Ο Άγγελος Τανάγρας μιλάει στον Μ. Γοργό!

Μπορεί ο υπνωτισμός να οδηγήσει την Κάστρου και τη Φούλα στην ομολογία;

Άγγελος Τανάγρας

Ο Άγγελος Τανάγρας στην δίκη της Φούλας και της Κάστρου

Θα ήταν δυνατόν ένας υπνωτιστής ανακριτής να ψαρέψει από τα χείλια ενός κατηγορημένου κάποιο μυστικό το οποίο να έχυνε περισσότερο φως στην υπόθεση όσον αφορά κυρίως τα σκοτεινά σημεία; Έως που φτάνει η ενοχή του καθενός από τους κατηγορημένους; Προμελετήθηκε ή όχι το έγκλημα; Λέει ψέματα η Φούλα ότι εν αγνοία της ο Μοσκιός σκότωσε τον άντρα της ή όχι; Είναι η Μπέλλου «χήνα» ή «πάπια»; Που λέει ψέματα η Κάστρου και που την αλήθεια; Υποκρίνεται ο Μοσκιός τον τρελό ή είναι αληθινά παράφρον;

Να τα σημεία γύρω από τα οποία διεξάγεται ο αγώνας κατηγορίας και υπερασπίσεως, γύρω από τα οποία ένα ολόκληρο μήνα τόσοι άνθρωποι πονοκεφάλιασαν. Θα μπορούσε λοιπόν ο υπνωτισμός να ρίξει περισσότερο φως σε αυτά τα σημεία από ότι και οι εν χρήσει ανακριτικοί μέθοδοι ή όχι;

Το ερώτημα μου ήρε στο νου μια ημέρα της δίκης που έτυχε να δω τον πρόεδρο της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών κύριο Άγγελο Τανάγρα.

Ο κύριος Άγγελος Τανάγρας, ο οποίος από επιστημονική άποψη ενδιαφέρεται όπως και η Εταιρία του περί των μυστικών της ανθρώπινης ψυχής, έκανε την ημέρα εκείνη τις πρώτες παρατηρήσεις του επί των κατηγορουμένων γυναικών που τόσο διέγειραν με το έγκλημα τους την κοινή γνώμη της πρωτεύουσα και όλης της Ελλάδας. Απεφάνθη λοιπόν τότε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνονται επιδεκτικές σε υπνωτιστικές και μεθυπνωτιστικές υποβολές η Φούλα και η Μπέλλου.  

«Όλα τα σκοτεινά σημεία της υποθέσεως Αθανασόπουλου, όπως και κάθε άλλου εγκλήματος που παρουσιάζεται υπό τις ίδιες συνθήκες, θα ήταν ευκολότατο να διαλευκανθούν αν πετυχαίναμε μια μεθυπνωτιστική υποβολή επί ενός οποιουδήποτε από τα τέσσερα πρόσωπα του εγκλήματος. Αν δηλαδή υπνωτίσουμε είτε την Κάστρου είτε την Μπέλλου είτε τον Μοσκιό, είτε την Φούλα και την υποβάλλουμε να πιστέψει ότι απέναντι της δεν έχει έναν ανακριτή, έναν δικαστή αλλά έναν συνένοχο της, τότε όσα μυστικά και να έχει με τον συνένοχο της αυτό θα τα φέρει στο φως. Είναι αδύνατο να τα κρύψει αρκεί το πείραμα να πετύχει, αρκεί ένα από τα τέσσερα πρόσωπα να υπνωτίζεται.   

Μόνο ειδικοί ανακριτές

Βεβαίως μια τέτοια υπηρεσία δεν είναι δυνατόν να την αναλάβει οποιοσδήποτε. Και σε μένα τον ίδιο να πρότειναν, θα αρνούμουν να δεχτώ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είμαι ανακριτής ούτε είναι έργο μας η ανάκριση εγκληματιών. Φρονώ όμως ότι το κράτος έχει καθήκον να μορφώσει ειδικούς ανακριτές οι οποίο να έχουν εξασκηθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατόν, επικουρικώς έστω, να μεταχειρίζονται στο έργο τους και το νέο αυτό ανακριτικό όπλο, τον υπνωτισμό.

Οι ίδιοι μάλιστα σημερινοί ιατροδικαστές γίνεται να εξασκηθούν σε αυτό το έργο διότι πρόκειται για μια μέθοδο για την οποία εμείς οι επιστημονικώς και άνευ προκαταλήψεων ερευνώντες τα ψυχικά προβλήματα επιστήμονες, έχουμε την πεποίθηση ότι μια μέρα θα τεθεί σε χρήση ως αποτελεσματική. Διότι σκεφτείτε: αν πετυχαίναμε ένα πείραμα μεθυπνωτιστικής ύπνωσης της Κούλας Χριστοφιλέα, και της λέγαμε ότι έχει απέναντι της τον αδελφό της Ανδρέα, ενώ θα είχε στην πραγματικότητα τον ανακριτή, τότε δεν θα είχε μυστικό που να μην το έλεγε η Κούλα. Έτσι κι αν υπνωτίζαμε αίφνης την Μπέλλου θα της παρουσιάζαμε τον ανακριτή ως Μοσκιό. Και ενώ αυτή θα νόμιζε ότι μιλάει στον Μοσκιό ιδιαιτέρως, θα μιλούσε στην πραγματικότητα στον ανακριτή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι μυστικό έχει ο εγκληματίας το λέει. Αρκεί αν είναι ο υπνωτιστής εξασκημένος και καλός ανακριτής για να μην απατηθεί από τυχών υποκρισία».

Είναι πιθανό να τεθεί εν χρήση η ανακριτική αυτή μέθοδος δια του υπνωτισμού;

Σε ερώτηση μου αν είναι πιθανό να τεθεί εν χρήση η ανακριτική αυτή μέθοδος δια του υπνωτισμού ο Άγγελος Τανάγρας απάντησε:

«Εφόσον διατηρούνται οι προκαταλήψεις κατά των ψυχικών ερευνών το πράγμα είναι πολύ δύσκολο. Εν τούτοις οι προκαταλήψεις αυτές ολίγον κατ’ ολίγον κατανικώνται. Οι επιστήμονες οι οποίοι εμμένουν ακόμα στις επιφυλάξεις τους και την απόλυτη άρνηση να ερευνήσουν για να πεισθούν, συνεχώς περιορίζονται.

Εκτός του ότι εξέχοντες ιατροί ερευνούν ήδη τα ψυχικά φαινόμενα και είναι μέλη της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών και δικαστικοί διακεκριμένοι έχουν παρακολουθήσει πειράματα εγκληματιών εν υπνοβασία, ψευδομαρτυρίες, φόνους εν υπνοβασία και άλλα πολλά».

Ο Άγγελος Τανάγρας ανέφερε τους δικαστικούς Πίκουλα, Σκούμπη, Δημητριάδη και Αντωνακάκη και άλλους αρεοπαγίτες που παρακολούθσαν πειράματα εγκλημάτων εν υπνοβασία προ τετραετίας περίπου στην Εταιρία Ψυχικών Ερευνών. Επίσης παρακολούθησαν ο πρώην διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων κύριος Καλυβήτης με τους αστυνομικούς εν σώματι καθώς και ο κύριος Παπαδημητρίου.

Τέλος, και αυτός ο ανακριτής της υπόθεσης του «εγκλήματος του Χαροκόπου» κύριος Ρουμελιανάκης είναι μέλος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών…  

Μ. Γοργός

24 Μαρτίου  1932

Παρακολουθήστε τα ρεπορτάζ του Μ. Γοργού μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό του red n’ noir

Βρείτε στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο το βιβλίο «Καημένε Αθανασόπουλε; Ανταποκρίσεις του Μ. Γοργού από την δίκη του εγκλήματος στου Χαροκόπου»

Καμία δημοσίευση για προβολή