1921: Ο Πανηγυρισμός της Εκατονταετηρίδας

Η Δοξολογία, η παρουσία του Βασιλιά, ενθουσιώδεις λαϊκές εκδηλώσεις

Η Αθήνα ξύπνησε σήμερα πελαγωμένη στο κυανόλευκο. Η Πρωτεύουσα έχει ήδη περιβληθεί την επίσημη στολή της. Η όψη της, με τις κατάλληλες διακοσμήσεις και στολισμούς των δημόσιων κτιρίων, είναι εξαιρετικά επιβλητική και χαρμόσυνη. Οι κεντρικές πλατείες και οδοί πλέουν σε θάλασσα γαλανόλευκων που προσθέτουν εξαιρετικό χρώμα και ιδιαίτερο τόνο στον ισχυρό παλμό όλων των ελλήνων οι οποίοι σήμερα πλημμυρίζουν από αίσθημα εθνικής χαράς αγαλλίασης και υπερηφάνειας. Δημόσια και ιδιωτικά καταστήματα έχουν σημαιοστολιστεί και αψίδες από μύρτα έχουν στηθεί σε διάφορα κεντρικά καταστήματα.

Το πρωί χαιρέτισαν την ανατολή του ηλίου οι συνήθεις κανονιοβολισμοί ενώ μουσικές μπάντες περιελθούσες τις μεγάλες οδούς ανέκρουαν τον εθνικό ύμνο και θούρια εμβατήρια.

Στις εφτά το πρωί άρχισε η γενική έξοδος πολιτών. Όλοι οι κάτοικοι των διαφόρων προαστίων αδιακρίτως φύλου και ηλικίας συρρέουν προς τις οδούς της Πλατείας Συντάγματος και Μητροπόλεως από όπου πρόκειται κατά το επίσημο πρόγραμμα να διέλθει η Βασιλική πομπή. Οι εξώστες και τα παράθυρα των μεγάλων ξενοδοχείων και σπιτιών έχουν κατακλυσθεί. Το θέαμα του διαγκωνιζόμενου πλήθους σε όλες τις οδούς και τις παρόδους είναι απερίγραπτο.

Κουστωδίες χωροφυλάκων τηρούν την τάξη τόσο εντός του Μητροπολιτικού ναού όσο και εκτός αυτού. Εκ των πρώτον καταφθάνει ο κύριος Γάσπαρης με τους αστυνόμους του και δίνει τις αναγκαίες διαταγές για την τήρηση της τάξης.

Στην Μητρόπολη

Στην πλατεία Μητροπόλεως όπως πάντα έχει παραταχτεί τα διάφορα στρατιωτικά σχολεία, αγήματα πεζοναυτών, σημαίες συνταγμάτων, οι σημαίες και τα λάβαρα των επαγγελματικών και εργατικών σωματείων και χωροφύλακες με την επιστήμη στολή τους. Στο κατάλληλα διακοσμημένο με φοινικοειδή και δάφνες περιστύλιο του ναού ίστανται οι εύζωνοι της ανακτορικής φρουράς.  

Η προσέλευση των επισήμων

Στον ναό από το πρωί βρίσκονται οι αρχές. Ο φρούραρχος με τους επιτελείς αξιωματικούς του Φρουραρχείου και ο Διευθυντής της Αστυνομίας. Από τις 9.30 αρχίζει η προσέλευση των επισήμων σύμφωνα προς το πρόγραμμα της τελετής. Στις 10 καταφθάνουν ο Δήμαρχος με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές, ανώτεροι υπάλληλοι, προεδρεία Συντεχνιών και Σωματείων καθώς και τα μέλη της Επιτροπής του εορτασμού της Εκατοεντηρίδας, πολιτικοί και δημοτικοί υπάλληλοι.

Ακολούθως προσέρχονται τα μέλη ξένων αποστολών και οι πρεσβευτές Ρουμανίας, Ιαπωνίας και άλλων κρατών.

Λίγο μετά φτάνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κύριος Γούναρης γίνεται αντικείμενο ενθουσιωδών εκδηλώσεων εκ μέρους του πλήθους. Ζητωκραυγές και ιαχές υποδέχονται την  εμφάνιση του Αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος ο οποίος μειδιών χαιρετά διαρκώς.

Ο παρατεταγμένος στρατός αποδίδει τις κανονισμένες τιμές και οι σάλπιγγες ανακρούουν εκ περιτροπής τον Εθνικό Ύμνο και άλλα ενθουσιώδη εμβατήρια και θούρια.

Έρχεται ο Βασιλιάς

Παρατεταμένες ζητωκραυγές και επευφημίες αγγέλλουν την εκ των Ανακτόρων εκκίνηση της Βασιλικής πομπής.

«Έρχεται Ο Βασιλιάς!» ακούγετε από άκρη σε άκρη και αρχίζουν τότε παντοειδείς εκδηλώσεις λαϊκής έκρηξης:

«Ζήτω ο βασιλιάς»

«Στη Πόλη να δώσει ο θεός»

«Του χρόνου εκεί θα λειτουργηθούμε»

Ο στρατός παρουσιάζει όπλα, οι μουσικοί ανακρούουν τον Εθνικό και Βασιλικό ύμνο, οι σαλπιγκτές αποδίδουν τις τιμές και οι αξιωματικοί χαιρετούν.

Τους βασιλείς υποδέχονται στα προπύλαια του ναού της Μητρόπολης το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Μητροπολίτης. Ο βασιλιάς ασπάζεται το Ευαγγέλιο και το χέρι Πανιερότατου. Το αυτό πράττει η Βασίλισσα και οι λοιποί πρίγκιπες.

Καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στον ναό και αρχίζει η δοξολογία εν μέσω βαθιάς κατάνυξης και με κάθε μεγαλοπρέπεια. Ο Χορός ψάλει μελωδικότατα και ο Πατριάρχης απαγγέλλει ευχή υπέρ το Έθνους, του Στράτου και της Βασιλικής Οικογένειας εν μέσω ζητωκραυγών των παρισταμένων.

Οι βασιλείς εξέρχονται του ναού κατά την αυτήν σειρά και υπό τις ιαχές και τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του πλήθους και του στρατού. Υπό αληθινή φρενίτιδα και θύελλα ζητωκραυγών η Βασιλική Οικογένεια επανέρχεται στα Ανάκτορα δια των ίδιων οδών.

Το βιβλιοπωλείο του red n’ noir προτείνει βιβλία:

Καμία δημοσίευση για προβολή