Home Κατηγορία Πεζογραφία Ξένη Πεζογραφία Ασήμαντη λεπτομέρεια
-10%

Ασήμαντη λεπτομέρεια

Original price was: €14,00.Η τρέχουσα τιμή είναι: €12,60.

Εκδόσεις: Εκδόσεις Πλήθος

Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2024

Αριθμός σελίδων: 176

Διαστάσεις: 21×14 εκ

Συγγραφέας: Adania Shibli

Περιγραφή

Ασήμαντη λεπτομέρεια

Καλοκαίρι του 1949, ένας χρόνος μετά τον πόλεμο που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν ως τη Νάκμπα -την καταστροφή που οδήγησε στον εκτοπισμό 700.000 Παλαιστινίων- και οι Ισραηλινοί γιορτάζουν ως τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Ισραηλινοί στρατιώτες αιχμαλωτίζουν μια νεαρή Παλαιστίνια στην έρημο Νέγκεβ, τη βιάζουν και στη συνέχεια την εκτελούν και θάβουν το σώμα της στην άμμο. Χρόνια αργότερα, μια γυναίκα αγκιστρώνεται από αυτή την ασήμαντη λεπτομέρεια και αναζητά εμμονικά την αλήθεια αυτού του γεγονότος.
Μια στοιχειωτική καταγραφή της βίας και του τρόμου, της απώλειας και της ζωής που κυλά ανάμεσα σε υλικά και άυλα σύνορα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ασήμαντη λεπτομέρεια

Η Αντανία Σίμπλι γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1974. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και τη δοκιμιακή γραφή, ενώ συνδέεται ακαδημαϊκά με το Πανεπιστήμιο Birzeit στη Δυτική Όχθη. Το μυθιστόρημά της Ασήμαντη λεπτομέρεια γράφτηκε το 2004 μέχρι το 2016 και βρέθηκε στη βραχεία λίστα του National Book Award for Translated Literature το 2020 και στη μακρά λίστα του International Booker Prize το 2021. Είναι το πρώτο της έργο που εκδίδεται στα ελληνικά. Έχει επίσης μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, κορεατικά.

Τον Οκτώβρη του 2023 θα της απένειμαν το LiBeraturpreis, βραβείο που έδιναν στους συγγραφείς του Νότου απ’ όλον τον κόσμο, στην ΔΕΒ της Φρανκφούρτης για την Ασήμαντη λεπτομέρεια. Ένα βραβείο που δεν πήρε ποτέ εξαιτίας «του πολέμου με τη Χαμάς», όπως ανακοίνωσαν οι Γερμανοί. Συγγραφείς απ’ όλον τον κόσμο αντέδρασαν και υπέγραψαν εναντίον.

Η Αντανία Σίμπλι αφορμάται από ένα αληθινό γεγονός, τον ομαδικό βιασμό και την εκτέλεση μιας ανήλικης Βεδουίνας Παλαιστίνιας το 1949 από ισραηλινούς στρατιώτες στην έρημο Νέγκεβ, για να μας μεταφέρει στο παρόν των διαχωρισμών, των συνόρων και των διαρκών αποκλεισμών. Μια νεαρή κοπέλα δολοφονείται και μια άλλη ταξιδεύει για να ανακαλύψει την αλήθεια της, για να επιφέρει τη μετά θάνατον δικαίωσή της.

Το γεγονός δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο αξιωματικός Μοσέ και μερικοί στρατιώτες καταδικάστηκαν, ενώ η έρευνα έγινε 40+ χρόνια αργότερα από το καλοκαίρι του 1949 βάσει νέων αταξινόμητων εγγράφων.

Το γεγονός ήταν η συνέπεια του να ζεις με καθημερινή βία, καθώς δεν αποτελούσε πολεμική αλλά εγκληματική πράξη.

 

(Θράκα)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

Αναζήτηση βιβλίων