Με αφορμή την σύλληψη του βιαστή και μαστροπού Ηλία Μίχου για την «υπόθεση Κολονού» ή «υπόθεση 12χρονής» όπως έγινε γνωστή από τα μίντια, το red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) διοργάνωσε το (Σάββατο 22 Οκτώβρη 2022) εκδήλωση με θέμα το τράφικινγκ.
Η Βάλια Τσιριγώτη, η Αντωνία Λεγάκη, η Ιωάννα Αθανασίου και η Άννα Κουρουπού μίλησαν για την σεξεργασία και την εμπλοκή φορέων εξουσίας στο τράφικινγκ.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή από τον Τάσο Θεοφίλου εκ μέρους του red n’ noir, τον λόγο πήρε η Βάλια Τσιριγώτη η οποία έθεσε το γενικό πλαίσιο από φεμινιστική προσέγγιση. Με αφορμή την «υπόθεση Κολονού», μίλησε για την ηγεμονική αρρενωπότητα και την σύνδεση της με την εξουσία, για την σύνδεση του τράφικινγκ με θέματα όπως το προσφυγικό και τον πόλεμο, την φτώχεια και την ανεργία.
Έπειτα η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, συνήγορος μεταξύ άλλων της Ε. (επιζώσας κυκλώματος τράφικινγκ στη Ηλιούπολη), αναφέρθηκε σε μια σειρά από περιπτώσεις τράφικινγκ για να αναδείξει την ένταση της εκμετάλλευσης γυναικών και κοριτσιών στα σχετικά κυκλώματα. Κατήγγειλε, επίσης, την αργοπορία με την οποία κινείται η δικαστική εξουσία προκειμένου να εξαντληθεί το 18μηνο και να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορημένος ως μαστροπός.
Μεγάλη βάση έδωσε στον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί καθώς και τους τρόπους με τους οποίους προστατεύονται από διάφορα κέντρα εξουσίας μεταξύ των οπίων και δικαστικά.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Ιωάννα Αθανασίου η οποία μίλησε από την σκοπιά της σεξεργάτριας εξηγώντας μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων ότι ο όρος σεξεργασία είναι οριακά προβληματικός καθώς δεν πρόκειται για μια τυπική εργασιακή σχέση αλλά για μια δουλειά στην οποία ο κίνδυνος της κακοποίησης ελλοχεύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε άλλες δουλειές.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη θεσμικής προστασίας των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και την ανάγκη της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
Από την σκοπιά της πρώην σεξεργάτριας μίλησε και η Άννα Κουρουπού, αναφερόμενη σε φάσεις της σεξεργασίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που εργάζονται στο σεξ στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στις ανυπέρβλητες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εργαζόμενα άτομα στον κλάδο ώστε να εργάζονται νόμιμα αλλά και στην ανάγκη σοβαρού και εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση της Ειρήνης Δαφέρμου η οποία εξέφρασε τον προβληματισμό της για το αίτημα της μη-συγκάλυψης στις υποθέσεις τράφικινγκ και την κριτική της στο αίτημα της αύξησης των ποινών.