Άγγελοι και ερημίτες

Κεντρικός ήρωας όπως σε όλα τα μυθιστορήματα του Ετερόβικ, έτσι και στο «Άγγελοι και ερημίτες» ο Χιλιανός ιδιωτικός ντετέκτιβ Ερέδια

Από τις εκδόσεις Angelus Novus κυκλοφορεί το «Άγγελοι και ερημίτες» του Ραμόν Δίας Ετερόβιτς (Ramon Diaz Eterovic) σε μετάφραση του Κρίτωνα Ηλιόπουλου. Πρόκειται για το τέταρτο από τα δεκαοχτώ νουάρ μυθιστορήματα του συγγραφέα.

Ο Ραμόν Δίας Ετερόβικ (Ramon Diaz Eterovic) γεννήθηκε το 1956 στην Πούντα Αρένας της Χιλής. Έχει τιμηθεί με περισσότερα από τριάντα εθνικά και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία.

Κεντρικός ήρωας όπως σε όλα τα μυθιστορήματα του Ετερόβικ, έτσι και στο «Άγγελοι και ερημίτες» ο Χιλιανός ιδιωτικός ντετέκτιβ Ερέδια. Επιρρεπής στο αλκοόλ, στα μπολερό, στις ιπποδρομίες και στα μυθιστορήματα του Ονέτι και του Χέμινγκγουέι…

Στο «Άγγελοι και ερημίτες» ο Ερέδια εμπλέκεται σε μια διεθνούς κλίμακα υπόθεση εμπορίου όπλων. Ερευνώντας την δολοφονία μιας παλιάς του αγαπημένης, της δημοσιογράφου Φερνάντα Αρεδόντο θα αποκαλυφθούν μια σειρά ύποπτων φόνων. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με κύκλους της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας στη Χιλή, στον απόηχο της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Το «Άγγελοι και ερημίτες» είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό νουάρ με έντονο σασπένς και γρήγορο ρυθμό. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του «νέου λατινοαμερικάνικου αστυνομικού μυθιστορήματος» μέσα από τις σελίδες του οποίου ο μελαγχολικός και απογοητευμένος αντιήρωας Ερέδια αποκαλύπτει στοιχεία της προηγούμενης ζωής του. Μέσα από τη δική του ματιά βλέπουμε την κοινωνία της Χιλής σε πολλά επίπεδα, όπως διαμορφώνεται από τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της. Τους υπόγειους μηχανισμούς, την κρατική βία, την διαφθορά, τον φόβο, την αμείλικτη καθημερινότητα και τα πολλά πρόσωπα του Σαντιάγο της Χιλής.

Με τα λόγια του ίδιου του Ραμόν Δίας Ετερόβιτς: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα που γράφω έχει στενή σχέση με τα πολιτικά εγκλήματα που βασανίζουν τη Χιλή και τη Λατινική Αμερική. Ένα είδος εγκλήματος που βγαίνει από το κλειστό δωμάτιο και τα ατομικά κίνητρα, και σχετίζεται με την εξουσία, το κράτος, τις οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις, τη δυσπιστία για τη Δικαιοσύνη, την αναζήτηση της αλήθειας. Το αστυνομικό μυθιστόρημα μου δίνει το χώρο να μιλήσω για πολλά ευαίσθητα ζητήματα της χιλιάνικης κοινωνίας, όπως οι εξαφανισμένοι κρατούμενοι, το εμπόριο ναρκωτικών, η έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας, οι προδοσίες. Νιώθω ότι τα μυθιστορήματά μου μοιάζουν με ένα χρονικό της ιστορίας της Χιλής των τελευταίων 20-25 χρόνων».

Το «Άγγελοι και ερημίτες» όπως και τα υπόλοιπα βιβλία των εκδόσεων angelus novus μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52) και στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή