Καταζητούμενη ξανά από τις ρωσικές αρχές η Μαρία Αλιόχινα

Η Μαρία Αλιόχινα, μέλος της ρωσικής φεμινιστικής και ακτιβιστικής πανκ-ροκ μπάντας «Πούσι Ράιοτ» έσπασε το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης και βγήκε πάλι στην παρανομία

Αλιόχινα παρανομία

Η Μαρία Αλιόχινα, ακτιβίστρια και μέλος της συλλογικότητας Πούσι Ράιοτ, δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο της Μόσχας, που θα έκρινε την αλλαγή της ποινής της από περιοριστικούς όρους σε πραγματική φυλάκιση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Αλιόχινα καταδικάστηκε σε έναν χρόνο περιοριστικών όρων, λόγω ενός τουίτ της με το οποίο καλούσε τον κόσμο να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στις 23 Ιανουαρίου. Η κατηγορία αφορούσε την παραβίαση των περιορισμών λόγω κορονοϊού.

Αλιόχινα καταζητούμενη

Σύμφωνα με την πρώτη δικαστική απόφαση, της είχε απαγορευτεί να βγαίνει από το σπίτι της από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, να αλλάξει τόπο κατοικίας, να συμμετέχει σε διαδηλώσεις και να φύγει απ’ τη Μόσχα.

Αφορμή για την αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η παραβίαση των όρων σχετικά με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης, επειδή τον Ιανουάριο η Αλιόχινα είχε επιστρέψει λίγο αργότερα από την ορισμένη ώρα και στις 30 Μάρτιου έκοψε την αλυσίδα απ’ το βραχιολάκι ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ποια είναι η Μαρία Αλιόχινα

Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, το μέλος των Πούσι Ράιοτ έχει συλληφθεί τρεις φορές κι έχει περάσει στα κρατητήρια 90 μέρες. Την τελευταία φορά την κατηγορήσανε ότι αρνήθηκε να μετακινηθεί από το ένα κελί στο άλλο.

Η Μαρία Αλιόχινα είναι μέλος της ρωσικής φεμινιστικής και ακτιβιστικής πανκ-ροκ μπάντας «Πούσι Ράιοτ». Κατά την διάρκεια των ρωσικών εκλογών στις 21 Φεβρουαρίου 2012, ως μέρος μιας εκστρατείας κατά του Πούτιν, τραγούδησαν την «πανκ προσευχή» στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στην Μόσχα.

Διέφυγαν την σύλληψης επί έναν μήνα. Τελικά η Μαρία Αλιόχινα συνελήφθη μαζί με άλλες δυο γυναίκες της μπάντας «Πούσι Ράιοτ» τον Μάρτιο του 2012. Οι τρεις τους κατηγορήθηκαν για «χουλιγκανισμού υποκινούμενου από θρησκευτικό μίσος».

Η πανκ προσευχή της Μαρία Αλιόχινα και των «Πούσι Ράιοτ»

Οι δίκες

Η δίκη τους, στην οποία κινδύνευαν να καταδικαστούν σε φυλάκιση εφτά ετών, ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου του ίδιου έτους. Τελικά καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών. Έπειτα μεταφέρθηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα του Περμ στα Ουράλια, μία από τις πιο σκληρές φυλακές του κόσμου.

Στις 10 Οκτωβρίου του 2012, το δικαστήριο της Μόσχας εκδίκασε την έφεση των Πούσι Ράιοτ. Αποφάσισε να αποφυλακίσει το ένα από τα τρία μέλη της μπάντας, δίνοντας αναστολή στην πρωτόδικη απόφαση. Για τις άλλες δύο (Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα) παρέμεινε η αρχική ποινή.

Η αποφυλάκιση

Έχοντας εκτίσει 21 μήνες της ποινής τους και μετά τη χορήγηση αμνηστίας που εγκρίθηκε από τη Δούμα, αμφότερες οι Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα αποφυλακίστηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2013.

«Το πιο δύσκολο στη φυλακή είναι να βλέπεις πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», δήλωσε η Μαρία Αλιόχινα.

Το βιβλίο της Μαρία Αλιόχονα

Το βιβλίο της Μαρία Αλιόχονα, Riot Days, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις red n’ noir (σε μετάφραση από τα ρώσικα της Νίκης Καραγεώργου), είναι μια «πανκ» αφήγηση αυτών των γεγονότων, αλλά και ένα ντοκουμέντο για τη ζωή των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές της Ρωσίας.

Το Riot Days της Μαρίας Αλιόχινα είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο για τη ζωή των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές της Ρωσίας. Δεν μένει όμως εκεί. Η φρίκη, ο φόβος, οι εξευτελισμοί, ο κανιβαλισμός, η συμπόνοια, η αλληλεγγύη, το πείσμα, ο αγώνας, το ένα δίπλα στο άλλο, το ένα απέναντι στο άλλο, όλα συνθέτουν μια αφήγηση που προχωράει πέρα ακόμα κι απ’ αυτή την αχανή ρωσική γη.

Όσο κι αν τα πολιτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να αναλύσει και να ερμηνεύσει τον ολοκληρωτισμό και τα σκοτάδια του ρωσικού κράτους τίθενται στη σφαίρα της κριτικής ‒ακόμα και της πολεμικής‒, αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του βιβλίου. Εξάλλου τα βιβλία είναι ενδιαφέροντα όταν καταφέρνουν να ανοίγουν συζητήσεις γύρω απ’ τα περιεχόμενά τους κι όχι όταν αποσπούν βαρετές και αυτονόητες συμφωνίες…

Στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)

Το βιβλίο Riot Days της Μαρία Αλιόχινα μπορείτε να το αγοράσετε από το βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη) και από το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή