Έγκλημα στην Πλατεία Σαναγοράς

Επεισόδιο πέντε

έγκλημα στην πλατεία σαναγοράς

Πήγα δυο φορές παρέα με τον Ραζουμίχιν στο σπίτι της Λουίζας Ιβάνοβνα. Εύθυμος και διαχυτικός. Καλός μέχρι απλοϊκότητας. Αξιοπρεπής και καθόλου αφελής. Η εξωτερική του εμφάνιση τραβάει αμέσως την προσοχή. Το Ψηλόλιγνο σώμα του, η ατημέλητη εμφάνιση του, το κακοξυρισμένο πρόσωπο του και τα μαύρα μαλλιά του. Μετακόμισε πριν πέντε μέρες από το νησί Βασιλιέφσκυ, στην προκυμαία του Μικρού Νέβα κοντά στην γέφυρα. Έμενε σε ένα δωμάτιο στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Από σήμερα θα μένει μαζί με τον θείο του στην οικία Ποντσικόβ. Νούμερου 427, τρίτος όροφος, στο διαμέρισμα του υπαλλήλου Μπαμπούσκιν.

Μιλάμε πολύ για εκείνον τον πυρετιάρη που είχε λιποθυμήσει τέσσερις μέρες πριν μέσα στο Τμήμα. Τον πρώην φοιτητή της Νομικής, Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικωφ. Παλιός φίλος και συμφοιτητς του Ραζουμίχιν που μου έχει τραβήξει την περιέργεια. Τον φωνάζουν Ρόντια. Ζητάω να τον γνωρίσω.

Το σπίτι του είναι δυο βήματα από το καινούριο σπίτι του Ραζουμίχιν. Το δωμάτιο του είναι στη σοφίτα ενός ψηλού κτηρίου πέντε ορόφων σε ένα στενό δρομάκι. Οδός Σχίελ, διαμέρισμα 14.  Μοιάζει περισσότερο με ντουλάπι παρά με σπίτι. Είναι τόσο χαμηλοτάβανο που ο Ραζουμίχιν κάθε φορά χτυπάει το κεφάλι του μπαίνοντας. Έχει μάκρος έξι βήματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια υπερυψωμένη τρώγλη με μια κίτρινη και σκονισμένη ταπετσαρία στους τοίχους που είναι παντού σκισμένη. Στο ίδιο στυλ και η επίπλωση. Τρεις σπασμένες παλιές καρέκλες, ένα ξύλινο και βαμμένο τραπέζι στην γωνία. Πάνω του αραδιασμένα βιβλία και τετράδια που από την σκόνη τους προκύπτει πόσο καιρό έχουν να ανοιχτούν. Για ντιβάνι χρησιμοποιεί έναν πλατύ και κακοσυντηρημένο καναπέ που πιάνει όλο σχεδόν τον τοίχο σε μήκος και το μισό δωμάτιο σε πλάτος.

Από κάτω του κάθεται η σπιτονοικοκυρά του Πρασκόβια Πάβλοβνα. Σαραντάρα, στρουμπουλή με μαύρα φρύδια και μαύρα μαλλιά. Καλοσυνάτη και τεμπέλα, χαριτωμένη και ντροπαλή. Άτολμη επίσης. Δεν τις αρέσουν πολύ οι συζητήσεις. Μοναδική υπηρέτρια και μαγείρισσα του σπιτιού της η Ναστάσια. Μια χαζοχαρούμενη κοπέλα που ξεκαρδίζεται με το παραμικρό αστείο.      

Αν κάνεις 730 βήματα στην κατεύθυνση προς την γέφυρα Κ, είναι το σπίτι που έγιναν οι φόνοι. Περίπου 20 λεπτά απόσταση αν περπατάει κανείς αργά.

