Επιχείρηση «Ματωμένη Σβάστικα» ή Γκαστανάγκα vs Ουζγκουντούν

Ο Γκαστανάγκα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Ουζγκουντούν. Δυο Ισπανίες που βρίσκονται σε πόλεμο τώρα θα αναμετρούνταν στο ρινγκ

Γκαστανάγκα

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία βρισκόταν στο βάθεμα του. Οι συμβολισμοί ενός τέτοιου πυγμαχικού αγώνα θα έφταναν σε άλλο επίπεδο. Όμως τώρα πια οι συμβολισμοί δεν ενδιέφεραν κανέναν. Ο Γκαστανάγκα θα βρισκόταν αντιμέτωπος μετά από τόσες αναβολές με τον Ουζγκουντούν. Δυο Ισπανίες που βρίσκονται σε πόλεμο τώρα θα αναμετρούνταν στο ρινγκ. Οι σύντροφοι του Γκαστανάγκα συζητούσαν για τον επικείμενο αγώνα. Δεν τους ενδιέφερε μια νίκη. Τους ενδιέφερε η εξόντωση ενός πολύ επικίνδυνου αντιπάλου. To προηγούμενo χρονικό διάστημα είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως ο Ουζγκουντούν συνεπικουρούμενος από μια ομάδα πενήντα φαλαγγιτών είχαν αποπειραθεί να απελευθερώσουν τον δικτάτορα Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Δε Ριβέρα.

Λένε πως το φεγγάρι είναι ο ήλιος των νεκρών

Ο Μανθάρο Λόπεζ πήρε το λόγο σπάζοντας τα πηγαδάκια που είχαν ήδη δημιουργηθεί: «Λένε πως το φεγγάρι είναι ο ήλιος των νεκρών και εμείς έχουμε θρηνήσει ήδη αρκετούς συντρόφους μας στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει. Θεωρώ πως ο αυριανός αγώνας πυγμαχίας μπορεί να μας προσφέρει πολλές περισσότερες συγκινήσεις και ευκαιρίες από ένα απλό νοκ-άουτ». Ο Γκαστανάγκα συνοφρυώθηκε και ένα ερωτηματικό σχηματίστηκε στο πρόσωπο του. Ο Λόπεζ συνέχισε απτόητος: «Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στην Ουέλβα. Πόλη που συναποφασίστηκε ως ουδέτερη και ακίνδυνη. Ωστόσο με αυτούς τους μπάσταρδους τους Φρανκιστές τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο.» Οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να δυσθυμούν με την παρατεταμένη ανάλυση του Μανθάρο.

Στο «πέντε» θα σβήσουν τα φώτα

Τότε εκείνος μπόρεσε να αντιστρέψει το κλίμα εκπονώντας το σχέδιο που εξύφαινε τις προηγούμενες ημέρες. «Υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες πως ο Ουζγκουντούν έχει πάρει μέρος σε στημένους πυγμαχικούς αγώνες. Προτείνω λοιπόν να στήσουμε υπέρ μας αυτή την φορά τον αγώνα».

Ο Γκαστανάγκα τινάχτηκε σαν ελατήριο. Άρχισε να κατευθύνεται προς το μέρος του Λόπεζ θέλοντας να ζητήσει εξηγήσεις. Οι ψυχραιμότεροι παρενέβησαν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο ομιλητής παρέμεινε χαμογελαστός. «Αυτό το τομάρι ο Ουζγκουντούν είναι υλοτόμος. Αυτή την φορά όμως θα κάνει το δέντρο. Προτείνω στον πρώτο γύρο ο Ισίδωρος να του επιτεθεί μανιασμένα προσέχοντας ωστόσο να μην τον στείλει στο καναβάτσο. Όταν ακουστεί το καμπανάκι που θα σημάνει το τέλος του πρώτου γύρου και οι δυο πυγμάχοι θα σταθούν στις γωνιές τους όλα θα αλλάξουν άρδην. Το κοινό θα δει την απόδοση του Ισίδωρου να πέφτει κατακόρυφα. Κάθιδρος και χλωμός θα αρχίσει να δέχεται χτυπήματα από εκείνο το κτήνος. Το πρόσωπο του θα ανταμώσει το καναβάτσο. Όταν ο διαιτητής αρχίσει να δίνει την αντίστροφη μέτρηση και συγκεκριμένα στο «πέντε» θα σβήσουν τα φώτα.

