Πως πέρασαν οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά του 1932;

Δυστυχήματα, μικροσυμπλοκές και κλοπές. Μποναμάδες που κάνουν φτερά. Σπίτια που πέφτουν και πυρκαγιές…

Πρωτοχρονιά 1932

Τα επιτυχή μέτρα της Αστυνομίας και η φτώχεια…

Η Πρωτοχρονιά του 1932 δεν παρουσιάζει την θύελλα των αδικημάτων που παρουσιάζουν οι ίδιες ημερομηνίες άλλων ετών. Είτε επειδή η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών είχε λάβει επιτυχή μέτρα της είτε διότι η φτώχεια ήταν μεγαλύτερη και επομένως φειδώ υπήρχε στην κατανάλωση του ευφραίνοντος την καρδιά και αναπτόντος καπνούς οίνου. Το πρώτο 48ωρο του Άη Βασίλη παρουσιάζεται φέτος περίπου λευκό στο αστυνομικό δελτίο.

Ακόμα εκπληκτικότερο είναι ότι η συγκολλημένη στην πρωτοχρονιά ημέρα του Φάντη πέρασε αναίμακτα! Οι συμπολίτες μας έπαιξαν, έχασαν ή κέρδισαν χωρίς να κάνουν προσφυγή στο ανώτερο συμβούλιο της Επικρατείας της Τράπουλας, δηλαδή στην κουμπούρα ή το μαχαίρι.

Τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα

Σημειώνονται ωστόσο μποναμάδες που ο παλιός χρόνος μας άφησε και πρώτα από όλα οι μποναμάδες της τύχης. Ο πρατηριούχος Αλ. Σπήλογλου, μεταβαίνων την δέκατη νυχτερινή στην οικεία του με τα ψώνια ανά χείρας, γλίστρησε στην διασταύρωση Άρεως και Ποικίλης, τραυματίσθηκε στο κεφάλι και εξέπνευσε. 

Ο χρόνος έκλεισε από άποψης αιματηρής με δυο αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Το ένα στο Κουκάκι και το τραγικότερο στη Νέα Σμύρνη με θύμα τον Α. Στεφάνη αποβιώσαντα αμέσως.

Τα λιγότερα τραγικά του αστυνομικού δελτίου

Ακολουθούν κατά σειρά καταγραφής στο αστυνομικό δελτίο τα λιγότερα τραγικά. Την νύχτα της πρωτοχρονιάς διερράγη επικινδύνως η παρά την διασταύρωση Παλλάδος οικία και τέσσερις ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν με τον καινούριο χρόνο εγκατεστημένες σε ξενοδοχεία.

Την ίδια περίπου ώρα το μαγειρείο της οικείας του Φ. Σιεργιόπουλου κατέπεσε θάβοντας υπό τα ερείπια του όλα τα σύνεργα και όλα τα υλικά της αηβασιλιάτικης πανδαισίας. Σώθηκε μόνο η βασιλόπιτα, μόλις προ ολίγου μετακομισμένη στο σαλόνι του ατυχήσαντος οικογενειάρχη.

Κωμικότερο είναι το πάθημα της Θεοδώρας Κικλέρη η οποία μη υπακούουσα στις παροτρύνσεις του εισπράκτορα ενός λεωφορείου αλλά εβρισκόμενη στον εξώστη αυτού και συνομιλούσα με τον γαμπρό της για τα ψώνια της ημέρας, εκτινάχθη εκ του εξώστη και τραυματίστηκε στους γλουτούς. 

Τα φαιδρά της κακοποιίας!       

Πρώτη την έπαθε Ζαφείρω Ρούστη την οποία άγνωστος ευγενής κύριος την κατέστησε ελαφρότερη στην οδό Αιόλου, αποσπώντας με ψαλίδι την τσάντα η οποία είχε 180 δραχμές. Παρόμοια έπαθε και ο Β. Βασιλείου αλλά υπήρξε τυχερότερος διότι η αστυνομία κατόρθωσε να βρει τον δράστη Ν. Μπούφαν ο οποίος απέδωσε τις κλαπείσες 250 δραχμές και πέρασε την πρώτη ημέρα του 1932, πολύ μπουφανικά, στα κρατητήρια του Α’ Τμήματος.

Τρίτο και τελευταίο θύμα της οδού Αιόλου είναι κύριος Πυλαράς ο οποίος έχασε το πορτοφόλι του με 2.000 δραχμές. Εκ του τρόπου όμως που έγινε η κλοπή, τα λαγωνικά της καταδίωξης πείθονται ότι την ενήργησε κάποιος επαγγελματίας δεξιοτέχνης και επομένως θα συλληφθεί επί τη βάση του δελτίου του τμήματος σημάνσεως.

Στην οδό Αιόλου πάλι καταγγέλθηκε από τον Βασίλειο Πέτρου ότι ο Κ. Παπαγιαννόπουλο έλαβε από τον ίδιο εμπορεύματα, τα πούλησε και κατόπιν εξαφανίστηκε. Επίσης η αθιγγανίς Αναστασία Παρμενίδου κληθείσα για να πει πως θα πάει ο χρόνος στην οικεία της Αναστασίας Μητσούρα έκλεψε αντικείμενα αξίας 1000 δραχμών και εξαφανίστηκε. Συνελήφθη όμως και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία…     

Ένα πυροτέχνημα επίσης χάρισε στην γειτόνισσα της  Κυριακούλα Παναγιώτου η Νικολίτσα Δαλέρμου βάζοντας κατά λάθος ή επίτηδες φωτιά στο σπίτι της. Ευτυχώς το πράγμα έγινε εγκαίρως αντιληπτό και το πυροτέχνημα δεν επεκτάθηκε.

Τέλος, η Ελένη Ηλιάκη κατήγγειλε ότι άφησε μια λαμαρίνα κουραμπιέδες για λίγα λεπτά έξω από την οικεία της την έχασε οριστικώς…

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η Πρωτοχρονιά του 1932 , αν έλειπαν εκείνα τα δυο μακάβρια δυστυχήματα εορτάστηκε με όλες τις εγγυήσεις του γέλιου και της χαράς… Θα είναι έτσι το 1932 μέχρι το τέλος του; Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό του red n’ noir και την σχετική στήλη!

Μ. Γοργός 

Καμία δημοσίευση για προβολή