Απαγορεύει ο νόμος στους τραβεστί να ντύνονται γυναίκες;

«Στην περίπτωση των κατηγορουμένων δεν προσβάλλεται, οπωσδήποτε, η αιδώς διότι όλοι τους είναι ντυμένοι»

νόμος τραβεστί γυναίκες

Προφανώς ένας τίτλος όπως το «Απαγορεύει ο νόμος στους τραβεστί να ντύνονται γυναίκες;» είναι προβοκατόρικος. Ακόμα πιο προφανές είναι πως εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας κλικμπέιτ αναγκαιότητας. Παρ’ όλα αυτά αντιστοιχεί με ορισμένη ακρίβεια στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου. Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη από τρεις δημοσιεύσεις στις οποίες παραθέτω δεδομένα γύρω από το πως αντιμετωπίζονταν η τρανς κοινότητα από την αστυνομία, τα δικαστήρια και τον τύπο στα τέλη των 70’s. Οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν σε επόμενα Κυριακάτικα red n’ noir του ηλεκτρονικού μας περιοδικού.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1978 η εφημερίδα Ακρόπολις δημοσιεύει στην στήλη του δικαστικού ρεπορτάζ ένα άρθρο με τίτλο: «Δεν απαγορεύει ο νόμος στους τραβεστί να ντύνονται γυναίκες». Στον υπότιτλο εξηγεί: «Αθωώθηκαν χθες 8 από το Τριμελές.»

Δεν απαγορεύει ο νόμος στους τραβεστί να ντύνονται γυναίκες
Από εξώφυλλο της εφημερίδας Ακρόπολις στις 23 Φεβρουαρίου 1978

Το ρεπορτάζ το εντόπισα στο Αρχείο Τύπου της Βουλής και παρουσιάζει κατά την γνώμη μου ειδικό ενδιαφέρον. Κυρίως λόγω του τρόπου που περιγράφει τα περιστατικά. Κάπως ανάμεσα σε κάποιου είδους νομικού παράδοξου και δικαστικού ευτράπελου.

«Ο νόμος δεν τους απαγορεύει να ντύνονται γυναίκες»

Ο δικαστικός ρεπόρτερ ξεκινάει την ανταπόκριση του με μια σύντομη αλλά συνολική εικόνα από την δικαστική αίθουσα.

Δεκάδες τραβεστί κατέλαβαν χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να συμπαρασταθούν σε οκτώ «συναδέλφους» τους. Βρέθηκαν στο εδώλιο, με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να «αγρεύσουν πελάτες» στα γνωστά «στέκια» της Λεωφόρου Συγγρού.

Οι κατηγορούμενοι τελικά αθωώθηκαν αφού ο νόμος δεν τους απαγορεύει να ντύνονται γυναίκες.

Ηλικίας 20-30 χρονών οι κατηγορούμενοι έκαναν εκρηκτική εμφάνιση στο δικαστήριο με τις σχιστές μίνι φούστες τους, τα ξέπλεκα μαλλιά τους και την ομαδική δήλωση τους ότι γεννήθηκαν κατά λάθος άντρες!

Το αμφισβητούμενο φύλο των κατηγορουμένων που τόσο το διατυμπάνισαν οι ίδιοι, προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο και νομικά προβλήματα στους δικαστές. Τελικά αναγκάστηκαν να απαλλάξουν τους οκτώ «τραβεστί» γιατί κανένας νόμος δεν προέβλεπε την τιμωρία τους.

Η αγόρευση του εισαγγελέα Α. Ανδρεουλάκου

Στην συνέχεια ο δικαστικός ρεπόρτερ παραθέτει την εισαγγελική πρόταση και τα νομικό παράδοξο με το οποίο η ποινική δικαιοσύνη βρίσκεται αντιμέτωπη.

Χαρακτηριστική ήταν εν προκειμένω η αγόρευση του εισαγγελέως κ. Α. Ανδρεουλάκου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω για παρά φύσιν ασέλγεια, ώστε να είναι δυνατή η καταδίκη τους.

Ακρόπολις έναν χρόνο φυλακή

«Γυναικεία μεν αλλά ντυμένοι!»

«Αλλά με ποια κατηγορία θα τους δικάσουμε, αφού δεν υπάρχει σχετικός νόμος, ούτε για τον εταιρισμό ανδρών ούτε για το γυναικείο ντύσιμο τους; Βεβαίως η ηθικά τάξις και η κρατούσα αντίληψης, επιβάλλει το ανάλογο ντύσιμο στους άνδρες και στις γυναίκες. Αλλά από τον νόμο δεν επιβάλλεται κανένας περιορισμός σε αυτό το ζήτημα, εφ’ όσον δεν προσβάλλεται η αιδώς. Και στην περίπτωση των κατηγορουμένων δεν προσβάλλεται, οπωσδήποτε, η αιδώς διότι όλοι τους είναι ντυμένοι. Γυναικεία μεν αλλά ντυμένοι!»

Ο λόγος στις κατηγορούμενες

Το ρεπορτάζ, κατά παρέκκλιση από την δικονομική τάξη, κλείνει με τις απολογίες δίνοντας στις κατηγορούμενες τον τελευταίο λόγο…

Πέραν όμως από το νομικό ενδιαφέρον, η δίκη των οκτώ τραβεστί παρουσίασε και μια διασκεδαστική πλευρά, με τολμηρές εξομολογήσεις των κατηγορούμενων που δεν δίστασαν να πουν τα «σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη».

«Γεννηθήκαμε άνδρες, αλλά αισθανόμαστε σαν τέλειες γυναίκες. Και στην λεωφόρο Συγγρού δεν πηγαίνουμε για να ψαρέψουμε πελάτες αλλά να βρίσκουμε τους φίλους μας, πράγμα που έχουμε δικαίωμα να κάνουμε. Αυτή είναι μια από τις χαρές της ζωής μας που έχει γίνει ανυπόφορη γιατί μας φωνάζουν «σύκα» και η αστυνομία μας κυνηγάει με «απονιά»!

Σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου σχετικά με το επάγγελμα τους, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είπαν ότι είναι «καλλιτέχνες του χορού».

ΠΡΟΕΔΡ.: Έτσι λοιπόν, χορεύετε;

ΚΑΤΗΓ.: Ναι, είμαστε καλλιτέχνες με τα όλα μας.

ΠΡ.: Αφήστε την καλλιτεχνία κατά μέρος. Στα καμπαρέ που δουλεύετε κάνετε κονσομανσιόν;

ΚΑΤ.: Όχι καλέ πρόεδρε! Εμείς μόνο χορεύουμε σε κέντρα, εδώ ή στο εξωτερικό και φέρνουμε συνάλλαγμα στην χώρα.

ΠΡ.: Εντάξει, σταματήστε! Στο τέλος θα θέλετε να σας εκφράσουμε και ευγνωμοσύνη.

Και στο σημείο αυτό, οι οκτώ τραβεστί ξανακάθησαν στο εδώλιο και περίμεναν την απόφαση, κτυπώντας νευρικά τα τακουνάκια τους στο πάτωμα!


Διαβάστε:

Ιστορίες του δικαστικού και αστυνομικού ρεπορτάζ της διετίας στο ηλεκτρονικό μας περιοδικό: Μεταπολιτευτικό crime non fiction

Διαβάστε:

Ιστορίες του δικαστικού και αστυνομικού ρεπορτάζ της διετίας 1977-1979 στο βιβλιαράκι: Ο βίος και η πολιτεία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή τη διετία 1977-1979.

Καμία δημοσίευση για προβολή