Σκάνδαλο υποκλοπών 2022. Η εκδήλωση στο red n’ noir

Οι δημοσιογράφοι Ελίζα Τριανταφύλλου (inside story), Μάνος Φραγκιουδάκης (news 24/7), Θοδωρής Χονδρόγιαννος (reporters united) και Σταύρος Μαλιχούδης (reporters united και solomon) μίλησαν για το ιστορικό των ερευνών τους, για την πολιτική σημασία του σκανδάλου και για την σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από την θέση 108

Σκάνδαλο Υποκλοπών 2022

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, το red n’ noir διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα: «Σκάνδαλο υποκλοπών 2022»

Οι δημοσιογράφοι Ελίζα Τριανταφύλλου (inside story), Μάνος Φραγκιουδάκης (news 24/7), Θοδωρής Χονδρόγιαννος (reporters united) και Σταύρος Μαλιχούδης (reporters united και solomon) μίλησαν για το ιστορικό των ερευνών τους, για την πολιτική σημασία του σκανδάλου και για την σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από την θέση 108.

Ελίζα Τριανταφύλλου

Τον λόγο πήρε πρώτη η Ελίζα Τριανταφύλλου που εξήγησε πως ξεκίνησε η ίδια να ερευνά την υπόθεση. 

Σύμφωνα με όσα είπε, τον Ιανουάριο του 2022 είχαν διεξαχθεί ορισμένες έρευνες από το Citizens Lab που έδειχναν ότι υπάρχει ένα νέο σπάιγουερ λογισμικό, και συγκεκριμένα το Predator, το οποίο έχει τόσο στόχους όσο και πελάτες στην Ελλάδα. 

Δημοσίευσαν στο Inside Story ποιες εταιρίες σχετίζονται με τις εταιρίες που εμπορεύεται το Predator και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δείχνοντας ποιες εταιρίες είχε στήσει στην Ελλάδα, τους τζίρους τους και ένα μέρος από την πολύπλοκη εταιρική δομή του.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης διαβάζοντας το δημοσίευμα, αναγνώρισε μέσα στα διάφορα ντομέινς που είχαν στηθεί για να μολύνουν κινητά κάποια σάιτ που έμοιαζαν με γνωστά ειδησεογραφικά τα οποία όμως είχαν μικρές διαφορές στην κατάληξη.

Μέσα σε αυτήν την λίστα αναγνώρισε διάφορα σάιτ με τα οποία συνεργάζονταν. Αυτό τον θορύβησε γιατί είχε ήδη κάποιες πληροφορίες ότι είναι υπό παρακολούθηση, έλεγξε το κινητό του μέσω του Citizens Lab, και η απάντηση που ήρθε από εκεί δυστυχώς για αυτόν ήταν θετική που σημαίνει ότι κάποιος επί βδομάδες παρακολουθούσε το κινητό του και κατέγραφε ότι έγραφε στο κινητό του και ότι έβλεπε η κάμερα του κινητού του και του μικροφώνου του…

Στην συνέχεια το reporters united αποκάλυψε ότι ο Θανάσης Κουκάκης ήταν στόχος και της ΕΥΠ με την αιτιολογία ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Τότε παρενέβη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για να εξετάσει αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Predator καθώς αν ακούει οποιονδήποτε, ανάμεσα τους, πολιτικούς και δημοσιογράφους θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η εξέταση και οι ανακρίσεις της ωστόσο ήταν μάλλον επιφανειακές…

Παρότι οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις το είχαν «σηκώσει ως θέμα», παρότι το θέμα ήταν σημαντικό καθώς δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι υπό παρακολούθηση, τα μεγάλα μέσα εξακολουθούσαν να το αποσιωπούν σε βαθμό που έτεινε να εξαφανιστεί από την επικαιρότητα. Για καλή τύχη της αλήθειας βρέθηκε να έχει στοχοποιηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα τα μέσα θέλοντας και μη ανέδειξαν την υπόθεση…

Μάνος Φραγκιουδάκης

Δεύτερος (στο 23:43) πήρε τον λόγο ο Μάνος Φραγκιουδάκης ο οποίος εξήγησε αρχικά τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού και συγκεκριμένα ότι στέλνονται μηνύματα στα κινητά που είναι στόχοι προς παγίδευση από τυχαίους συνδρομητές που δεν έχουν καμία σχέση. Μίλησε επίσης για την επίπονη και πολύπλοκη έρευνα τους προκειμένου να ελέγξουν την σύνδεση κυβερνητικών υπηρεσιών με παράνομα λογισμικά παρακολούθησης ή των εταιριών που τα εμπορεύονται.

Σταύρος Μαλιχούδης

Ο Σταύρος Μαλιχούδης (στο 27:12) μίλησε περισσότερο βιωματικά και αναφέρθηκε στην δική του υπόθεση καθώς τον Νοέμβριο του 2021 αποκαλύφθηκε ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Αναφέρθηκε στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και την προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από πλευράς της, στην μοναξιά που ένιωσε ως δημοσιογράφος προσπαθώντας να αναδείξει ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο που επέμενε να μην παίρνει δημοσιότητα αλλά και στην στήριξη από συναδέλφους του. Αναφέρθηκε επίσης και στην αξία της συγκύριας καθώς η αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ήταν αυτή που έκανε να πάρει το θέμα κάποια έκταση.

