Δυστοπικά κορονοσενάρια

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «covid19 sudden fiction contest», δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του από τις εκδόσεις red n’ noir

δυστοπικά κορονοσενάρια

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «covid19 sudden fiction contest», δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του από τις εκδόσεις red n’ noir. Τι πραγματικά άλλαξε τρία χρόνια μετά το πρώτο λοκ ντάουν και προς ποια κατεύθυνση τα δυστοπικά σενάρια επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν;

Ο Νίκος Σούζας (νομικός και πολιτικός επιστήμονας) μίλησε για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό και τον συλλογικό τόμο «covid19 sudden fiction contest»: Ενός βιβλίου του οποίου το υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν (23 Μαρτίου 2020 – 4 Μαΐου 2020), στην προσπάθεια που έκανε το red n’ noir για μια αρχική και δειγματοληπτική καταγραφή της συλλογικής εμπειρίας του covid-19 και των πολυεπίπεδων επιπτώσεών του, διοργανώνοντας το #covid19_sudden_fiction_contest μέσω της σελίδας του στο fb.

Σκοπός δεν ήταν να παραχθούν ούτε να εκδοθούν αριστουργήματα, παρότι κάποιες συμμετοχές έχουν πολύ μεγάλη λογοτεχνική αξία. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα ψηφιδωτό μικρών αφηγήσεων διηγήματος, ποίησης και κόμικς. Μια σύνθεση που θα μπορούσε να περιγράψει τη συλλογική εμπειρία των συνολικών, κυρίως κοινωνικών και πολιτικών, επιπτώσεων σε παρόντα (τότε) χρόνο. Ένα σημείο αναφοράς στο οποίο θα μπορεί να ανατρέχει κανείς στο μέλλον για να καταλάβει ποια ήταν η αρχική πρόσληψη και τι συνέβαινε τότε, όταν ακόμα η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη και πριν περάσει το πρώτο σοκ∙ με άλλα λόγια, να μπορεί να ψηλαφήσει το πώς διάβαζαν οι άνθρωποι το παρόν και πώς προέβλεπαν το μέλλον.

Ο τόμος εκδόθηκε τον Ιούνη του 2021 και ήταν καιρός να γίνει μια μικρή κουβέντα γύρω από αυτόν. Να τσεκάρουμε ποιες οι διαφορές από τις προβλέψεις που έγιναν για τις μελλοντικές επιπτώσεις και σε ποιο βαθμό ήταν έγκυρες, τι τελικά έχει πραγματικά αλλάξει σε αυτά τα τρία χρόνια, σε ποιο βαθμό αλλά και προς ποια κατεύθυνση τα δυστοπικά σενάρια επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα του «books n’ beer 2023» (Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023), με θέμα τη σύγχρονη πραγματικότητα ως δυστοπία και τις δυστοπικές όψεις της πραγματικότητας.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Αγοράστε το βιβλίο από εδώ:

Καμία δημοσίευση για προβολή