Τα στοιχειωμένα σπίτια των Αθηνών: ο μυστηριώδης λιθοβολισμός στο σπίτι της οδού Παπαρηγοπούλου

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1931, η εφημερίδα Εσπερινή αναδεικνύει μέσα από τις στήλες της υπερφυσικά φαινόμενα, τα οποία από καιρό σε καιρό λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σπίτια των Αθηνών και τον προαστείων, αναστατώνοντας όχι μόνο τους ενοίκους και τη συνοικία, αλλά συχνά και την πόλη ολόκληρη, οι πιο περίεργοι κάτοικοι της οποίας σπεύδουν προς τα διάφορα στοιχειωμένα σπίτια για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για φάρσα ή για πραγματικότητα.

Πράγματι, συμβαίνει πολλές φορές να παρουσιάζονται τέτοια υπερφυσικά φαινόμενα, ανεξήγητα στον πολύ κόσμο, τα οποία προκαλούν όχι απλώς την κατάπληξη, αλλά και το δέος και τον τρόμο. Συμβαίνει δηλαδή σε διάφορα σπίτια να μετακινούνται από μόνα τους τα έπιπλα. Βλέπετε ξαφνικά έναν μπουφέ πελώριο, βαρύ, ασήκωτο να μετακινείται μόνος του από τη μια γωνία στην άλλη ή από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Πολλές φορές συνέβη οι ένοικοι ενός σπιτιού, ενώ κοιμόντουσαν να ξυπνήσουν έντρομοι διότι το κρεβάτι τους άρχισε να προχωράει προς την άλλη πλευρά του δωματίου σαν να το έσπρωχνε ένας αόρατος άνθρωπος. Τέτοιου είδους φαινόμενα τηλεκινησίας έχουν σημειωθεί σε πολλά σπίτια των Αθηνών, τα οποία η λαϊκή φαντασία ονόμασε στοιχειωμένα.

Η τηλεκινησία

Αλλά τι είναι τέλος πάντων το φαινόμενο αυτό της τηλεκινησίας; Οι ασχολούμενοι με τα προβλήματα των υπερφυσικών φαινομένων και με τις ψυχικές έρευνες εξηγούν το φαινόμενο της τηλεκινησίας ως αποτέλεσμα μιας δύναμης ασυναίσθητης, την οποία έχει ένα μέντιουμ που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, στο οποίο συμβαίνουν τα φαινόμενα αυτά, ή σε κάποια μέντιουμ που βρίσκονται σε άλλα σπίτια, που όμως γειτνιάζουν με το υποτιθέμενο στοιχειωμένο σπίτι. Και για να είμαστε σαφέστεροι φέρνουμε ένα παράδειγμα: στο σπίτι Α κατοικεί ένα μέντιουμ που έχει τη δύναμη εξ αποστάσεως να μετακινεί διάφορα έπιπλα άλλου σπιτιού, το οποίο βρίσκεται απέναντι ή κάπου στην ίδια περιοχή. Ασυναίσθητα το μέντιουμ αυτό, χωρίς καν να το θέλει, μετακινεί και ανατρέπει έπιπλα, ανοίγει και κλείνει πόρτες με πάταγο και τρομοκρατεί τους ενοίκους. Αυτά τα φαινόμενα τηλεκινησίας δεν είναι από τα συνηθισμένα και όσες φορές εμφανίζονται προκαλούν αμέσως το ενδιαφέρον των επιστημόνων και όσων ασχολούνται γενικά με την έρευνα των ψυχικών φαινομένων.

Το σπίτι της οδού Παπαρηγοπούλου

Κατά το περασμένο έτος, οι ένοικοι του επί της οδού Κ. Παπαρηγοπούλου 26 σπιτιού αναστατώθηκαν κυριολεκτικά και έντρομοι έσπευσαν να καταγγείλουν στο Τμήμα της περιφέρειάς τους ότι άγνωστοι λιθοβολούν το σπίτι τους από τις 8 μ.μ. μέχρι τις πρωινές ώρες. Τον λιθοβολισμό υφίστατο κυρίως το διαμέρισμα που κατοικούταν από την οικογένεια του κ. Δημ. Παναγιωταρόπουλου, ενός από τους συνεταίρους του επί της οδού Προαστείου γνωστού γαλακτοπωλείου «Ένωσις των παραγωγών». Ο κ. Παναγιωταρόπουλος κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι ο άγριος λιθοβολισμός γινόταν από διάφορα σημεία και ότι ως συνέπεια αυτού έσπασαν πολλά τζάμια του σπιτιού του. Ο διοικητής του Τμήματος τον ρώτησε εάν είχε προηγούμενα με κανέναν ή με τους γείτονές του, οι οποίοι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να τον εκδικηθούν. Στην απάντηση του κ. Παναγιωταρόπουλου ότι δεν έχει προηγούμενα με κανέναν, ο διοικητής του Τμήματος σχημάτισε τη γνώμη ότι πρόκειται περί φαρσέρ, οι οποίοι διασκεδάζουν σε βάρος των ενοίκων. Έτσι, απέστειλε δύο αστυφύλακες με πολιτική περιβολή για να παραφυλάξουν τους κατοίκους και να συλλάβουν τους φαρσέρ.

Ο ανεξήγητος λιθοβολισμός

Για όλη τη νύκτα οι αστυφύλακες περιτριγύριζαν το σπίτι, αλλά δεν έβλεπαν κανέναν. Στο μεταξύ, οι πέτρες έπεφταν βροχή στα παράθυρα του σπιτιού, προς μεγάλη κατάπληξη των αστυφυλάκων, οι οποίοι έτρεχαν προς τα σημεία από τα οποία άρχιζαν οι λιθοβολισμοί, χωρίς όμως να βλέπουν κάποιον. Παράλληλα, αναστατώθηκε όλη η συνοικία και ο Τύπος και όλοι έσπευδαν προς το στοιχειωμένο σπίτι για να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Κανείς όμως δεν μπορούσε να βεβαιώσει πλέον ότι επρόκειτο για φαρσέρ, η δε αστυνομία είχε αρχίσει να τα χάνει και να μην μπορεί να δώσει εξήγηση του πράγματος. Πληθώρα αστυνομικών επί σειρά νυκτών κρύφτηκε στα γειτονικά σπίτια, ακόμα και εντός της ιδίας της οικίας του κ. Παναγιωταρόπουλου, αλλά και στις ταράτσες των γύρω σπιτιών, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Οι ανεξήγητοι και μυστηριώδεις λιθοβολισμοί εξακολούθησαν για δεκαπέντε συνεχόμενες νύχτες και πολλές φορές το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο σημειωνόταν ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι αστυνομικοί αναγνώρισαν πλέον ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αφότου έφαγαν αρκετές πέτρες.

Η αναστάτωση της συνοικίας

Φανταστείτε τώρα τι έγινε με τις γριές και τους απλοϊκούς κατοίκους της συνοικίας, των οποίων η φαντασία πήρε δρόμο και έβλεπε βρικόλακες, φαντάσματα και στοιχειά. Στα καφενεία και στις ταβέρνες μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν ο μυστηριώδης λιθοβολισμός του στοιχειωμένου σπιτιού.

«Καλέ, εκεί μέσα θα έχει γίνει κανένα κακούργημα», έλεγαν οι γυναικούλες της γειτονιάς, «και ο σκοτωμένος πηγαίνει και τους πετροβολάει».

«Καλέ, κουνήσου από τη θέση σου! Καινούριο σπίτι και άνθρωποι ήσυχοι και νοικοκυραίοι αυτοί. Γίνονται τέτοια πράγματα;»

«Άκου που σου λέω εγώ. Το κακούργημα μπορεί να έγινε και πριν ακόμη γίνει το σπίτι. Όταν ήσαν χωράφια».

«Μπορεί…»

«Τι μπορεί; Αυτό που σου λέω εγώ! Εμένα μου έλεγε ο πατέρας μου ότι είχε ένα άλογο που όταν περνούσε σ’ έναν δρόμο έξω από το χωριό μας, εκεί που είχαν σκοτώσει από πολλά χρόνια κάποιον γνωστό του, το άλογο σηκωνότανε στα πισινά του πόδια τρομαγμένο και δεν προχωρούσε. Ποιος ξέρει τι έβλεπε… Και αναγκάσθηκε να μην περνάει απ’ εκεί».

Και η γειτονιά δεχόταν ότι, πράγματι, εκεί είχε συμβεί σε παλιότερη εποχή κάποιο έγκλημα. Εννοείται βέβαια ότι δεν συνέβαινε τίποτε από όλα αυτά. Απλώς κάποιο μέντιουμ της περιοχής, ασυναίσθητα έκανε ό,τι έκανε, μέχρις ότου έφυγε από την περιοχή εκείνη και τα φαινόμενα τηλεκινησίας έπαψαν, πριν να ασχοληθεί με αυτά η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών.1 

  1. Η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών ιδρύθηκε το 1923 στην Αθήνα από τον ψυχοφυσιολόγο και συγγραφέα Άγγελο Τανάγρα, ψευδώνυμο του Άγγελου Ευαγγελίδη (1877-1971), και αποτελούσε την πρώτη θεσμοθετημένη προσπάθεια στην Ελλάδα καταγραφής και επεξήγησης παραψυχολογικών φαινομένων, αλλά και διεξαγωγής πειραμάτων τηλεκίνησης, τηλεπάθειας, διόρασης και ψυχοβολίας. Η ΕΨΕ ήταν τόσο διαδομένη στα χρόνια του Μεσοπολέμου, ώστε συνεργαζόταν ακόμα και με τις αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές για την εξιχνίαση εγκλημάτων. ↩︎