ο Γιάννης Μιχαηλίδης πληρώνει σήμερα όχι τα αδικήματα που τέλεσε, αλλά αυτό που είναι ο ίδιος – ένας άφοβος και ανυπότακτος χαρακτήρας. Αυτό είναι, σύμφωνα με την ίδια, που σήμερα δημιουργεί φόβο για την εξέλιξη που μπορεί να πάρει η απόφασή του να συνεχίσει την απεργία πείνας. Αναφερόμενη στους γιατρούς του νοσοκομείου της Λαμίας, η ίδια σημείωσε ότι τους αξίζουν εύσημα για την αφοσίωσή τους στη φροντίδα της υγείας νοσηλευόμενων και τη σωτηρία της ζωής τους, αυτό ωστόσο δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους στη συγκεκριμένη περίπτωση να σεβαστούν τη βούληση του απεργού πείνας. Αναφερόμενη στο κλίμα των ημερών, η κ. Κούρτοβικ τόνισε ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει αμφιβολίες για τη χειραγώγηση της δικαστικής εξουσίας και το τίμημα που καταβάλλουν όσοι αντιστέκονται, αναφερόμενη στη δίωξη της εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη και στη στάση των δικαστηρίων της Λαμίας απέναντι στην αίτηση για υφ’ όρων απόλυση του Δημήτρη Κουφοντίνα, με πρωτοφανή νομική κατασκευή. Κλείνοντας, η κ. Κούρτοβικ υπογράμμισε ότι η λαχτάρα για την ελευθερία, που το ποινικό δίκαιο αναγνωρίζει τιμωρώντας με μικρή ποινή την απόδραση, γίνεται σεβαστή από την πολιτική εξουσία μόνο υπό τον όρο ότι οι παραβάτες είναι «δικοί της» (άρα υπεράνω υποψίας για τέλεση των ίδιων αδικημάτων), σε αντίθεση με όσους στρέφονται άφοβα ενάντια στην εξουσία, γεγονός που από μόνο του τους καθιστά ύποπτους και επίφοβους.
Τέσσερις αποφυλακίσεις «επίλεκτων» όσο κρατάει η απεργία πείνας
Η συνέντευξη έκλεισε με την παρέμβαση του συγγραφέα και δημοσιογράφου Τάσου Θεοφίλου, εκ μέρους του red n’noir και του OMNIA TV, που σημείωσε ότι το κίνημα αλληλεγγύης βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση να επιχειρηματολογεί, όχι στο όνομα μιας άλλης εκδοχής δικαιοσύνης, αλλά υπέρ της διατήρησης των αρχών της ποινικής δικαιοσύνης – κι αυτό, καθώς οι αντιδραστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν σήμερα την ποινική διαδικασία ως πεδίο άσκησης ανεξέλεγκτης εξουσίας. Αναφερόμενος στην ποινική μεταχείριση του Γιάννη Μιχαηλίδη, ο κ. Θεοφίλου σημείωσε τις τέσσερις αποφυλακίσεις «επίλεκτων» κρατουμένων (Κορκονέα, Χορταριά, Φιλιππίδη και Λιγνάδη) μέσα στους δύο μήνες της απεργίας πείνας του Μιχαηλίδη, που δεν θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, απλά γιατί είναι γνωστοί στην εξουσία. Ο ίδιος τόνισε ότι, σε αντίθεση με τους κρατούμενους που απολαμβάνουν την επιείκεια της δικαστικής εξουσίας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης εξέτισε την προβλεπόμενη από το νόμο ποινή για την υφ’ όρων απόλυσή του, και εντούτοις το δικαίωμά του δεν γίνεται σεβαστό. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως σημειώθηκε, οι φυλακές του Δομοκού αναγνώρισαν στον αρχηγό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής το δικαίωμα σε φροντίδα υγείας σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, πράγμα που το ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα αρνήθηκε στον αναρχικό Γιάννη Δημητράκη. Κλείνοντας, ο Τάσος Θεοφίλου αναφέρθηκε στις απροσχημάτιστα πολιτικές παρεμβάσεις Μπακογιάννη (κατά της χορήγησης άδειας σε επί 20ετία κρατούμενο) και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη), σημειώνοντας ότι, απέναντι στο νοσηρό αυτό κλίμα, σημαντικά τμήματα της κοινωνίας διαμαρτύρονται με πανό που γράφουν «ΒΙΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ».