Παρουσίαση του κόμικ «Κόκκινη Ρόζα» της Kate Evans

Η παρουσίαση του κόμικ «Κόκκινη Ρόζα» της Kate Evans στο πλαίσιο του 2ου comics n’ beer fest με τους Γιάννη Αντωνόπουλο και Σόλωνα Παπαγεωργίου

κόκκινη ρόζα comics n' beer

Η ζωή της Ρόζας Λούξεμπουργκ ήταν αφιερωμένη στο λαό και στον στόχο της επανάστασης. Την πολιτική πορεία αλλά και την προσωπική ζωή της Ρόζας αφηγήθηκε η Kate Evans στο βιογραφικό γράφικ νόβελ «Κόκκινη Ρόζα», διατρέχοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της πολιτικής και θεωρητικής πορείας της φλογερής επαναστάτριας.

Στην παρουσίαση του «Κόκκινη Ρόζα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη μιλήσανε ο επιμελητής της έκδοσης, Γιάννης Αντωνόπουλος και ο συγγραφέας και μέλος του Smassing Culture Σόλωνας Παπαγεωργίου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο που έστειλε για το 2ο comics n’ beer fest η δημιουργός του γκράφικ νόβελ, Kate Evans.  

Ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Στην συνέχεια o Σόλωνας Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην έκδοση, χαρακτηρίζοντας την πλούσια και κατατοπιστική ενώ σημείωσε πως μέσα από αυτήν μαθαίνει κανείς πολλά καθώς η ιστορία ξεκινάει με την γέννηση της και την παιδική της ηλικία. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, παρουσιάζεται ως αντικομφορμίστρια με γονείς που την παρότρυναν να σπουδάσει σε αντίθεση με τα ήθη της εποχής.

Η Kate Evans δεν παρουσιάζει μόνο την πολιτική δράση της Ρόζα Λούξεμπουργκ αλλά ασχολείται και με την προσωπική της ζωή.

Η Ρόζα πέρα από σύμβολο είναι και άνθρωπος. Η Kate Evans μας την παρουσιάζει θαρραλέα, σταθερή στις ιδέες της αλλά και ανθρώπινη.

Η Kate Evans έχει ασχοληθεί με το πολιτικό κόμικς στο παρελθόν, έχει δημιουργήσει κάποια παιδικά κόμικς που αμφισβητούν τη θέση του κοριτσιού και της γυναίκας.

Ο  Γιάννης Αντωνόπουλος

Στην συνέχεια ο  Γιάννης Αντωνόπουλος απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις του Σόλωνα Παπαγεωργίου μίλησε για τα παράπλευρα οφέλη της δουλειάς του ως επιμελητή κείμενων που του δίνουν τη δυνατότητα να μαθαίνει πράγματα όπως έγινε και με το συγκεκριμένο γκράφικ νόβελ.

Αναφέρθηκε επίσης στον προσωπικό του θαυμασμό του προς τη μορφή της Ρόζας Λούξεμπρεγκ η οποία πήγε κόντρα στο κατεστημένο τόσο σε σχέση με την πολιτική της δράση αλλά και ως προς την ταυτότητα της ως φεμινίστρια.

Μίλησε για τεχνικά θέματα σε σχέση με την ειδική δουλειά που χρειάζεται η επιμέλεια κόμικς σε σχέση με το σκέτο κείμενο αλλά και για την σύνθεση των ιστορικών δεδομένων με την μυθοπλασία.

Τέλος, του έκανε εντύπωση η ευαισθησία της προς όλη την πλάση και με αυτή την αφορμή διάβασε ένα απόσπασμα: «Δεν νιώθω ιδιαίτερα αισθήματα για το γκέτο μας. Νιώθω σπίτι μου όπου υπάρχουν σύννεφα, πουλιά και δάκρια». Σημείωσε πως ο δυναμισμός της και η στράτευση της δεν την εμπόδιζαν να αναπτύξει και την ευαισθησία της.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση όπως βιντεοσκοπήθηκε από το omniatv εδώ:

Αγοράστε το «Κόκκινη Ρόζα» από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο:

Καμία δημοσίευση για προβολή