Τα απομνημονεύματα του διάσημου αστυνομικού φον Κολοκοτρώνη

Εισαγωγή

Ο φον Κολοκοτρώνης είναι ο τέλειος αστυνομικός υπάλληλος. Άνδρας ευφυέστατος, ευρείας μόρφωσης, κάτοχος της γερμανικής και της γαλλικής γλώσσας, ο οποίος έζησε επί πολλά χρόνια στο Βερολίνο και το Παρίσι, είναι ένας τύπος ισχνού και μάλλον καχεκτικού άνδρα, που χωλαίνει ελαφρώς από το ένα πόδι, μετρίου αναστήματος, με μικρούς οφθαλμούς που στριφογυρίζουν αέναα μέσα στις κόγχες τους. Έχει ένα λεπτό μουστάκι με ελαφρύ μαυριδερό χρώμα, που δίνει στο πρόσωπό του ένα τόνο μελαγχολίας, εμβρίθειας και σκέψεως, εκ παραλλήλου προς την περιφρόνηση των κινδύνων και την εξαιρετική τόλμη.

Από τα πρώτα χρόνια της πρόσληψής του στην υπηρεσία της αστυνομίας της πρωτεύουσας, έγιναν αμέσως καταφανή τα εξαιρετικά προσόντα του και πολλές φορές τιμήθηκε από τους ανωτέρους του για τα δείγματα της άφθαστης δραστηριότητας την οποία ανέπτυξε και του ζήλου του προς το καθήκον. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μετά από κάποια χρόνια, προήχθη στη θέση του υποδιευθυντή και αργότερα του διευθυντή της καταδίωξης Αθηνών. Απέσπασε την εμπιστοσύνη των τότε κυβερνήσεων και κατόρθωσε να σαρώσει τα κακοποιά στοιχεία της πρωτεύουσας και να τρομοκρατήσει εκείνους των οποίων δεν πέτυχε τη σύλληψη.

Η εξιχνίαση των βαλαντιοτόμων και των αλητών, των αυτοχθόνων ή παρεπιδημούντων λωποδυτών ανήκει κατά πολύ στον φον Κολοκοτρώνη. 

Όπως κανείς δεν μπορεί να υπεισδύσει στο αχανές κράτος των Τσάρων χωρίς να λάβει γνώση η τρομερή ρωσική αστυνομία, έτσι, κατ’ αναλογία, μπορεί κανείς να πει για τον φον ότι δεν είναι δυνατόν να αποβιβαστεί στον Πειραιά λωποδύτης χωρίς να τον πάρει μυρωδιά. Στέκεται με το σκύλο του στην προκυμαία, επισκοπεί τους αποβιβαζόμενους και το μεφιστοφελικό του πρόσωπο λούζεται από τις ακτίνες του αγαθού, περίεργου ή φιλόφρονα νοικοκύρη, όταν υποπτευθεί κάποιον. Του προσφέρει τσιγάρο, καφέ και τέλος τη φιλοξενία του στα αναπαυτικά υπόγεια της αστυνομίας.

Στο ενεργητικό του αναφέρονται πάνω από εκατόν πενήντα μυστηριώδεις υποθέσεις εγκλημάτων, δολοφονιών, κλοπών, διαρρήξεων, απαγωγών, τις οποίες κατόρθωσε να διαλευκάνει με κεραυνοβόλο δραστηριότητα και επιδεξιότητα καταπληκτική.

Το μικρό γραφείο του βρίσκεται στην ανατολική γωνία της αστυνομικής υποδιευθύνσεως. Στον τοίχο είναι αναρτημένοι πίνακες αφίξεων και αναχωρήσεων ατμόπλοιων, σιδηροδρόμων και μύριες άλλες ιερογλυφικές σημειώσεις, έντυπες ή χειρόγραφες, πραγματικός λαβύρινθος. Πάνω στο γραφείο του κείτεται ένα σημειωματάριο δεμένο κομψά με δέρμα μαροκινό, που τα χρυσά κεφαλαία γράμματα στο εξώφυλλό του φανερώνουν τον τίτλο του: Η Μελανή Βίβλος. Η βίβλος αυτή έχει πάχος μόλις τέσσερα δάχτυλα. Μήκος έχει τριάντα εκατοστά και πλάτος δεκαπέντε εκατοστά του πήχη.

Δεν υπάρχει στην Αθήνα μικρός ή μεγάλος που να βρίσκεται σε όχι ανθηρές σχέσεις με τον νόμο και για τον οποίον να μην υπάρχουν μερικές γραμμές στο σημειωματάριο αυτό. Υπάρχουν επίσης τα ονόματα διακοσίων πενήντα έξι ενδόξων υποκειμένων που διήλθαν από την αστυνομική περιφέρεια του φον, η επιμελής προσωπογραφία τους, ο βίος και η ιστορία τους, οι σχέσεις και οι περίεργοι δεσμοί με άλλους μεγαλώνυμους κακοποιούς, οι άθλοι τους με κάθε λεπτομέρεια, ο τρόπος της σύλληψής τους, η διεύθυνση και η τελευταία διαμονή τους. Δεν πρόκειται για ένα βιογραφικό κομπολόι αλλά για ένα ψηφιδωτό εγκληματικών συμβάντων, που κατά τα έτη 1889-1903 συγκίνησαν την πόλη των Αθηνών.

Είναι ο μόνος ίσως αστυνομικός, ο οποίος κράτησε ημερολόγιο των πεπραγμένων του εκείνη τη δεκαετία και στο οποίο αναγράφει καθημερινώς, εκτός από τις λεπτομέρειες των διαφόρων υποθέσεων, και κρίσεις ακόμα ψυχολογικές επί των εγκληματιών για τις αφορμές που ώθησαν αυτούς στις πράξεις τους.

Ο Γεώργιος φον Κολοκοτρώνης λοιπόν, ένας από τους πρώτους διάσημους αστυνομικούς τους οποίους γνώρισε το ελληνικό κράτος των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, πεθαίνει στην Αθήνα κατά τα τέλη του 1904.

Το red n’ noir είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, χάρη στην εξαντλητική αρχειοδιφική του σκαπάνη, κατάφερε να εντοπίσει αποσπάσματα του συγκεκριμένου σημειωματάριου, ή αλλιώς της Μελανής Βίβλου, του φον Κολοκοτρώνη. Τις σημειώσεις αυτές ζωντανεύει ο Νέστορας Βικέλ μέσα σε μια σειρά επεισοδίων, που θα δημοσιεύονται κάθε Τετάρτη και για 15 επεισόδια στο ηλεκτρονικό μας περιοδικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή