31 χρόνια στη φυλακή για μια απλή συνωνυμία!

Μετά από 31 χρόνια στη φυλακή για μια απλή συνωνυμία, ο 55χρονος Τόμας Ρέιναρντ Τζέιμς αφέθηκε τελικά ελεύθερος

31 χρόνια φυλακή

Ελεύθερος μετά από 31 χρόνια στη φυλακή αφέθηκε ο 55χρονος Τόμας Ρέιναρντ Τζέιμς καθώς οι εισαγγελείς έκριναν ότι αυτό που οδήγησε στην άδικη καταδίκη του ήταν ότι είχε το ίδιο όνομα με τον ύποπτο για τον φόνο για τον οποίον καταδικάστηκε το 1991. Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την καταδίκη του «τυχαία σύμπτωση».

Τα πραγματικά περιστατικά

Στις 17 Ιανουαρίου 1990, δύο άνδρες μπήκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μαϊάμι για να το ληστέψουν. Κατά την διάρκεια της ληστείας ένας από τους δυο δράστες πυροβόλησε θανάσιμα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος Φράνσις ΜακΚίνον. Ανώνυμοι πληροφοριοδότες κατέθεσαν ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Thomas James ή Tommy James.

Η αστυνομία θεώρησε ως δράστη τον 23χρονο τότε Τόμας Ρέιναρντ Τζέιμς, κάτι που στις 11 Ιανουαρίου 1991 οδήγησε, στην καταδίκη του, σε ισόβια κάθειρξη για φόνο πρώτου βαθμού και ένοπλη ληστεία.

31 χρόνια φυλακή

Τα στοιχεία της καταδίκης

Η καταδίκη του Τζέιμς βασίστηκε κυρίως στη μαρτυρία της Ντόροθι Γουόλτον, θετής κόρης του θύματος, η οποία εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο διαμέρισμα. Η Ντόροθι Γουόλτον είχε αναγνωρίσει τον Τζέιμς ως έναν εκ των δραστών, όταν η αστυνομία υπέδειξε την φωτογραφία του.

«Είμαι βέβαιη», κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπό του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μάτια του».

Ωστόσο κανένα άλλο στοιχείο δεν συνέδεε τον Τζέιμς ή οποιονδήποτε άλλο με το έγκλημα. Δεν υπήρχε DNA ή άλλο εύρημα και δεν βρέθηκε ποτέ το όπλο του φόνου.

31 χρόνια φυλακή

Η δικαίωση μετά από 31 χρόνια

Ο Τζέιμς δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του υποστηριζόμενος από την μητέρα του. Οι προσπάθειές τους ευοδώθηκαν τελικά την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 όταν ένας δικαστής ενέκρινε την πρόταση των εισαγγελέων για άρση της καταδίκης του, αφήνοντάς τον ελεύθερο αφού είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του —περισσότερα από 31 χρόνια— στη φυλακή.

Συγχρόνως, με το πέρασμα των χρόνων, η βασική μάρτυρας, Ντόροθι Γουόλτον άρχισε να αμφιταλαντεύεται. Αρχικά φοβόταν να ανακαλέσει την μαρτυρία της καθώς πίστευε ότι ο Τζέιμς θα μπορούσε να την εκδικηθεί αν αφεθεί ελεύθερος αλλά τελικά «εξέφρασε ανησυχίες ότι ίσως είχε κάνει λάθος» καθώς «δεν θα ήθελε να πάει στον τάφο με την πιθανότητα να έκανε λάθος».

Έτσι, στις 12 Απριλίου 2022, αφού οι εισαγγελείς την κάλεσαν να καταθέσει ενόρκως, η κα Γουόλτον είπε στους ανακριτές ότι «τώρα πιστεύει ότι έκανε λάθος» στην ταυτοποίηση του κυρίου Τζέιμς.

Τελικά, το γραφείο του εισαγγελέα του Μαϊάμι έκρινε ότι όχι μόνο υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την καταδίκη, αλλά και ότι «ο Τόμας Ρέιναρντ Τζέιμς είναι στην πραγματικότητα αθώος για τις κατηγορίες».

Οι δηλώσεις του Τζέιμς για την άδικη καταδίκη του

Ο Τζέιμς είπε σε συνέντευξη του ότι πιστεύει πως η άδικη καταδίκη θα μπορούσε να είχε αποτραπεί πολύ εύκολα.

«Πολλά από αυτά θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν αν η αστυνομία ερχόταν απλώς και με ανέκρινε. Με συνέλαβαν σε μια δικαστική αίθουσα, μου πήραν για μια ακόμα φορά δακτυλικά αποτυπώματα, κατηγορήθηκα για αυτό το έγκλημα και μέχρι σήμερα δεν έχω μιλήσει ακόμη σε αστυνομικό ή ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών».

Το red n’ noir προτείνει βιβλία:

Καμία δημοσίευση για προβολή