«Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

Το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» είναι μια μελέτη γύρω από την ιστορία και την ζωή των Ρομά της Θεσσαλονίκης. Και γύρω από την σύνδεση της με τους τσιγγάνους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

παρουσίαση του βιβλίου Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, στις 19:00. Στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη).

Δυο λόγια για το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

Το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» είναι μια μελέτη γύρω από την ιστορία και την ζωή των Ρομά της Θεσσαλονίκης. Και γύρω από την σύνδεση της με τους τσιγγάνους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

«Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τους τσιγγάνους. Βιβλία που προσεγγίζουν τη ζωή τους κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά. Οι τσιγγάνοι είναι η μοναδική εθνοτική φυλή της Θεσσαλονίκης για την οποία δεν υπάρχουν μελέτες, ιστορική καταγραφή, βιβλιογραφία. Η ζωή μου όχι δίπλα, αλλά μαζί τους με έκανε να γνωρίσω τα ήθη, τα έθιμα, τους θρύλους, τις παραδόσεις και να ακούσω εκείνες τις μοναδικές ιστορίες που μουρμουρίζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες για το παρελθόν τους. Στόχος μου ήταν να καταγράψω τη ζωή των Ρομά του Δενδροποτάμου και της Θεσσαλονίκης για να διασωθεί η ιστορία ενός λαού που ενώ συνυπάρχει δίπλα μας εδώ και δεκάδες χρόνια μας είναι εντελώς άγνωστος. Είναι καιρός να κατανοήσουμε καλύτερα έναν λαό που ενώ τον ακολουθούν αιώνες τώρα προκαταλήψεις, στερεότυπα και αρνητικές αφηγήσεις, κουβαλάει μέσα από τις περιπλανήσεις του, όλους τους πολιτισμούς από τους οποίους πέρασε επηρεάζοντάς τους.»

Οι Τσαιγγάνοι της Θεσσαλονίκης βιβλίο
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

«Ενώ υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία για τις εθνοτικές ομάδες που πέρασαν από την Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της μακράς ιστορίας της αφήνοντας το στίγμα τους και μεταμορφώνοντας την πρωτεύουσα του Βορρά σε χωνευτήρι πολιτισμών, εντούτοις ελάχιστες καταγραφές υπάρχουν για την ιστορία των Ρομά της πόλης.

Έχουν γραφτεί βιβλία που προσεγγίζουν την ζωή των τσιγγάνων ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και γλωσσικά. Αν και πολλά από την ιστορία τους δεν έφτασαν ποτέ σε εμάς λόγο έλλειψης γραπτών αναφορών τα τελευταία χρόνια κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι προσπάθησαν να φέρουν στο φως πληροφορίες γύρω από την ζωή τους.

Η ζωή μου όχι δίπλα στους Ρομά αλλά μαζί με τους Ρομά, η κοινή μας συνύπαρξη με έφερε σε επαφή με ήθη, έθιμα, θρύλους, παραδόσεις, ιστορίες άγνωστες που θεώρησα πως έπρεπε να διασωθούν. Στόχος αυτού του βιβλίου όταν ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια ήταν η καταγραφή της καθημερινότητας στον Δενδροπόταμο, η σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν για να φωτιστεί μια πλευρά της πόλης που είναι γνωστή κυρίως για τους λάθος λόγους και να διασωθεί η ιστορία ενός λαού που περιπλανώμενος σε όλο το κόσμο κατάφερε να επηρεάσει και να επηρεαστεί από πολιτισμούς και παραδόσεις δεκάδων λαών και ενώ συνυπάρχει δίπλα μας εδώ και αιώνες τον ακολουθούν προκαταλήψεις στερεότυπα και αρνητικές αφηγήσεις».

Το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέθεξις.

παρουσίαση του βιβλίου Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης
Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)

Οι ομιλητές

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης» θα μιλήσουν ο συγγραφέας του Γιώργος Τσιτιρίδης και ο Γεώργιος Τσιάκαλος.

Ο Γιώργος Τσιτιρίδης γεννήθηκε στην Γερμανία. Εργάστηκε στην τηλεόραση και στον έντυπο τύπου. Υπήρξε εκδότης των ιστορικών LGBTQI εντύπων Screw και Fagazine από τα οποία ξεκίνησε το Thessaloniki Pride. Είναι επίσης εμπνευστής του Φεστιβάλ Γκλατ ταινιών. Αρθρογραφεί στην Παράλλαξη. Εργάζεται δίπλα σε Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες , αστέγους, έφηβους και παιδιά. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ο Γεώργιος Τσιάκαλος είναι Δικηγόρος. Σύμβουλος Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή