Ορισμένες εντυπώσεις του Παύλου Βερνέιγ XIV

Όταν ο Τζάτζας συνάντησε τον Μπαμπάνη

Η επιτυχία του Τζατζά ως ληστή οφείλεται στη μεγάλη ευκολία με την οποίαν αυτός μετατοπίζεται και εξαφανίζεται για να επανεμφανισθεί απότομα εκεί που δεν τον περιμένουν. Επίσης η επιτυχία του οφείλεται στη διαύγεια του πνεύματός του και στο οργανωτικό του σύστημα. Καμιά από τις πράξεις του δεν γίνεται στα τυφλά.

Ο Τζατζάς δεν συλλαμβάνει ποτέ στο δρόμο ένα άγνωστο. Η κατασκοπία του είναι θαυμάσια και η πληροφορίες του αλάνθαστες. Κρυμμένος μέσα στης λόχμες, στης χαράδρες και στα φαράγγια θ’ αφήσει να περάσουν τρία, τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα και θα σταματήσει ένα αμάξι παλιό και ξεχαρβαλωμένο. Ε, εκεί μέσα υπάρχει η πλούσια λεία. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στ’ αμάξι αξίζει εκατομμύρια και μπορεί να πληρώσει πολλά λεφτά.

Στους ανθρώπους του και στους άλλους ληστάρχους επιβάλλεται με μια δύναμη που θεωρείται μυστηριώδης. Ένα αίσθημα περίεργο έχουν εκείνοι που τον αγαπούν ή τον φοβούνται και το αίσθημα αυτό είναι μια τυφλή υποταγή τελείως ανεξήγητη. Και αυτό είναι τόσο καταληπτό ώστε ο Τζατζάς μπορεί να τρομοκρατήσει χωριά ολόκληρα χωρίς καν να βρίσκεται εκεί.

Δεν σκοτώνει συχνά. Συλλαμβάνει. Απειλεί τα θύματά του με βασανιστήρια και με θάνατο αν δεν πληρώσουν τα λύτρα. Πάντα πληρώνουν. Ο αγώνας κατά της αστυνομίας δεν διεξάγεται χωρίς απώλειες. Ληστές φονεύονται και χωροφύλακες πέφτουν.

Εδώ και δυο χρόνια έχει καταστεί μεγάλη προσωπικότητα. Ίσως να πήρε το νέο αυτό θάρρος από την ιδέα ότι έχει τώρα σταθερούς φίλους που πολλοί μάλιστα κατέχουν επίσημες θέσεις. Λέγεται ότι μερικοί πολιτικοί αντιλήφθηκαν ποια χρήσιμη δύναμη έχει ο διάσημος αυτός λήσταρχος, δύναμη που σκέφθηκαν να την μεταχειρισθούν για λογαριασμό τους και να γίνει όργανό τους με αντάλλαγμα την ατιμωρησία που του παρείχαν.

Αλλά τελευταία ο αγών κατά των ληστών έχει ενταθεί. Ο Βενιζέλος θέλει να θέση τέρμα  στην ληστεία. Πολλοί μεμονωμένοι κακοποιοί συνελήφθησαν και ένας άλλος λήσταρχος, σχεδόν όμοιος με τον Τζατζά, ο Μπαμπάνης, φαίνεται ότι έχει σταματήσει κάθε εγκληματική απόπειρα. Μόνον ο βασιλιάς τον ορέων ο Τζατζάς παραμένει αήττητος και θα έλεγε κανείς ότι ο αγών τονώνει την ενεργητικότητά του.

Κατά τις αρχές του φθινοπώρου απεφάσισε να κάνη μια μεγάλη επιχείρηση. Αλλά είχε ανάγκη πολλών και δοκιμασμένων συνεργατών.  Ο Τζατζάς, έχοντας πεποίθηση στο γόητρό του, ειδοποιεί τον Μπαμπάνη ότι τον θέλει. Ο Μπαμπάνης δέχεται ευχαρίστως.

«Σε χρειάζομαι όπως και τους ανθρώπους σου, για μια μεγάλη υπόθεση», του λέει.

«Θα διευθύνουμε και οι δύο;»

«Όχι. Εγώ θα είμαι ο αρχηγός. Συ θα έχεις κάποια δικαιοδοσία, αλλά εγώ θα διευθύνω τα πάντα.»

«Σύμφωνοι.»

«Εδώ κοντά στο βουνό, στο Περτούλι, έχει εγκατασταθεί ένα εξοχικό κέντρο. Μεταξύ των ανθρώπων που παραθερίζουν εκεί, υπάρχει και ένας μεγαλοβιομήχανος, ο Αβέρωφ, που μπορεί να δώσει πολλά λύτρα. Απεφάσισα να τον απαγάγουμε.»

«Πως;»

«Η περίοδος στο Περτούλι τελειώνει μονομιάς. Όλοι οι παραθεριστές κατεβαίνουν στα Τρίκαλα την ίδια μέρα, σε ένα καραβάνι. Ο Αβέρωφ θα είναι μεταξύ αυτών.»

«Αλλά πόσοι απάνου-κάτω να είναι;»

«Κοντά εκατό πρόσωπα.»

«Και πως να συλλάβουμε τον Αβέρωφ μέσα σ’ αυτό το πλήθος;»

ο Τζατζάς γέλασε περιφρονητικά.

«Είσαι νέος Μπαμπάνη. Θα τους συλλάβουμε όλους.»

Την 8ην Σεπτεμβρίου όλοι οι παραθεριστές ήταν καβάλα στα μουλάρια ή σε γαϊδούρια. Και όλοι ήσαν εύθυμοι και γελαστοί. Υπήρχαν εκεί ο γερουσιαστής Χατζηγάκης, ο ιατρός Βαλιάκος, ένας μοίραρχος της χωροφυλακής, ο κύριος Καραπέτρος, γνωστές οικογένειες της περιοχής, οι Βαλιάκου, Σταματοπούλου, Καραφέρι, Κωστατζή, Παπαϊωάννου, Παπασπύρου, Παπαγιαννίδου, ο υπολοχαγός Κούζης, και ο κύριος Σωτήριος Χατζηγάκης ανιψιός του γερουσιαστή.

Υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Ολόκληρο το καραβάνι καταλάμβανε διακόσια με τριακόσια μέτρα και κατέβαινε τους δρόμους…

Η συνέχεια την επόμενη Δευτέρα στο red n’ noir 

Το βιβλιοπωλείο του red n’ noir προτείνει τις παλπ νουβέλες:

Καμία δημοσίευση για προβολή