Συντετριμμένοι οι γείτονες από τον άδικο χαμό της Ελισάβετ Ιβάνοβνα

Όλοι στην γειτονιά έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Ελισάβετ Ιβάνοβνα. Την άτυχη γυναίκα που βρέθηκε κατακρεουργημένη δίπλα στην επίσης άγρια δολοφονημένη αδελφή της Αλίονα. Μιλούν για μια γυναίκα ήσυχη και φοβισμένη. Προσηνής, ανιδιοτελής και καλοκάγαθη. Όσοι την ήξεραν μιλούν για έναν άνθρωπο πάντα πρόθυμο να βοηθήσει.

Η Ελισάβετ εργάζονταν σκληρά όλη της την ζωή υπό τις οδηγίες της κατά πολύ μεγαλύτερης ετεροθαλούς αδελφής της. Γνωστής για τον δυναμικό της χαρακτήρα, υπομένοντας αδιαμαρτύρητα, ορισμένες φορές ακόμα και τα βίαια ξεσπάσματα της.

Ήταν γνωστό στην γειτονιά ότι παρά τα 35 της χρόνια αντιμετώπιζε πάντα την 60χρονη αδελφή της με ιδιαίτερο σεβασμό. Πάντοτε υπό τις οδηγίες της ετεροθαλούς αδελφής της, όπως αναφέρουν οι συντετριμμένοι γείτονες που την γνώριζαν. Δεν αρκούνταν μόνο στις δουλειές του δικού τους νοικοκυριού με τις οποίες καταπιανόταν από το πρωί ως το βράδυ αλλά επιπλέον φρόντιζε να συνεισφέρει τα έσοδα της στην οικογένεια σφουγγαρίζοντας σπίτια και πουλώντας διάφορα ρούχα που έραβε.

Το πρόσωπο της λένε όσοι την ήξεραν ήταν τόσο αγαθό ώστε να περνάει απαρατήρητο το ασουλούπωτο ντύσιμο της. Τα μάτια της τόσο όμορφα ώστε να μην πηγαίνει το βλέμμα στα στραβά της πόδια. Το αληθινά γοητευτικό της χαμόγελο υπερκερνούσε το άχαρο ύψος της. Πάντα πολύ καθαρή παρά τα ξεχειλωμένα της παπούτσια. Βρίσκονταν μονίμως σε κατάσταση εγκυμοσύνης, απόρροια λένε όσοι την γνώριζαν, της αδυναμίας της να αρνείται την προσφορά όταν της ζητείται.

Όμως η μοίρα της έπαιξε άσχημο παιχνίδι όπως αποκαλύπτει ένας πωλητής και η γυναίκα του στην υπαίθρια αγορά:

«Την είχαμε προσκαλέσει στο σπίτι μας γύρω στις 19:00. Την χρειαζόμασταν για να μεσολαβήσει στην πώληση ορισμένων ειδών νοικοκυριού μιας οικογένειας που είχε πέσει στη φτώχεια και αναγκαζόταν να πουλήσει τα υπάρχοντα της.

Η εντιμότητα της Ελισάβετ, το γεγονός ότι δεν έκανε παζάρια και το ότι έλεγε πάντα την σωστή τιμή ήταν αυτά που μας έκαναν να την επιλέξουμε ως πωλήτρια για την συγκεκριμένη δουλειά.

Ήταν προγραμματισμένο να καθίσει ως αργά. Δεν έπρεπε να φύγει τελικά τόσο νωρίς…»

Ίσως αν δεν επέστρεφε τόσο νωρίς η μοίρα να μην της είχε παίξει αυτό το παιχνίδι. Ίσως ο δολοφόνος της να ήταν ενήμερος για το γεγονός ότι θα απουσίαζε και να βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν τελικά παρουσιάστηκε μπροστά του.

έγκλημα στην πλατεία σαναγοράς

Ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες αφήνονται οι δυο μάρτυρες του διπλού φονικού

Ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη αφέθηκαν ο φοιτητής και ο στρατιωτικός, μετά τις εξηγήσεις που δώσανε στην Αστυνομία.

Οι δυο άνδρες είχαν αρχικά προσαχθεί ως μάρτυρες όμως η αστυνομικοί εξέταζαν συγχρόνως και τον ρόλο τους ως πιθανούς ύποπτους. Ήταν οι μοναδικοί που βρέθηκαν κοντά στο σημείο την στιγμή της άγριας δολοφονίας των δυο άτυχων γυναικών στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Ρόλο στην απόφαση των αστυνομικών να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθεί κάποια δίωξη φαίνεται να έπαιξε το γεγονός ότι ήταν οι ίδιοι που κατήγγειλαν το περιστατικό και έσπευσαν να φωνάξουν την αστυνομία καθώς και το γεγονός ότι το φοιτητή Πεστριάκωφ τον είδαν δυο θυρωροί και μια γυναίκα κοντά στην εξώπορτα την στιγμή που έμπαινε μέσα στο κτήριο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους: «Ήταν με τρεις φίλους του που τους άφησε μπροστά στην πόρτα και μάλιστα δεν είχαν προφτάσει να φύγουν όταν ρώτησε που έμενε η Γριά». Κάτι που όπως μας εξηγούν οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση δεν θα ήταν πολύ έξυπνο αν το κίνητρο της επίσκεψης του ήταν τελικά η ληστεία ή η ανθρωποκτονία. Επίσης, σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, όταν έφυγε από τον κοσμηματοπώλη που βρισκόταν σύμφωνα με μαρτυρίες αμέσως πριν, ήταν ήδη 19:45.

Όσο για τον Κωχ που είναι στρατιωτικός οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναφέρουν χαρακτηριστικά πως σταυροκοπιόταν με τα δυο του χέρια από ανακούφιση για το γεγονός ότι πήρε την απόφαση να φύγει από το σημείο έξω από το διαμέρισμα που είχε αναλάβει να φυλάει και να αναζητήσει κι αυτός κάποιον αστυνομικό καθώς αυτό μπορεί και να του έσωσε την ζωή. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε αυτός να είναι το τρίτο θύμα στην ενδεχόμενη προσπάθεια του δολοφόνου να διαφύγει.

Οι αστυνομικοί έχουν προς το παρόν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο οι δυο άνδρες βρίσκονταν έξω από την είσοδο του σπιτιού περιμένοντας να τους ανοίξει η άτυχη ηλικιωμένη ή η αδελφή της, ο δολοφόνος ήταν μέσα και είχε απλώς τραβήξει τον σύρτη της πόρτας.

έγκλημα στην πλατεία σαναγοράς

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την λύση του μυστηρίου της διπλής δολοφονίας των δυο άτυχων γυναικών μέσα στο σπίτι τους στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ανακριτής του Αστυνομικού Τμήματος και οι βοηθοί του εργάζονται μεθοδικά καταρτίζοντας λίστα με όσους πελάτες της είχαν βάλει πρόσφατα κάποιο ενέχυρο εντοπίζοντας τους είτε από τα χαρτάκια στα οποία είχαν γραμμένο το όνομα τους και με τα οποία περιτύλιγαν τα ενέχυρα τους είτε από πληροφορίες που έδωσε στους αστυνομικούς κατά την ανάκριση του ο Κωχ, συνεργάτης της άτυχης ηλικιωμένης ο οποίος είχε προσαχθεί αρχικά ως μάρτυρας αλλά και ως ύποπτος.

Πάντως προβληματισμό προκαλεί στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση της διπλής στυγερής ανθρωποκτονίας το γεγονός ότι ο δράστης αφαίρεσε από την κασέλα αντικείμενα σχετικά χαμηλής αξίας (των 20 – 30 ρουβλίων το καθένα) γεμίζοντας απλά τις τσέπες του όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ δεν πείραξε καθόλου το συρτάρι στο οποίο μέσα βρίσκονταν ένα κουτί όπου φυλάσσονταν χρήματα, που τα κέρματα μόνο ανέρχονται στο ποσό των 1500 ρουβλίων χωρίς να υπολογίσει κανείς τα χαρτονομίσματα.

Ακολουθεί

Καμία δημοσίευση για προβολή