Βιβλιοπαρουσίαση: Άρης Βελουχιώτης, ο κομμουνιστής επαναστάτης

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 στις 19:00 θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση του καινούριου βιβλίου του ιστορικού Γιώργου Αλεξάτου: «Άρης Βελουχιώτης, ο κομμουνιστής επαναστάτης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις.

βιβλιοπαρουσίαση Άρης Βελουχιώτης

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 στις 19:00 θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση του καινούριου βιβλίου του ιστορικού Γιώργου Αλεξάτου: «Άρης Βελουχιώτης, ο κομμουνιστής επαναστάτης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. Στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για την κορυφαία μορφή της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της φασιστικής κατοχής. Και για μια από τις μεγάλες φυσιογνωμίες της νεοελληνικής ιστορίας. Αγαπήθηκε και εξυμνήθηκε όσο κανείς άλλος εκείνα τα χρόνια. Συνάμα, μισήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανένας άλλος.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να δοθεί η δυνατότητα στους αναγνώστες του να γνωρίσουν τη διαδρομή μέσα από την οποία διαμορφώθηκε ο κομμουνιστής επαναστάτης Θανάσης Κλάρας και τις συνθήκες υπό τις οποίες έδρασε, ως ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης.»

βιβλιοπαρουσίαση Άρης Βελουχιώτης
Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Αλεξάτος

Ο Γιώργος Αλεξάτος

Ο Γιώργος Αλεξάτος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1956 και από τα παιδικά του χρόνια ζει στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από την Κεφαλονιά. Τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας του 1967-1974 εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα. Εργάστηκε ως οικοδόμος και κατόπιν ως δημοσιογράφος.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κοινωνική ιστορία της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος της Ελλάδας. Από τα βιβλία του ξεχωρίζει το Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος. Πρόκειται για μια σοβαρή λεξικογράφηση προσώπων, κομμάτων, οργανώσεων, εντύπων κ.ά. της Αριστεράς από τον 19ο αιώνα. Επίσης έχει γράψει το βιβλίο «Οι Ελλαδέμποροι» στο οποίο ερευνά και καταθέτει τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των φασιστικών κινήσεων, της Ακροδεξιάς και των καθεστώτων έκτακτης ανάγκης, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο διεργασιών που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό. Άλλο σημαντικό βιβλίο του είναι «Το τραγούδι των ηττημένων» όπως και το «Η εργατική τάξη στην Ελλάδα».

Καμία δημοσίευση για προβολή