Για την πλαστογραφία ως μια εκ των καλών τεχνών

Τους πιάσανε, μερικές σύντομες σημειώσεις από το αστυνομικό δελτίο και η αγάπη για τις καλές τέχνες και την ζωγραφική

2014 ή και πριν.

Ο 61χρονος καλλιτέχνης μιμείται την τεχνοτροπία γνωστών ζωγράφων. Ο 48χρονος φτιάχνει πλαστές σφραγίδες μεταβίβασης και ψευδείς τίτλους, υπογεγραμμένους τάχα μου, από επιφανείς ιστορικούς τέχνης της εποχής.

Προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά: χαρτί παλαιού τύπου, μεταλλικό φούρνο παλαίωσης έργων, πιστοποιητικά γνησιότητας. Πλαστογραφούν την υπογραφή του δημιουργού, αποτυπώνουν πλαστές χειρόγραφες αφιερώσεις.

Ο 35χρονος συντονίζει. Αναρτά τους πίνακες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και καταλόγους. Έρχεται σε επαφή με οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού. «Οι πίνακες προέρχονται από συλλέκτες του προηγούμενου αιώνα».

«Οι πίνακες προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα». Διαπραγματεύεται τις αγοραπωλησίες.

Η 69χρονη συστήνεται στους υποψήφιους αγοραστές: «Είμαι συλλέκτρια έργων τέχνης. Ακούστε μια φανταστική ιστορία για το πως έφτασε αυτός ο γνήσιος πίνακας στα χέρια μου».

Ο 56χρονος, παραλαμβάνει τα πλαστά έγγραφα, συσκευάζει τους πίνακες σε ξυλοκιβώτια, τους παραδίδει στις μεταφορικές εταιρίες. Οι πίνακες πετάνε για εξωτερικό. Εισπράττουν τα χρήματα. Περισσότερα από 6.000.000 ευρώ σε εννιά χρόνια.

Νοέμβρης 2023. Τους πιάσανε.

Καμία δημοσίευση για προβολή