Σημείωσε, τέλος, ότι το παρακολουθείται ένας δημοσιογράφος είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό που θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο τα μεγάλα μέσα.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος 

Τελευταίος από τους ομιλητές και ομιλήτριες μίλησε ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος (στο 32:24) ξεκινώντας με το ιστορικό της υπόθεσης. Αναφέρθηκε σε μια πληροφορία που ήρθε στο reporters united στις αρχές του 2022, σύμφωνα ε την οποία ενδεχομένως να  υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υπόθεσης του Μαλιχούδη και μιας νομοθετικής ρύθμισης που έγινε τον Μόρτη του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, εξήγησε πως με μια εκπρόθεσμη τροπολογία και άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νόμου, άρα αντισυνταγματική και παράνομη, επέβαλε ακόμα περισσότερους περιορισμούς στην δυνατότητα που έχει ο παρακολουθούμενος να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης του. Σημείωσε πως επί δέκα μήνες κανένας δεν αντιλήφθηκε αυτήν την τροπολογία και αναρωτήθηκε γιατί να έγινε «νύχτα» η τροπολογία αυτή.

Τον Μάρτη του 2022, οι reporters united αποκάλυψαν ότι ο λόγος που άλλαξε ο νόμος ήταν η παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη. Ο Θανασης Κουκάκης είχε υποψίες ότι παρακολουθείται από το καλοκαίρι του 2020 και έκανε αίτηση στην ΑΔΑΕ ζητώντας να ενημερωθεί αν παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Την ίδια μέρα, στις 12 Αυγούστου 2022, την μέρα που έκανε αίτηση, η παρακολούθηση του διακόπηκε. Είκοσι μέρες μετά άλλαξε ο νόμος και απαγόρευε πια σε οποιονδήποτε τρόπο να το γνωστοποιήσει…

Στην συνέχεια είπε ότι η δουλειά που έγινε από το Inside Story από την Ελίζα Τριανταφύλλου και τον Τάσο Τέλλογλου απέδειξε και τεκμηρίωσε ότι ο Θανάσης Κουκάκης, έναν χρόνο μετά την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ παρακολουθείται και από το Predator.

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος εξήγησε τις διαφορές μεταξύ παρακολούθησης από ΕΥΠ και παρακολούθησης από το Predator: Η ΕΥΠ παρακολουθεί με έναν τρόπο όχι πάντα νόμιμο αλλά τουλάχιστον νομότυπο ενώ το Predator δεν το προβλέπει κανένας νόμος άρα η στοχοποίηση και η παρακολούθηση είναι καθ’ όλα παράνομη. Σημείωσε επίσης ότι το Predator είναι πολύ επιθετικό και προσβλητικό ως μέσω παρακολούθησης καθώς βλέπουν το παρακολουθούμενο από την κάμερα ότι και να κάνει καθώς και φωτογραφίες που έχει στο κινητό του.

Στην συνέχεια σημείωσε ότι μετά μερικούς μήνες δημοσίευσαν ένα άλλο ρεπορτάζ μαζί με την ΕΦΣΥΝ στο οποίο έλεγαν ότι είχαν κάποια ευρήματα που έδειχναν ότι ο ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και Γενικός Γραμματέας του, είχε δημιουργήσει μια εταιρία που οι συναλλαγές της έφταναν μέχρι τον Φέλιξ Μπίτσιο (πρόσωπο-κλειδί για την εισαγωγή της εταιρείας INTELLEXA η οποία εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα).

Η ιστορία πήγε σε άλλο επίπεδο όταν αποκαλύφθηκε ότι τον Ανδρουλάκη τον Παρακολουθεί εκτός κι από το Predator και η ΕΥΠ. Αν δεν υπήρχε ο Ανδρουλάκης δεν θα έδινε κανένας σημασία. Στην ουσία κάποιοι υποχρεώθηκαν αν δώσουν σημασία για να μην εκτεθούν…

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος σχολίασε ότι αμέσως μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του, κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία.

Έκλεισε λέγοντας ότι η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε κίνδυνο από την δημοσιογραφική έρευνα. Αντιθέτως οι θεσμοί αποσταθεροποιούνται από αυτούς που χρησιμοποιούν τις κρατικές υπηρεσίες για σκοπούς αλλότριους προς αυτούς που προβλέπει το σύνταγμα και ο νόμος…

«Δευτερολογίες»

Μεταξύ άλλων η μια ομιλήτρια και οι τρείς ομιλητές παίρνοντας ξανά τον λόγο αναφέρθηκαν στα προβλήματα της ελληνικής δημοσιογραφίας, επισήμαναν την σημασία που έχει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ανάγκη που υπάρχει για την οικονομική στήριξη της από τους αναγνώστες προκειμένου να είναι αποτελεσματική. 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης όπως το κάλυψε το omniatv (Ξεκινάει στο 10:11)

Καμία δημοσίευση για προβολή