Ούτου

O πρωταγωνιστής Πωλ Όσμπορν είναι ένας απαράδεκτος μπάτσος που ασκεί την εξουσία του όντας μονίμως κόκαλο και χεσμένος από ξύδια

Ούτου βιβλίο

Το βιβλίο Ούτου γράφτηκε το 2004. Είναι το δεύτερο χρονικά από το ζευγάρι του. Το πρώτο είναι το Χάκα αλλά διαβάζεται και αυτοτελώς, χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 2016 και όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του Καρύλ Φερέ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα. Εγώ το διάβασα πρόσφατα. Δεν θα σποϊλάρω αποκαλύπτοντας το τέλος του. Όμως στο τέλος της ανάγνωσης η διάρκεια που οι τρίχες στα χέρια μου είχαν εξεγερθεί και οι θύλακες τους παρέμειναν σε έξαρση ξεπέρασε τα τριάντα δευτερόλεπτα.

Ανάμεσα σε μυστήριο και ακραία δράση

Φυσικά δεν είναι μόνο το τέλος αλλά ολόκληρο το μυθιστόρημα που καθηλώνει με την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε μυστήριο και ακραία δράση. Η αριστοτεχνική πλοκή του αναπτύσσεται σε μια ατμόσφαιρα που ο Καρύλ Φερέ καταφέρνει να την κάνει «ελροϊκή» παρά το σκηνικό νεοζηλανδέζικης υπαίθρου.

ούτου

Ο απαράδεκτος Πωλ Όσμπορν

Ο πρωταγωνιστής Πωλ Όσμπορν είναι ένας απαράδεκτος μπάτσος. Πολυτοξικομανής μεταξύ άλλων στοιχείων του χαρακτήρα του- που ασκεί την εξουσία του όντας μονίμως κόκαλο και χεσμένος από ξύδια. Ο Όσμπορν από μικρός είναι ερωτευμένος με μια μιγάδα Μαορί γειτόνισσα του. Επιστρέφει (έπειτα από ολιγόμηνη παραίτηση του) στην Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας μετά από την μυστηριώδη αυτοκτονία του Τζακ Φίτζεραλντ. Του πρώην προϊσταμένου του στην Αστυνομία, Μαορί στην καταγωγή, και προσωπικού του φίλου.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η αυτοκτονία του Τζακ Φίτζεραλντ συνδέεται με λάθος χειρισμούς του κατά την εξέλιξη της επιχείρησης εντοπισμού των δραστών μιας μαζικής δολοφονίας. Ο Όσμπορν είναι βέβαιος πως δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά για δολοφονία. Παράλληλα με τις υποθέσεις που του αναθέτουν αναζητάει και στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το σενάριο του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στο βιβλίο Ούτου, διαφορετικές εκδοχές της εξουσίας αλληλοπλέκονται και αλληλοσυγκρούονται. Ένα κουβάρι βίας και δολοφονιών. Πεδίο δράσης οι κατεστραμμένες κοινότητες των Μαορί οι οποίοι με την σειρά τους αν κάπου δεν υστερούν φαίνεται να είναι στην ικανότητα να ασκούν σωματική βία.

Οι καταραμένοι χαρακτήρες που ασκούν την εξουσία τους για να λύσουν προβλήματα που σχετίζονται με προσωπικά τους αδιέξοδα είναι η κινητήρια δύναμη του μυθιστορήματος.  Από τον πρωταγωνιστή «πακέχα» Όσμπορν μέχρι τον Μαορί αρχηγό της Αστυνομίας Τζων Τίμου όλοι είναι εντελώς σκατένιοι τύποι. Μοναδική εξαίρεση η σχεδόν αδιάφορη για την πλοκή δασκάλα εδικής αγωγής που φροντίζει τον, με σύνδρομο ντάουν, γιο του Τίμου.

Το προπατορικό αμάρτημα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού

Η ασυδοσία του λευκού πάνω σε έναν ηττημένο πολιτισμό που συνεχίζει να χάνεται. Ο εξευγενισμός και ο φολκλορισμός απέναντι στην εγκληματοποίηση και την καταστολή των Μαορί εμφανίζονται ως διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Όλο αυτό συνδυασμένο με κάποιου είδους υποφώσκουσα ενοχή του λευκού για το προπατορικό αμάρτημα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού που είναι η αποικιοκρατία. 

Φρικιαστικές εικόνες και ζωντανές περιγραφές. Η αίσθηση της όσφρησης γεμίζει από απαίσιες μυρωδιές. Με τον ίδιο τρόπο συμμετέχει και η αφή.  

Φοβερές παρομοιώσεις σκάνε όπως η γεύση του κουκουναριού σε πολίτικα γεμιστά. Για παράδειγμα: Η επιστροφή στην πατρίδα του ζέσταινε την καρδιά όσο μια σφαίρα πισώπλατα.

Αν κάποια πρόταση μπορεί να συνοψίσει το βιβλίο είναι αυτή: Τα μέσα ενημέρωσης μπορούσαν να αναμεταδίδουν την εκστρατεία του δημάρχου περί μηδενικής ανοχής, όμως δεν μπορούσαν να χώνουν τη μύτη τους στις υποθέσεις αυτών που την εφάρμοζαν.

Το βιβλίο Ούτου όπως και άλλα βιβλία από τις Εκδόσεις Άγρα μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52) και στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή