Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

«Αυτή φαίνεται να δέχτηκε περισσότερα πυρά από τους κριτικούς λογοτεχνίας για την υποστήριξη της δημοκρατίας απ' ό,τι ο Έζρα Πάουντ, για την υπεράσπιση του φασισμού»

Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

Σαν σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου 1950 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 58 ετών η Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ (Edna St. Vincent Millay).

Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

Η Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1892 στο Ρόκλαντ του Μέιν. Ήταν Αμερικανίδα λυρική ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Στο πεζογραφικό της έργο συνήθιζε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Nancy Boyd.

Τα παιδικά χρόνια της Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

Το 1904 οι γονείς της χωρίζουν. Η Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ με την μητέρα της (η οποία είναι αυτή που την έχει μυήσει από μικρή στην κλασική λογοτεχνία) και τις δυο αδελφές της μετακομίζουν για ένα διάστημα από πόλη σε πόλη σε διάφορα σπίτια συγγενών και οικογενειακών φίλων. Τελικά εγκαθίστανται στο Κάμντεν του Μέιν. Εκεί η Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ γράφει τα πρώτα της ποιήματα.

Η Μιλέυ προτιμούσε να την αποκαλούν Vincent (Βικέντιος) αντί για Έντνα κάτι που προκάλεσε κάποιου είδους σύγκρουση με τον διευθυντή του σχολείου της.

Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

Σταδιοδρομία

Η σταδιοδρομία και η αναγνωρισιμότητα της Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ ξεκινάει το 1912 όταν το ποίημα της Renascence (Αναγέννηση) πήρε μέρος στο διαγωνισμό ποίησης στο Lyric Year. Το ποίημα θεωρήθηκε η καλύτερη συμμετοχή από τις 10.000 που πήραν μέρος, και όταν τελικά πήρε την τέταρτη θέση το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε ήταν αυτό που έδωσε στη Μιλέυ τόση αναγνωρισιμότητα. Ο ποιητής που κατέλαβε την πρώτη θέση, ο Όρικ Τζονς (Orrick Johns) ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριζαν ότι το Renascence ήταν το καλύτερο ποίημα, και δήλωσε ότι «το βραβείο αυτό ήταν πιο πολύ για μένα μια αμήχανη στιγμή παρά ένας θρίαμβος».

Το 1923 κερδίζει το Βραβείο Πούλιτζερ. Κερδίζει έτσι μια διπλή διάκριση καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει Βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση.

Η φήμη της δέχτηκε ένα πλήγμα από ένα ποίημα που υπέρ των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Merle Rubin σχολίασε σχετικά: «Αυτή φαίνεται να δέχτηκε περισσότερα πυρά από τους κριτικούς λογοτεχνίας για την υποστήριξη της δημοκρατίας απ’ ό,τι ο Έζρα Πάουντ, για την υπεράσπιση του φασισμού».

Το 1943 τιμήθηκε μετ ο μετάλλιο Frost για τη συμβολή της στην αμερικανική ποίηση. Ήταν η έκτη αποδέκτης της εν λόγω τιμής και η δεύτερη γυναίκα.

Το γνωστότερο ποίημα της η Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ το έγραψε στο καφέ Romany Marie στο Greenwich. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1920. Πρόκειται για το First Fig:

Το κερί μου καίει και από τα δύο άκρα,

Δεν θα διαρκέσει το βράδυ,

Αλλά εχθροί μου και φίλοι μου Δίνει ένα υπέροχο φως

Έντνα Βίνσεντ Μιλέυ

Στην διάρκεια της ζωής της είχε πολλές ερωτικές σχέσεις με γυναίκες αλλά και με άντρες.

Στις 19 Οκτωβρίου του 1950, η Μιλέυ βρίσκεται νεκρή στο κάτω μέρος της σκάλας του σπιτιού τους. Η αιτία της πτώσης που της κόστισε τη ζωή δεν έγινε ποτέ γνωστή.

Στην Ελλάδα

Η μοναδική ποιητική συλλογή της που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα είναι η «Λίγα σύκα απ’ τα γαϊδουράγκαθα». Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της ποιήτριας και εκδόθηκε το 1920. Στην Ελλάδα εκδόθηκε τον Νοέμβρη του 2017. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θράκα. Μπορείτε να την αγοράσετε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του red n’ noir

Καμία δημοσίευση για προβολή