Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» είναι βασισμένο στις εμπειρίες του από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Κατά πολλούς θεωρείτε ως το κορυφαίο έργο του.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Σαν σήμερα στις 21 Οκτώβρη 1940 κυκλοφορεί το βιβλίο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ: «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».

Το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι βασισμένο στις εμπειρίες του από τον Ισπανικό Εμφύλιο τον οποίον κάλυψε δημοσιογραφικά. Κατά πολλούς θεωρείτε ως το κορυφαίο έργο του συγγραφέα. Συγχρόνως θεωρείτε ένα από τα καλύτερα πολεμικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα
Φωτογραφία του διαβατηρίου του Έρνεστ Χέμινγουεϊ από το 1923

Η υπόθεση του «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»

Το μυθιστόρημα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» περιγράφει τέσσερις μέρες από τη ζωή του ήρωα και πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Τζόρνταν.

Ο Ρόμπερτ Τζόρνταν είναι ενός Αμερικανός ιδεαλιστής καθηγητής. Εγκαταλείπει την πατρίδα του και πηγαίνει στην Ισπανία για να πολεμήσει εναντίον του Φράγκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ο Ρόμπερτ Τζόρνταν έχει σταλεί με την ιδιότητα του δυναμιτιστή, για να ανατινάξει μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα. Εκεί γνωρίζεται με μία ομάδα ντόπιων ανταρτών που αποτελείται από τρεις άνδρες και δύο γυναίκες. Όλοι μαζί καταστρώνουν σχέδια για την ανατίναξη μιας γέφυρας στα τέλη της άνοιξης του 1937 στα δάση γύρω από τη Σεγκόβια.

Μέσα στη σκληρότητα του πολέμου αναπτύσσεται κι ένα συναίσθημα ανάμεσα στον Τζόρνταν και μια νεαρή αντάρτισσα, την Μαρία. Η στιγμή για την ανατίναξη φτάνει, η αποστολή πετυχαίνει, όμως γίνεται φανερό ότι ο πόλεμος έχει χαθεί. Ο Ισπανός αρχηγός των ανταρτών, σπρωγμένος από δειλία και φόβο, προδίδει την ομάδα στους εχθρούς και στη μάχη που ακολουθεί ο Τζόρνταν τραυματίζεται βαριά.

Θα μπορούσε να είχε σωθεί αν ακολουθούσε την υπόλοιπη ομάδα ή θα μπορούσε να υπακούσει στην αγάπη της συντρόφου του και στην επιθυμία του να ζήσουν μαζί. Όμως μετράει η αίσθηση του καθήκοντος, αφού η πίστη του είναι ότι και η παραμικρή προσπάθεια κατά του φασισμού, αξίζει να γίνει. Πείθει λοιπόν τους άλλους να φύγουν, ενώ ο ίδιος βρίσκει τον θάνατο χρησιμοποιώντας τον εαυτό του για να καθυστερήσει την φάλαγγα των φασιστών.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα
Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του μυθιστορήματος «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»

Η ζωή και το έργο του Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ

Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1899 στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις κοντά στην πόλη του Σικάγου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο καθώς εργάστηκε και ως πολεμικός ανταποκριτής. Κάλυψε δημοσιογραφικά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο με σημαντικές ανταποκρίσεις για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών στη Θράκη. Τον Μάρτιο του 1937 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ταξίδεψε στην Ισπανία προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά τον ισπανικό εμφύλιο.

Ο πολυτάραχος βίος

Έζησε ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνεται στα βιβλία του. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται «Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα».

Οι λογοτεχνικές διακρίσεις

Ο Χέμινγουεϊ συνδέθηκε φιλικά με τον Σκοτ Φιτζέραλντ, τον Έζρα Πάουντ και τον Τζαίημς Τζόυς.

Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Το ταξίδι τελειώνει…

Σε ταξίδι του στη Αφρική έπεσε θύμα δύο αεροπορικών ατυχημάτων τα οποία τού προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε επιπλέον από την υπερβολική χρήση αλκοόλ καθώς και από την κατάθλιψη που εμφάνιζε. Παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να ολοκληρώσει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Μία κινητή γιορτή, έργο που τελικά εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

Νοσηλεύθηκε στην κλινική Mayo λόγω της υψηλής του πίεσης αλλά κυρίως της κατάθλιψης και της παράνοιάς του. Εκεί υποβλήθηκε και σε θεραπείες με ηλεκτροσόκ που προφανώς επιδείνωσαν την κατάσταση του.

Αποπειράθηκε για πρώτη φορά να αυτοκτονήσει την άνοιξη του 1961. Την δεύτερη φορά στις 2 Ιουλίου 1961 αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με κυνηγετικό όπλο. Σε λίγες ημρες θα έκλεινε τα εξηκοστά δεύτερα γενέθλιά του.

Μπορείτε να την αγοράσετε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του red n’ noir:

Καμία δημοσίευση για προβολή