Συνέντευξη Τύπου των Grup Yorum στο red n’ nοir

Συνέντευξη Τύπου των Grup Yorum στο βιβλιοκαφέ red n’ noir. Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στις 18:00. Ενόψει του Συνεδρίου-Φεστιβάλ για τη συγκρότηση Διεθνούς Μετώπου Τέχνης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Grup Yorum

Η Συνέντευξη Τύπου των Grup Yorum στο βιβλιοκαφέ red n’ noir θα γίνει την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στις 18:00. Θα γίνει ενόψει του Συνεδρίου-Φεστιβάλ για τη συγκρότηση Διεθνούς Μετώπου Τέχνης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Το Συνέδριο-φεστιβάλ για τη συγκρότηση Διεθνούς Μετώπου Τέχνης

Το Συνέδριο-φεστιβάλ για τη συγκρότηση Διεθνούς Μετώπου Τέχνης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα θα διεξαχθεί δέκα ημέρες μετά την Συνέντευξη Τύπου. Στις 20-21 Νοέμβρη στην Αθήνα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου. Το Συνέδριο-φεστιβάλ έχει σύνθημα: «Από την Ανατολία στην Ανταρκτική και από την Ανταρκτική έως την Αθήνα δημιουργούμε το Διεθνές Μέτωπο Τέχνης».

Live μετάδοση και βιντεοσκόπηση της συνέντευξης τύπου

Την Συνέντευξη Τύπου θα αναμεταδίδει ζωντανά και θα βιντεοσκοπεί το omniatv.

Λίγα λόγια για τους Grup Yorum

Οι Grup Yorum (Γκρουπ Γιορούμ) είναι τουρκικό συγκρότημα. Από το 1985 έχουν κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ. Το μουσικό τους ύφος χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών οργάνων. Έχουν δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες, όπως σε Γερμανία, Αυστρία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Βρετανία, Ελλάδα, Συρία.

Πολλά μέλη τους έχουν διωχθεί, συλληφθεί, φυλακιστεί και βασανιστεί. Μετράνε συνολικά περισσότερες από 400 συλλήψεις. Δυο μέλη τους έχουν πεθάνει από απεργία πείνας.

Η Ιστορία των Grup Yorum

Το 1985 τέσσερις φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ίδρυσαν το συγκρότημα εμπνευσμένοι από το λατινοαμερικάνικο Nueva canción. Το Nueva canción είναι κίνημα και μουσικό είδος που χαρακτηρίζεται από τους παραδοσιακούς ήχους και το κοινωνικό περιεχόμενο των στίχων του. Οι Grup Yorum συνδύασαν τούρκικους και κουρδικούς ήχους με στίχους τοπικών τραγουδιών που είχαν αριστερό πολιτικό προσανατολισμό.

Το 1985 ήταν για την Τουρκία μια περίοδος πραξικοπημάτων. Συντελούνταν φυλακίσεις και εκτελέσεις φοιτητών, εργατών, καλλιτεχνών, κομμουνιστών, Κούρδων και Αλεβιτών.

Τα τραγούδια των Grup Yorum

Τα τραγούδια τους έχουν αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιαμερικανικό περιεχόμενο. Επίσης οι στοίχοι τους στρέφονται κατά του καταπιεστικού Τουρκικού κράτους.

Τα τραγούδια τους και οι συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί σε πολλές περιπτώσεις από το τουρκικό κράτος. Ωστόσο παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά συγκροτήματα στην ιστορία της Τουρκίας.

Η μεγάλη συναυλία στην Κωνσταντινούπολη

Στις 12 Ιουνίου του 2010, με αφορμή τα 25 χρόνια από την ίδρυση τους, οι Grup Yorum έδωσαν μια μεγάλη συναυλία στο στάδιο της Μπεσίκτας. Συνολικά συγκεντρώθηκαν για να τους ακούσουν περισσότεροι από 55.000 φίλοι του συγκροτήματος.

Οι διώξεις των Grup Yorum από το φασιστικό καθεστώς του AKP

Τον Οκτώβρη του 2016 η Τουρκική Αστυνομία εισέβαλε στο πολιτιστικό κέντρο Ιντίλ και κατέστρεψε τα μουσικά όργανα των Grup Yorum. Σαν απάντηση, το συγκρότημα, δημοσίευσε ένα βίντεο όπου τα μέλη του έπαιζαν ένα τραγούδι με τα σπασμένα όργανα. Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου κάποια μέλη φυλακιστήκαν μέχρι την Άνοιξη του 2017. 

Τον Φλεβάρη του 2018 εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για εφτά μέλη του συγκροτήματος τα οποία επικηρύχτηκαν με το ποσό των 300.000 τούρκικων λιρών από την Τουρκική κυβέρνηση.

Grup Yorum
Η Helin Bölek πεθαίνει μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας τον Απρίλη του 2020…
Grup Yorum
Στις 5 Μαΐου 2020 ο Ibrahim Gökçek σταματάει την απεργία πείνας. Μεταφέρετε για θεραπεία στο Νοσοκομείο. Δυο μέρες μετά πεθαίνει.

Απεργίες πείνας μέχρι θανάτου

Τον Μάιο του 2019 μέλη των Grup Yorum ξεκινάνε απεργία πείνας. Το ένα αίτημα τους είναι η άρση απαγόρευσης συναυλιών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Το άλλο είναι η απελευθέρωση μελών του συγκροτήματος από τις φυλακές.  

Ο Ibrahim Gökçek και η Helin Bölek, φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος, μπαίνουν στην απεργία τον Ιούνιο του 2019. Η Helin Bölek πεθαίνει μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας τον Απρίλη του 2020. Στις 5 Μαΐου 2020 ο Ibrahim Gökçek σταματάει την απεργία πείνας. Μεταφέρετε για θεραπεία στο Νοσοκομείο. Δυο μέρες μετά πεθαίνει. Η κηδεία του εμποδίστηκε βίαια από την Τουρκική Αστυνομία.  

Η κηδεία του Ibrahim Gökçek εμποδίζεται βίαια από την Τουρκική Αστυνομία

Καμία δημοσίευση για προβολή