«θα σε σκοτώσω μόλις πάμε σπίτι»

Η υπόθεση της Βιρχίνια ή όταν ο εν διαστάσει σύζυγος αξιώνει από δικαστήριο να επιστρέψει «η γυναίκα του» στο σπίτι του «για το καλό των παιδιών»

Βιρχίνια δικαστήριο

Η Βιρχίνια είναι επιζώσα έμφυλης βίας και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η ίδια κατήγγειλε πως εδώ και 15 χρόνια, ο σύζυγός της την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και τρομοκρατίας, ασκώντας σε βάρος της βία διαφόρων μορφών. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Βιρχίνια κατάφερε να δραπετεύσει και να πάει στην Αθήνα.

Στις 14 Μαρτίου 2022, ο εν διαστάσει σύζυγος της κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στη Λάρισα με αίτημα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους. Στις 16 Μαρτίου 2022 συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας απέρριψε το αίτημα του συζύγου. Στις 23 Μαρτίου 2022 με απόφαση του δικαστηρίου, η Βιρχίνια κέρδισε την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών της!

Ασφαλιστικά μέτρα και αποκλειστική επιμέλεια παιδιών

Στις 20 Ιουνίου 2022 συνεκδικάζονταν η υπόθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Βιρχίνια κατά του εν διαστάσει συζύγου της, μέσω των οποίων ζητάει την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών, διατροφή γι’ αυτά και να μην την πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων. Συγχρόνως εκδικάζονταν η αίτηση του καταγγελλόμενου από την ίδια ως κακοποιήτη της, ο οποίος αξιώνει να επιστρέψει «η γυναίκα του» στο σπίτι του στην Λάρισα για το καλό των παιδιών.

Το αίτημα του, με απλά λόγια, είναι να μην μπορέσει να συνεχίσει να μένει στην ασφάλεια που θεωρεί η ίδια ότι της παρέχει η Αθήνα αλλά να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Λάρισα στο σπίτι από το οποίο η ίδια καταγγέλλει ότι δραπέτευσε.

Η υπόθεση δικάστηκε εξ αναβολής (από 10 Μαΐου 2022). Η έδρα δεν δέχτηκε την δεύτερη αναβολή που ζήτησε ο συνήγορος του επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης κύριου Π., Αλέξης Κούγιας, οπότε τον ρόλο της εκπροσώπησης του ανέλαβε κάποιος νεαρός μαθητευόμενος του γνωστού ποινικολόγου.

Βιρχίνια δικαστήριο

Στο κτίριο 5

Σε αυτήν την μικρή αίθουσα του ισογείου του κτιρίου «5» της Ευελπίδων, η παραμικρή κίνηση των διαδίκων είχε την δικιά της αξία. Έτσι, η καθαρότητα της τρεμάμενης φωνής της Βιρχίνια όταν κατέθετε τα μαρτύρια του έγγαμου βίου της και τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύει ήταν αυτή που κυριάρχησε στις συνειδήσεις του ακροατηρίου.

Από την άλλη πλευρά, αν την συμπεριφορά και το εριστικό ύφος του αντίδικου της, την είχε κάποιος μάρτυρας σε ποινική υπόθεση, θα είχε αμέσως εισπράξει τις αυστηρές συστάσεις και επιπλήξεις της έδρας. Αντ’ αυτού και παραδόξως, η Πρόεδρος και οι δυο δικάστριες, μού φάνηκε να τον αντιμετωπίζουν σχεδόν στοργικά.

Βιρχίνια δικαστήριο

Η εξέταση της Βιρχίνια

Πρόεδρος: Όλοι οι παράγοντες της δίκης, να ξέρετε, το καλό των παιδιών θέλουν. Σας το λέω γιατί έτσι είναι. Εσείς, γιατί δεν μπορείτε να ζήσετε στην Λάρισα και να δραστηριοποιηθείτε εκεί; Στην πόλη που γεννήθηκαν τα παιδιά, που μεγάλωσαν, που έχουν όλο αυτό που λέμε την προηγούμενη ζωή τους;

Βιρχίνια: Γιατί υπήρχε βία σωματική από τον Μάιο του 2021 όμως δυστυχώς υπήρχε και από πριν και επί χρόνια, βία λεκτική και ψυχολογική. Όταν η μεγάλη κόρη μου ήταν δυο χρονών ήταν η πρώτη φορά που με έδιωξε από το σπίτι…

Πρ: Παρόλα αυτά κάνατε προσπάθειες, κάνατε και δεύτερο παιδί, κάτι σημαίνει αυτό…

Βιρ: Ναι, αγαπούσα τον άντρα μου και προσπαθούσα για το καλό των παιδιών μου.

Πρ: Δηλαδή ανεχθήκατε πράγματα;

Βιρ: Πάρα πολλά, πάρα πολλά. Την πρώτη φορά με εδίωξε από το σπίτι και με έψαξε πρώτα να μην έχω πάνω μου χρήματα να μην έχω ούτε κινητό, ήταν το 2010.

Πρ: εσείς ήσασταν ποτέ οικονομικά ανεξάρτητη στην Λάρισα;

Βιρ: Δεν ήμουν, γιατί εγώ όταν τον γνώρισα μόλις είχα τελειώσει το πανεπιστήμιο. Τον γνώρισα 21 χρονών και παράτησα την ζωή μου για να πάω με έναν άνθρωπο που αγάπησα.

Πρ. Στην Λάρισα θα μπορέσετε να δραστηριοποιηθείτε;

Βιρ: Δεν μπορώ, γιατί κινδυνεύει η ζωή μου.

Πρ. Για ποιον λόγο;

Βιρ. Μου είχε βάλει κάμερες στο υπνοδωμάτιο.

Πρ. Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα περιστατικό…

Βιρ: Με είχε δυο μήνες χωρίς κινητό να μην έχω επικοινωνία με κανέναν, στην δουλειά που ήμουν επίσης και εκεί μου είχε κάμερες.

Πρ. Στην αστυνομία είπατε όμως ότι δεν…

Βιρ: Γιατί ήταν μαζί μου, ήταν με τον δικηγόρο του μαζί, γιατί με απείλησε, είπε «θα σε σκοτώσω μόλις πάμε σπίτι». Και μετά με έπιανε από το λαιμό, με έβριζε με τραβούσε από τα μαλλιά, όλα αυτά τα είδε η μικρή μου τεσσάρων χρονών, και τα λέει, τα λέει στον κόσμο, λέει «ο μπαμπάς μου θέλει να κάνει κακό στην μαμά» και κάθε φορά που ερχόταν να μου μιλήσει έτρεμε. Κατουρήθηκε πάνω της μια φορά από τον φόβο που έχει στον πατέρα της. Τα περισσότερα τα έκανε μπροστά στο παιδί μου. Όταν με έβαλε και με τραβούσε με κάμερα με το κινητό, εγώ γονατισμένη, μου λέει «θα σε τραβήξω και θα ανεβάσω στο διαδίκτυο», η κόρη μου ήταν μπροστά τεσσάρων χρονών και τον παρακαλούσα.

Πρ. γιατί να σας ανεβάσει στο διαδίχτυο;

Βιρ: Γιατί ήθελε να δείξει σε όλους ότι είμαι πουτάνα, συγγνώμη για την έκφραση, και η χειρότερη γυναίκα του κόσμου και μου έλεγε πρέπει να μιλήσεις και να πεις τι είσαι. Με απειλούσε να λέω πράγματα. Μια άλλη φορά ήταν η κόρη μου με μια φίλη της γειτόνισσα και με είχε κλειδώσει στο δωμάτιο για δεκαπέντε λεπτά ούτε τουαλέτα, ούτε νερό ούτε φως. Μου λέει δεν θα βγεις από ‘κει, και πήρε την κόρη μου, την πήγε δίπλα, και επέστρεψε, με άρπαξε από τα μαλλιά και με χτυπούσε στο κεφάλι και παντού και μου έκλεγε «θα σε σκοτώσω με την καραμπίνα που είναι κάτω». Εγώ δεν κοιμόμουν, είχα κανόνες , με είχε βάλει να γράψω κανόνες ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ συγκριμένες ώρες μέχρι να έρθει. Ήταν πάρα πολλοί κανόνες.

Πρ: Τι κανόνες;

Βιρ: Ο ένας ήταν ότι δεν μπορώ να ξαπλώσω μέχρι να έρθει, ήταν πολλά, μου είπε «θα πάρεις χαρτί και μολύβι και θα τους γράψεις και θα τα κάνεις μέχρι να αποφασίσω τι θα σε κάνω». Με απειλούσε ότι θα μου βάλει ναρκωτικά στις αποσκευές μου για να με βάλουν φυλακή. Πάρα πολλές απειλές συνέχεια.

Πρ. Οι γονείς του ζουν;

Βιρ: Η μητέρα του ήξερε. Έχω καλές σχέσεις μαζί της αλλά το μόνο που έλεγε πάντα ήταν κάνε υπομονή… Όταν άρχισαν τα βίαια περιστατικά δεν μπορούσα να μιλήσω πουθενά γιατί είχε κάμερες σε όλο το σπίτι.

Πρ. Είχε κάμερες για την ασφάλεια σας.

Βιρ: Για την ασφάλεια μου μέσα στην τουαλέτα; Ήρθε η κουμπάρα μου, το μόνο άτομο που επέτρεψε να με επισκεφτεί πήγε τουαλέτα και…

Πρ: Τώρα όμως προτίθεται, εντάξει τότε υπήρχε ένταση, τώρα προτίθεται να σας παραχωρήσει την οικεία του όπου διαμένατε, το σπίτι που μεγάλωσαν τα παιδιά, που έζησαν εκεί και έχουν αναμνήσεις, να φύγει ο ίδιος και να μείνει με την μητέρα του και να συμβάλει και οικονομικά. Τι λέτε εσείς;

Βιρ: Να ρισκάρω την ζωή μου και των παιδιών μου;

Πρ. Γιατί; Η σχέση των παιδιών με τον πατέρα τους δεν είναι καλή; Δεν τον αγαπάνε;

Βιρ. Η μεγάλη μου κόρη ζορίζεται, δυσκολεύεται. Το κάνει (σσ: να διαμένει στην Λάρισα με τον πατέρα της δυο ΣΚ τον μήνα) επειδή είναι απόφαση δικαστηρίου. Υπάρχει περιστατικό που πήγε να επιτεθεί και στην ίδια, πήγε να την…

Πρ. Καλώς

Βιρ: Πήγε να την χτυπήσει και ‘γώ μπήκα σαν ασπίδα και έκλαιγε.

Πρ. Ακούστε, ακούστε. Την λύση του να μείνουν στο σπίτι όπου μεγάλωσαν τα παιδιά και να σας βοηθάει και οικονομικά; Όχι λόγια δηλαδή…

Πατρίκιος Πατρικουνάκος-Συνήγορος Βιρχίνιας: Ούτε διατροφή δεν έχει δώσει κυρία πρόεδρε, τι ακριβώς εξετάζουμε;

Πρ. Είναι αποφάσεις του δικαστηρίου που εκτελούνται

Συνήγορος: Που δεν εκτελούνται…

Πρ. Δεν μπορούν τα παιδιά να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον, όχι με πολλές μετακινήσεις; Να έχουν τα παιδιά ένα σταθερό περιβάλλον, αυτό είναι το σημαντικό. Αφού δεν μένετε στην ίδια πόλη θα πρέπει να του δώσετε τη δυνατότητα να έχει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Εμπιστεύεστε τα παιδιά σας σε μια επικοινωνία διευρυμένη; Δηλαδή μέρες με διανυκτέρευση;

Βιρ: Φοβάμαι πάρα πολύ

Πρ: Γιατί; Έχει κάνει κάτι σε βάρος των παιδιών; Αν διανυκτερεύσουν με τον πατέρα τους πιστεύεται ότι κινδυνεύουν;

Βιρ: Προσπαθεί με τον τρόπο του να τις αλλάξει πράγματα στο μυαλό τους. Μου το λένε συνέχεια και η μεγάλη και η μικρή. Τις χρησιμοποιεί ως μέσω για πράγματα.

Πρόεδρος: Γιατί μετά από τόσα επιλέξατε την συγκριμένη εκείνη στιγμή να φύγετε;

Βιρ: Γιατί ήξερα ότι εκείνη την μέρα είχε το μυαλό του στην δουλειά του, γιατί ήταν Τσικνοπέμπτη και θα ήταν όλη μέρα στην δουλειά του, και δεν θα ήταν όλη την ώρα στις κάμερες. Εγώ δεν πήρα τίποτα από εκείνο το σπίτι, με ένα σακίδιο έφυγα, ούτε καν βαλίτσα, δραπέτευσα στην κυριολεξία, πήρα τα δυο παιδάκια μου και έφυγα με την ψυχή στο στόμα γιατί κινδύνευε η ζωή μου.

Πρ. Γιατί δεν το κάνατε κάποια άλλη στιγμή;

Βιρ: Γιατί δεν είχα την βοήθεια ούτε χρήματα ούτε τον τρόπο να μιλήσω με κανέναν. Είχα μιλήσει με την πρεσβεία μου (σσ: Βενεζουέλας) και τους είπα δεν μπορώ, κινδυνεύει η ζωή μου και είχα μιλήσει και με το κέντρο γυναικών στην Λάρισα. Στην πρεσβεία ήταν το πιο ασφαλές μέρος, να μείνω εκεί. Δεν είχα κανέναν, δεν με άφηνε να μιλάω με κανένα ούτε ήθελα να ρισκάρουν οι φίλοι μου.

Πρ. Μάλιστα. Το δικαστήριο ήθελε απλά να διευκρινίσει κάποια πράγματα. Για ελάτε εσείς κύριε Π. αφού είμαστε ευρωπαϊκό δικαστήριο και έχουμε ισότητα των όπλων…

Η εξέταση του επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης κυρίου Π.

Πρ: Πώς είναι η σχέση σας με τα παιδιά;

Π: Αρίστη

Πρ: Σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα σας, και η λύση που προτείνετε, να δώσετε δηλαδή την οικογενειακή στέγη για την γυναίκα και τα παιδιά, πως διαφυλάσσετε…

Π: Δίνω την ζωή μου.

Πρ: …πως διαφυλάσσετε μια ήρεμη ζωή για τα παιδιά.

Π: Τι θέλει να κάνω η κυρία; Μπορώ να δεχτώ τα ασφαλιστικά μέτρα να μην την πλησιάζω στα 200-300 μέτρα, να μπω φυλακή, να πληρώσω πρόστιμο. Κυρία μου να σας πω κάτι, η ζωή μου όλη είναι τα παιδιά, και η γυναίκα μου, ακόμα την αγαπώ.

Πρ: Ακούστε, δεν είστε το μοναδικό ζευγάρι που χωρίζει. Το θέμα είναι ότι τα τέκνα δεν θέλουν ψυχολόγους, θέλουν γονείς. Τον γονεϊκό ρόλο λοιπόν, ανεξάρτητα από τι έχτε μεταξύ σας, μπορείτε να τον υποστηρίξετε αν έρθουν στην Λάρισα;

Π: Χίλια τα εκατό. Χίλια τα εκατό. Όχι εκατό τα εκατό, χίλια τα εκατό. Και η κυρία το γνωρίζει.

Πρ: Ξεκινάτε λάθος, είναι η μητέρα των οπαιδιών.

Π: Σωστά, και η γυναίκα μου το γνωρίζει.

Πρ: Εν διαστάσει… Λοιπόν τον νομοθέτη δεν ενδιαφέρει ούτε το συμφέρον της μητέρα ούτε του πατέρα αλλά των παιδιών. Θέλει τα τέκνα να έχουν ένα ήρεμο περιβάλλον και γονείς δίπλα τους,. Μπορείτε να υποστηρίξετε τον ρόλο σας αυτόν αν τα παιδιά έρθουν στην Λάρισα να μείνουν;

Π: Διαχειρίζομαι επιχείρηση, διαχειρίζομαι ανθρώπους, αυτό που σας λέω είναι εκατό τα εκατό, χίλια τα εκατό, δυο χιλιάδες τα εκατό… Το σωστό είναι αυτό.

Έξω από την αίθουσα

Φυσικά έχουν σημασία τα όσα διαμείβονται σε μια δικαστική αίθουσα. Σημασία όμως έχει και το τι γίνεται στους διαδρόμους ή στο προαύλιο της Ευελπίδων.

Αξίζει, υπό αυτήν την έννοια, να σημειωθεί ότι ο εν διαστάσει σύζυγος της Βιρχίνια και εν προκειμένω αντίδικός της, την πλησίασε από πίσω, κόλλησε πάνω της και της ψιθύρισε στο αυτί της την λέξη «σ’ αγαπώ». Κάτι που δεν συνέβη σε τυχαίο χρόνο αλλά λίγα λεπτά αφού είχε καταγγελθεί ενώπιον του δικαστηρίου για ψυχολογική, λεκτική και φυσική βία. Λίγα λεπτά μετά αφού η καταγγέλλουσα με τρεμάμενη φωνή εξηγούσε σε ένα δικαστήριο τον φόβο τον οποίον νιώθει για τον ίδιο. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι όταν καθίσαμε απέναντι από την Ευελπίδων για έναν καφέ και μια μικρή συνέντευξη με την Βιρχίνια μαζί και με τις υπόλοιπες αλληλέγγυες γυναίκες από το «Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση και τη Χειραφέτηση» που είχαν καλέσει σε συγκέντρωση, ο ίδιος καθόταν στο διπλανό τραπέζι κοιτώντας απειλητικά και στέλνοντας μας «φιλάκια».   

Σε αναμονή της απόφασης

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Αύγουστο. Τι θα αποφασίσει άραγε το δικαστήριο απέναντι σε ένα διακύβευμα που είναι στην βάση του προβληματικό; Θα επιβάλει με απόφαση του σε μια γυναίκα να κατοικήσει στον τόπο επιλογής του εν διαστάσει συζύγου της «για το καλό των παιδιών»; Διακύβευμα μάλλον προβληματικό ακόμα και αν θεωρηθεί ότι δεν κινδυνεύει…

Καμία δημοσίευση για προβολή