Παρουσίαση του Graphic Novel: Ο Ζητιάνος

Ο Ζητιάνος είναι μια νουβέλα του Ανδρέα Καρκαβίτσα (1865-1922) που ξεκίνησε να δημοσιεύεται στις 9 Απριλίου 1896, ως επιφυλλίδα στην εφημερίδα Εστία, σε 49 συνέχειες. Βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στις εντυπώσεις του συγγραφέα από την επίσκεψη του στα Κάρβαρα, ένα χωριό στην ορεινή Ναυπακτία, το οποίο περιγράφεται ως ένας τόπος επαγγελματιών ζητιάνων.

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ο Τζιριτόκωστας ο οποίος έχει διακριθεί στην κοινωνία των Κραβάρων χάρη στις ιδιαίτερες δεξιότητες που έχει επιδείξει στην άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Ο Τζιριτόκωστας ή Ζητιάνος καταφθάνει στον θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα στο χωριό Νυχτερέμι, φέρνοντας μαζί του μια σειρά από καταστροφές στις ζωές των κατοίκων του χωριού.

Ο Ζητιάνος έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα από τουλάχιστον δεκαοχτώ εκδοτικούς οίκους και έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (ολλανδικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά). Τον Οκτώβριο του 2019, έγινε η πρώτη διασκευή του σε κόμικς από τον Kanellos Cob για τις εκδόσεις Polaris.

Τόσο για το πρωτότυπο έργο όσο και για τη διασκευή του σε graphic novel θα κουβεντιάσουμε με τον Γιάννη Ράγκο, τον Γιώργο Γούση και φυσικά τον ίδιο τον Κανέλλο Μπίτσικα (Kanellos Cob) στην εκδήλωση που διοργανώνει το rednnoir bookstore café bar (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)