Παρουσίαση του βιβλίου «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη!

Ο λαϊκός επαναστατικός πόλεμος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 1946-1949

παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Σειρηνίδη

Η παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Σειρηνίδη: «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη!» θα γίνει στο βιβλιοκαφέ red n’ noir. Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:00.

Το βιβλίο «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη!» είναι μια μελέτη για την ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Για την ιστορία του λαϊκού στρατού που πραγματοποίησε την πιο ολοκληρωμένη απόπειρα επαναστατικού μετασχηματισμού της Ελλάδας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Το βιβλίο επιχειρεί μια συνολική πραγμάτευση και κριτική αποτίμηση του ελληνικού επαναστατικού φαινομένου της δεκαετίας του 1940. Σημείο εκκίνησης έχει τη στρατιωτική ήττα του ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη του 1944 και την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Διατρέχει την εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου και του αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της περιόδου 1941-1944. Επιστρέφει στην ήττα και στο μεταβαρκιζιανό καθεστώς της λευκής τρομοκρατίας. Εκεί αναζητάει τη διαδικασία μετάβασης από την τακτική της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας στη συγκρότηση ένοπλων αντάρτικων ομάδων και λαϊκού στρατού. Στη δημιουργία του τελευταίου αναγνωρίζει την ιστορικά μοναδική δυνατότητα ύπαρξης αυτόνομης ταξικής στρατηγικής στη χώρα ύστερα από τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

Το βιβλίο προσεγγίζει τον ΔΣΕ ταυτόχρονα ως στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο και φορέα επαναστατικής αλλαγής. Έτσι επιχειρεί να φωτίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη νεότερη ελληνική ιστορία.Αυτό που διακρίνει το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος είναι η υπεράσπιση της επαναστατικής παρακαταθήκης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μιας παρακαταθήκης που, περισσότερο από υπόθεση μνήμης, είναι η διαρκής υπόμνηση της ιστορικής δυνατότητας να «θεριεύει ο γίγαντας τώρα λαός και [να] σπάει δεσμά κι αλυσίδες».

Το «Όλοι στ’ άρματα, όλα για τη νίκη!» του Άρη Σειρηνίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Το βιβλίο του Άρη Σειρηνίδη μπορείτε να το βρείτε και στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο:

Καμία δημοσίευση για προβολή