Λάτιν Νουάρ

Η Λατινική Αμερική μέσα από τους συγγραφείς και τις αστυνομικές ιστορίες τους

Το βιβλίο «Λάτιν Νουάρ – Η Λατινική Αμερική μέσα από τους συγγραφείς και τις αστυνομικές ιστορίες τους» είναι η τελευταία ως τώρα μελέτη του Ανδρέα Αποστολίδη. Το βιβλίο είναι παράγωγο της εργασίας για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ διεθνούς παραγωγής. Εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Άγρα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει έξι αστυνομικά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και τέσσερις μελέτες. Συγχρόνως έχει και ένα τεράστιο μεταφραστικό έργο καθώς έχει μεταφράσει περισσότερα από ογδόντα μυθιστορήματα. Ανάμεσα τους ξεχωρίσουν έργα σπουδαίων εκπρόσωπων της αστυνομικής λογοτεχνίας όπως του Τζέιμς Ελρόυ, της Πατρίσια Χάισμιθ, του Ντάσιελ Χάμετ και του Ρέιμοντ Τσάντλερ.

Ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες του «Λάτιν Νουάρ» στο Μεξικό και την Κούβα, στην Αργεντινή και το Περού, στην Χιλή και την Κολομβία, παρουσιάζεται η πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής όπως την αναπαριστούν οι βασικοί εκπρόσωποι του είδους, κυρίως συγγραφείς της γενιάς του 1970. Συγγραφείς όπως ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, ο Ρικάρντο Πίλια, ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Λεονάρδο Παδούρα, ο Χουάν Σαστουράιν, η Κλαούντια Πινιέιρο, ο Ραμόν Δίας Ετερόβιτς, ο Λουίς Σεπούλβεδα κ.α.

Το «Λάτιν Νουάρ» φαίνεται να είναι η τάση του αστυνομικού μυθιστορήματος που κληρονόμησε την παράδοση του Χάμετ και του Τσάντλερ σε αντίθεση με το Σκανδιναβικό που εξελίχθηκε σε άλλη κατεύθυνση.  

Στο «Λάτιν Νουάρ» δεν υπάρχει τελική αλήθεια και πολύ συχνά οι έρευνες δεν καταλήγουν πουθενά. Οι εγκληματίες δεν αποκαλύπτονται, δεν τιμωρούνται ποτέ, ούτε καν προσάγονται στη Δικαιοσύνη. Όμως ο ντετέκτιβ προσπαθεί τουλάχιστον. Παρότι ξεζουμισμένος ή κυνικός, αποτελεί την ελπίδα ότι εκείνος θα συνεχίσει να ψάχνει για την αλήθεια…

Με τα λόγια του Χουάν Σαστουράιν: «Το μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε νότια του Ρίο Γκράντε είναι ποιοτικά διαφορετικό, ειδικά από εκείνο της Ευρώπης. Νότια του Ρίο Γκράντε είναι πολύ δύσκολο για τον ντετέκτιβ, για όσους επιχειρούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, να σχετιστούν με την αστυνομία».

Το «Λάτιν Νουάρ» όπως και άλλα βιβλία από τις Εκδόσεις Άγρα μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52) και στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή