Θεωρίες Συνωμοσίας

Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Λένης μάς μιλάει για το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, είναι στην πραγματικότητα στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας

θεωρίες συνωμοσίας

Παρουσίαση του βιβλίου «Θεωρίες Συνωμοσίας» του Δημήτρη Λένη από τις εκδόσεις Τόπος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Λένης μάς μιλάει για το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, είναι στην πραγματικότητα στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας.

«Οι Μασόνοι και οι εξωγήινοι, τα Νεφιλίμ και οι πιλότοι των αεροπλάνων που μας ψεκάζουν, οι δολοφόνοι του Κένεντι και οι εβραιομπολσεβίκοι Σοφοί της Σιών, όλοι εφαρμόζουν πολλαπλές σκοτεινές συνωμοσίες εναντίον μας. Υπάρχει όμως επιπλέον μια ακόμα αμείλικτη παγκόσμια συνωμοσία, αυτή που μας επιβάλει να μην σκεφτόμαστε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “Θεωρία Συνωμοσίας” και ποιες οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες της διάδοσης τέτοιων, ασαφώς ορισμένων, θεωριών. Το ανά χείρας βιβλίο επιχειρεί να διαβάσει την ιστορία της ανάδυσης διαφόρων μυστικών συνωμοσιών οι οποίες, υποτίθεται, “εξηγούσαν” τη Γαλλική Επανάσταση· εξετάζει την πολύ πιο πρόσφατη δημιουργία του όρου “θεωρία συνωμοσίας” τον 20ό αιώνα· επιχειρεί να κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει ο όρος και ποια φαινόμενα περιλαμβάνει.

»Στόχος είναι να αποκαλυφθεί το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, είναι στην πραγματικότητα στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας. Απορρέουν αυθόρμητα από την ιδεολογική διάρθρωση του μοντέρνου κράτους και γίνονται εργαλεία, στα χέρια δυνάμεων που δεν συνωμοτούν μυστικά, για την ολοφάνερη –και όχι μυστική– διαχείριση της πολιτικής στα πλαίσια των κοινωνιών του ύστερου καπιταλισμού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα του «books n’ beer 2023» (Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023), με θέμα τη σύγχρονη πραγματικότητα ως δυστοπία και τις δυστοπικές όψεις της πραγματικότητας.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Αγοράστε το βιβλίο από εδώ:

Καμία δημοσίευση για προβολή