Φοιτητικές ταραχές με αφορμή έναν χιονοπόλεμο τον Φλεβάρη του 1929

Αστυνομία Πόλεων - Φοιτητές σημειώσατε Χ

Είναι 4 Φεβρουαρίου 1929. Λόγω της χιονόπτωσης ο περίβολος του Πανεπιστημίου έχει καλυφθεί από παχύτατο στρώμα χιονιού. Οι φοιτητές εύθυμοι και ζωηροί, αψηφώντας την παγερή ατμόσφαιρα, έχουν από τις 10:30 το πρωί αναγείρει βουνό ολόκληρο χιονοσφαιρών και διαχωρισμένοι σε ομάδες άρχισαν άγρια πάλι μεταξύ τους εν μέσω ενθουσιωδών κραυγών και γελώτων.

Επεμβαίνει ο αστυνομικός

Ενώ ο χιονοπόλεμος εξακολουθεί, ο υπαστυνόμος Μαρκόπουλος διερχόμενος δέχεται μικρή χιονόσφαιρα στο πηλίκο. Κατόπιν τούτου διατάσσει την κύκλωση του περιβόλου του Πανεπιστημίου και έφοδο κατά των φοιτητών.

Ικανή δύναμη αστυφυλάκων ορμάει εναντίον των φοιτητών με τα γκλομπ ανά χείρας. Οι φοιτητές ξεσπάν σε γέλια και αποδοκιμασίες ενώ οι πιο θαρραλέοι ρίχνουν βροχή χιονοσφαιρών κατά των αστυνομικών.

Ο υπαστυνόμος αποπειράται να συλλάβει τους φοιτητές οπότε νέοι γιουχαϊσμοί τον υποδέχονται και προς στιγμή απειλείται συμπλοκή. Οι φοιτητές φωνάζουν:

«Κάτω ο βούρδουλας»

Ο Μαρκόπουλος τότε εισέρχεται στο Πανεπιστήμιο και διαμαρτύρεται στον Πρύτανη ζητώντας διάλυση των φοιτητών. Ο Πρύτανης απαντάει ότι δεν έχει παρόμοιο δικαίωμα και ότι δεν είναι δυνατό να απαγορεύσει τον χιονοπόλεμο, ένα έθιμο που ισχύει σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ο Μαρκόπουλος εξοργισμένος διατάσσει την σύλληψη των φοιτητών. Τα αστυνομικά όργανα πέφτουν πάνω τους, τους ξυλοκοπούν, συλλαμβάνουν πολλούς και τους οδηγούν στο αυτόφωρο. Ακολουθεί θορυβώδης διαδρομή κατά την οποία πάνω από 500 φοιτητές ακολουθούν τους συλληφθέντες φωνάζοντας και αποδοκιμάζοντας τους αστυνομικούς.

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι αστυνομικοί διαλύουν τους συγκεντρωμένους χτυπώντας τους. Προκαλείται πανικός. Ο κόσμος τρέχει στις παρόδους. Τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία σταματάνε για ώρα…

Οι αστυνομικοί σέρνοντας τους συλληφθέντες καταφέρνουν να τους οδηγήσουν στο πταισματοδικείο. Οι συνάδελφοι τους διαμαρτύρονται και θέλουν να εισέλθουν εντός αυτού. Τους κλείνεται η θύρα και επακολουθεί πανδαιμόνιο.

Οι καταδίκες

Οι συλληφθέντες καταδικάζονται σε χρηματικό πρόστιμο 30-50 δραχμών. Πληρώνουν τα πρόστιμα και μπαίνουν επικεφαλής διαδήλωσης που διαμαρτύρεται για την συμπεριφορά της Αστυνομίας και καταλήγει στα γραφεία των Εφημερίδων.

Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος καλεί τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Ζαβιτσιάνο και ζητάει πληροφορίες για τις σκηνές. Του παρατηρεί ότι μετά λύπης του παρακολουθεί τα αλλεπάλληλα έκτροπα που προκαλούνται από την στάση ορισμένων οργάνων της Αστυνομίας Πόλης. Του εφιστά την προσοχή για την διαγωγή τους. Ο Ζαβιτσιάνος διατάσσει ανακρίσεις και λήψη μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων αυθαιρεσιών από μέρους των οργάνων της αστυνομίας…


Το βιβλιοπωλείο του red n’ noir προτείνει:

Καμία δημοσίευση για προβολή