Μια ομάδα συντρόφων έχει ήδη κατασκοπεύσει τον πυλώνα τροφοδοσίας που συνδέει το στάδιο με τον υποσταθμό. Θα είναι η στιγμή που το πηχτό σκοτάδι θα απλωθεί στο στάδιο. Ένας νεαρός και μη καταγεγραμμένος από τους φασίστες σύντροφος θα δώσει στον Ισίδωρο ένα σιδερένιο αντικείμενο που ενσωματώνεται στο εσωτερικό των γαντιών. Εκείνος θα πρέπει απλώς να εξαπολύσει ένα ντιρέκτ που θα συνθλίψει το σαγόνι του αντιπάλου. Όταν τα φώτα θα ανάψουν και η ηρεμία επανέλθει εκείνος θα έχει ήδη ακούσει το καμπανάκι του αιώνιου νοκ-άουτ. Η επιχείρηση θα ονομαστεί Ματωμένη Σβάστικα».

Σινιάλο ελπίδας στους αντιφασίστες

Οι καπνοί στο δωμάτιο αραίωσαν. Οι μικρό-συζητήσεις είχαν διακοπεί οριστικά. «Γαμώ το κέρατο μου είναι ιδιοφυΐα» αναφώνησε ο Γκαστανάγκα χτυπώντας τα κότσια του αριστερού του χεριού στην εσοχή της δεξιάς του γροθιάς. Όλοι ενθουσιάστηκαν! Η δημοσιότητα που είχε λάβει ο συγκεκριμένος αγώνας καθώς και η κατάληξη που θα είχε θα έδιναν ένα τρομερό σινιάλο ελπίδας στους αντιφασίστες σε ολάκερη την Ισπανία.

Στην κόκκινη γωνία ο Γκαστανάγκα

Η ημέρα του αγώνα είχε πια φτάσει. Ο κόσμος προσέγγιζε διστακτικά το στάδιο. Η αγάπη για την πυγμαχία ερχόταν σε αντιδιαστολή με το φόβο που είχε προκαλέσει η εμφύλια σύγκρουση. Ειδικά σε εκείνους που δεν ήθελα να διαλέξουν πλευρά. Στην κόκκινη γωνία ο Γκαστανάγκα έδενε τα μπαντάζ του ρίχνοντας διακριτικές ματιές στον Αλφρέντο Σόπια που είχε επιφορτιστεί από την οργάνωση με το να προμηθεύσει την κατάλληλη στιγμή την αυτοσχέδια σιδερογροθιά στον ίδιο.

Παρατήρησε πως ο Αλφρέντο είχε ιδρώσει πολύ πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Προσπάθησε να καθαρίσει τη σκέψη του δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για αμφιβολίες κι οπισθοχωρήσεις. Φόρεσε τα γάντια του και κοίταξε κατάματα τον αντίπαλο του. Πηχτό κι αγνό μίσος ανέβλυζε από τα μάτια τους. Ο πρώτος γύρος ξεκίνησε με ένα άγριο σφυροκόπημα από την πλευρά του Γκαστανάγκα. Ο Ουζγκουντούν είχε αιφνιδιαστεί από το έντονο ξεκίνημα του αντιπάλου του. Το δεξί του φρύδι είχε ήδη ματώσει καθιστώντας δυσκολότερη την όραση του. Όταν πήγε στη γωνιά του για την διακοπή του πρώτου γύρου δεν μπόρεσε να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Μια ριπή από εννιάρι πιστόλι

Το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου τον βρήκε επιφυλακτικό και σε θέση άμυνας. Ένα συνεσταλμένο αριστερό του ντιρέκτ προσγειώθηκε στον δεξιό κρόταφο του αντιπάλου. Εκείνος σωριάστηκε στο έδαφος. Ο Oυζγκουντούν προσπάθησε να καταλάβει τι συνέβη. Επάνω στην προσπάθεια του αυτή είδε τα φώτα του σταδίου να σβήνουν. Ο Ισίδωρος έψαξε στο σκοτάδι τον Αλφρέντο. Μάταια. Όταν τα φώτα άνοιξαν κινήθηκε αστραπιαία, έχοντας αποφασίσει πως η στιγμή ήταν αυτή. Ένας αστραπιαίος συνδυασμός δεξιού κι αριστερού κροσέ προσγειώθηκε στο σαγόνι του αντιπάλου του. Ένα κράκ ακούστηκε στην αίθουσα. Τον ήχο αυτό ακολουθεί μια ριπή από εννιάρι πιστόλι. Οι δυο πυγμάχοι κείτονται νεκροί στο ρινγκ. Η αναστάτωση που ακολουθεί δίνει στον Αλφρέντο Σόπια τον χρόνο να διαφύγει έχοντας τις τσέπες του φουσκωμένες. Όχι από τη σιδερογροθιά που κουβαλούσε…

Καμία δημοσίευση για προβολή