Το μπλουζ της πεταλούδας

Ο Μάρκος Κρητικός έχει μεταφυτέψει το αμερικάνικο μεσοπολεμικό αστυνομικό στην ελληνική πραγματικότητα. Καρπός του «Το Μπλουζ της Πεταλούδας»

Το μπλουζ της πεταλούδας

Τολμώ να πω πως το «Μπλουζ της Πεταλούδας» του Μάρκου Κρητικού είναι ένα παλπ αριστούργημα.

Το μπλουζ της πεταλούδας

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν η δικηγόρος Ναταλία Ραζή «κάτι παραπάνω από φίλη» του ιδιωτικού ντετέκτιβ Μίλτου Οικονόμου τον επισκέπτεται στο γραφείο του. Ο Μίλτος Οικονόμου είναι σαράντα πέντε ετών. Πρώην μπάτσος και νυν ιδιοκτήτης γραφείου ιδιωτικών ερευνών στην πλατεία Μονασηρακίου. Στο παρελθόν του ως μπάτσος κατηγορήθηκε άδικα για χρήση οινοπνευματωδών ποτών εν ώρα υπηρεσίας. Η αλήθεια όμως ήταν ότι επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο εργαζόταν αγόγγυστα και εν ώρα οινοποσίας…

Αποτάχθηκε από το Σώμα επειδή έβρισε έναν ανώτερο όμως το βαρύ φορτίο του κουβαλάει από τον φόνο ενός ανήλικου Πακιστανού κλέφτη. Με την ελπίδα ότι η κακή του τύχη τον είχε γλυτώσει από κάποια απείρως χειρότερη δεν το έβαλε κάτω. Άνοιξε γραφείο ιδιωτικών ερευνών.

Βοηθός του ο Βλάσης Μανίκας. Τριάντα πέντε χρονών, πρώην μποξέρ βαρέων βαρών, θηριώδους εμφάνισης. Στο παρελθόν έχει εκτίσει δυο χρόνια για πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών.

Η δικηγόρος Ναταλία Ραζή αναθέτει στον Μίλτο Οικονόμου μια φαινομενικά εύκολη και βαρετή δουλειά για λογαριασμό μιας φίλης της. Η κατάσταση όμως σταδιακά περιπλέκεται. Από τα κωλόμπαρα των Πατησίων καταλήγει σε μια υπόθεση λυτρωτικής εκδίκησης στα ακριβά μπανγκαλόου της Μυκόνου.

Ένα παλπ διαμάντι

Ο Μάρκος Κρητικός έχει μεταφυτέψει με τρομερή επιτυχία το κλασικό μεσοπολεμικό αμερικάνικο αστυνομικό αφήγημα στην ελληνική πραγματικότητα. Καρπός του είναι ένα μικρό παλπ διαμάντι. Το «Μπλουζ της Πεταλούδας».

Το αρνητικό στοιχείο

Στα αρνητικά σημειώνω ότι καθώς το είδος χαρακτηρίζεται και από κάποιες έμφυλες αναπαραστάσεις, έκδηλα σεξιστικές, δεν μπόρεσε να αποφύγει και την ανάπτυξη αυτής της τοξικής ουσίας που ενυπάρχει στον καρπό του. Οι σεξιστικές αποστροφές του Μίλτου Οικονόμου είναι ένα στοιχείο που μου κλώτσαγε αρκετά καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο από έναν ντετέκτιβ πρώην μπάτσο. Το γεγονός όμως ότι ο κεντρικός χαρακτήρας εκτελεί συγχρόνως και χρέη αφηγητή αφήνει δυστυχώς πιο πυκνό αυτό το αποτύπωμα.

Οι ατάκες είναι το δυνατό στοιχείο του «Μπλουζ της Πεταλούδας»

Το δυνατότερο στοιχείο του «Μπλουζ της Πεταλούδας» είναι οι ατάκες. Όχι μόνο για να τις συνθέσει κανείς αλλά και μόνο να τις συλλέξει είναι μια δουλειά απαιτητική. Ο Μάρκος Κρητικός φαίνεται να έχει πάρει ένα χωνί και να τις στουμπώνει με την σέσουλα στο στόμα του Μίλτου Οικονόμου. Κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση του από το αλκοόλ αλλά όχι μόνο. Σταχυολογώ μερικές:

  • «Και πως μπορείς, βρε Μίλτο, να πίνεις από τόσο πρωί;»

«Το μυστικό είναι να ξυπνάς πρωί»

  • «Αναπολώ τα νιάτα μου, τότε που ζούσα εις βάρος του σώματος μου, χωρίς να επιβαρύνω το μυαλό μου με ενοχές, και θλίβομαι…»
  • «Ξαπλώνω στον καναπέ μ’ ένα μπουκάλι ουίσκι πρόχειρο. Στο πρώτο δεν ελπίζω τίποτα. Στο τρίτο δεν φοβάμαι τίποτα. Στο πέμπτο είμαι μεθυσμένος…»
  • «Τα εγκλήματα αποφασίζονται σε καλές συνοικίες και διαπράττονται εδώ. Έτσι γίνεται συνήθως.»
  • «Το βλέμμα του γίνεται τόσο κακό που δεν θα σου έκανε εντύπωση ότι προ ολίγου έβγαλε την πρίζα του οξυγόνου της κατάκοιτης μητέρας του για να φορτίσει το κινητό του».
Το μπλουζ της πεταλούδας
Το μπλουζ της πεταλούδας διαβάζεται πολύ ταιριαστά με μισό μπουκάλι Bulleit Bourbon στη μπάρα του red n’ noir

«Το μπλουζ της Πεταλούδας» στην μπάρα του βιβλιοκαφέ red n’ noir

«Η ώρα περνάει και δεν συμβαίνει τίποτα εκτός φυσικά από το να ποτίζουμε το συκώτι μας με παλιωμένα καπνιστά αποστάγματα…» αναφέρει ο Μίλτος Οικονόμου. Αν ήταν κάτι από την μπάρα του βιβλιοκαφέ red n’ noir θα ήταν μισό μπουκάλι Bulleit Bourbon.

«Το μπλουζ της Πεταλούδας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Υπάρχει στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) και στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή