Ψιλή κουβέντα για το «Έγκλημα στου Χαροκόπου»

Ψιλή κουβέντα την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 20:00 στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) ο συγγραφέας του βιβλίου παρέα με την Άννα Νίνη. Συγχρόνως ο μουσικός και συλλέκτης δίσκων, Χρήστος Φαναρίτης συνοδεύει την κουβέντα φτιάχνοντας το σάουντρακ της υπόθεσης διαλέγοντας τραγούδια από δίσκους που θα παίζουν στο γραμμόφωνο του!

Ψιλή κουβέντα για το Έγκλημα στου Χαροκόπου

Το «Έγκλημα στου Χαροκόπου»

Πρόκειται για μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις στα εγκληματολογικά χρονικά του νεοελληνικού κράτους. Η υπόθεση είναι, ακόμα και σήμερα, γνωστή ως αυτή της «κακούργας πεθεράς» ή του «καημένου Αθανασόπουλου» ή του «εγκλήματος στου Χαροκόπου» ή του «τεμαχισμένου πτώματος στον Κηφισό».

Το καινούριο βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου, «Καημένε Αθανασόπουλε;» είναι μια crime non-fiction νουβέλα που καταπιάνεται με το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης δολοφονίας και τεμαχισμού του εργολάβου Μίμη Αθανασόπουλου με βασικές κατηγορούμενες την Φούλα Αθανασοπούλου και τη μητέρα της Άρτεμις Κάστρου.

Η αφήγηση ξεκινάει την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 1932, δύο μέρες πριν την έναρξη της δίκης, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1932, οκτώ μήνες μετά την εις θάνατον καταδίκη για τις δυο βασικές κατηγορούμενες Φούλα Αθανασοπούλου και την μητέρα της Άρτεμις Κάστρου, οπότε γίνεται και η αίτηση χάριτος.

Αφηγητής είναι ο δημοσιογράφος Μ. Γοργός και η ιστορία εκτυλίσσεται μέσω των ρεπορτάζ που στέλνει προς δημοσίευση στον αρχισυντάκτη του. Ο Μ. Γοργός δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά μια σύνθεση του Πέτρου Πικρού, του Ε. Θωμόπουλου, ενδεχομένως του Βεν. Ζερβέα και άλλων ανώνυμων, δόκιμων ή λιγότερο γνωστών, δημοσιογράφων, που καταγράφουν σε παρόντα χρόνο τη συναρπαστική καθημερινότητα του Ελληνικού Μεσοπολέμου.

Η επιλογή των πληροφοριών και των περιγραφών δεν έγινε με όρους ακαδημαϊκής ή ερευνητικής αντικειμενικότητας. Η επιλογή δεν έγινε καν με όρους δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας. Έγινε με στόχο να φωτιστούν πτυχές μιας υπόθεσης που λόγω του θεσμικού μισογυνισμού οδήγησε στην θανατική καταδίκη και στον αιώνιο κοινωνικό διασυρμό, δυο αθώες γυναίκες.

Παρουσίαση του «Καημένε Αθανασόπουλε;» και ψιλή κουβέντα στο βιβλιοκαφέ red n’ noir

Ήταν στα αλήθεια «καημένος» ο εργολάβος Μίμης Αθανασόπουλος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός και τεμαχισμένος ένα πρωί του Γενάρη του 1931 στον Κηφισό;

Ήταν η πεθερά του πράγματι κακούργα, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με την κόρη της Φούλα, τον Μάρτη του 1932 για τον φόνο και τον τεμαχισμό του;

Τον σκότωσε ο ανιψιός της Δημήτριος Μοσκιός μετά από εντολή δικιά της και της Φούλας ή ήταν απλά μια εν θερμώ απόφαση του νεαρού;

Ακόμα και στην περίπτωση που την δολοφονία και την αποτυχημένη εξαφάνιση του πτώματος, την είχαν πράγματι οργανώσει η σύζυγος του Αθανασόπουλου, Φούλα και η πεθερά του Άρτεμης Κάστρου θα έπρεπε άραγε να αντιμετωπίζονταν με την μεγαλύτερη δυνατή δικαστική επιείκεια;  

Πρόκειται άραγε για μια από τις μεγαλύτερες κακοδικίες στα ελληνικά δικαστικά χρονικά;

Με αφορμή αυτά ερωτήματα πιάνουνε ψιλή κουβέντα την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 20:00 στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) ο συγγραφέας του βιβλίου παρέα με την Άννα Νίνη. Συγχρόνως ο μουσικός και συλλέκτης δίσκων, Χρήστος Φαναρίτης συνοδεύει την κουβέντα φτιάχνοντας το σάουντρακ της υπόθεσης διαλέγοντας τραγούδια από δίσκους που θα παίζουν στο γραμμόφωνο του!

Καμία δημοσίευση για προβολή