Οι «Βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας 2024 (crimes n’ spirits)» που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το red n’ noir θα διεξαχθούν το πρώτο ΠΣΚ του Δεκέμβρη (6-8/12/2024) στο βιβλιομπάρ του red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη).
Η πρώτη μέρα με θέμα «Πίσω από τις λέξεις» επιχειρεί μια ανατομία στα πρόσωπα και τις διαδικασίες που συχνά κρύβονται πίσω από τη συγγραφική πένα, ωστόσο όμως επιδρούν τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο σε ένα έργο αστυνομικής μυθοπλασίας. Στην πρώτη εκδήλωση ο ερευνητικός φακός στρέφεται «στα μετόπισθεν» των αστυνομικών σελίδων και στους επαγγελματίες των οποίων η δουλειά ξεκινά αφότου ο συγγραφέας έχει ολοκληρώσει τη δική του, δηλαδή στον μεταφραστή, την επιμελήτρια και τον κριτικό. Ενώ στη δεύτερη εκδήλωση εξετάζονται όψεις της πολιτικής ορθότητας και διερευνάται το αν και κατά πόσο η πολιτική ορθότητα καταργεί παλιά στερεότυπα ή εγκαθιδρύει νέα.
Η δεύτερη μέρα με θέμα «Double Indemnity» περιλαμβάνει τέσσερις αλληλοπαρουσιάσεις των βιβλίων που εκδόθηκαν ή επανακυκλοφόρησαν φέτος από συγγραφείς-μέλη της ΕΛΣΑΛ. Έπειτα από τις βιβλιοπαρουσιάσεις, θα ακολουθήσει αφιερωματική εκδήλωση για τον Σέργιο Γκάκα (1956-2024), ιδρυτικό μέλος και τελευταίο πρόεδρο της ΕΛΣΑΛ.
Η τρίτη μέρα με θέμα «Μύθοι, μυθοπλασία και ντοκουμέντα γύρω από το τράφικινγκ» αποτελείται από τρεις επιμέρους εκδηλώσεις, που ανοίγουν τον φάκελο «τράφικινγκ», εξετάζοντας την πολυεπίπεδη σχέση και ανατροφοδότηση μεταξύ δημοσιογραφικών και μυθοπλαστικών αναπαραστάσεων.
Πριν από την έναρξη του τριημέρου, αλλά στο πλαίσιό του, θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικοί αφηγηματικοί περίπατοι, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
Θεματικοί Αφηγηματικοί Περίπατοι
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ Ι
19.00: «Κάτω από την Πατησίων: Γυναίκα και έγκλημα στη δημοσιογραφία του Μεσοπολέμου»
Με την ερευνητική ομάδα dirty ’30s & late ’20s (Εύα Γανίδου & Τάσος Θεοφίλου)
Αφηγηματικός περίπατος με θέμα τη γυναίκα και το έγκλημα στη μεσοπολεμική Αθήνα. Άλλοτε ως θύμα γυναικοκτονίας, κακοποίησης ή σωματεμπορίας και άλλοτε ως φυσική ή ηθική αυτουργός εγκληματικών ενεργειών, η γυναίκα που σχετίζεται με το έγκλημα και την παραβατικότητα απασχολεί τα μονόστηλα, αλλά και τα «σαλόνια» των εφημερίδων της εποχής. Στον συγκεκριμένο αφηγηματικό περίπατο παρουσιάζονται πέντε διαφορετικές υποθέσεις που απασχόλησαν το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ των αθηναϊκών εφημερίδων του Μεσοπολέμου με γυναίκες ως αποδέκτριες και δράστριες ποικίλων εγκληματικών πράξεων, οι οποίες σχετίζονται με την περιοχή που κωδικοποιείται στον γεωγραφικό προσδιορισμό «κάτω από την Πατησίων». Στόχος της περιήγησης είναι να φωτιστούν οι έμφυλες διαστάσεις της εγκληματικότητας και η πρόσληψή τους από τον ημερήσιο Τύπο του Μεσοπολέμου, αλλά και όψεις της πρωτεύουσας που με τον τρόπο τους παραμένουν σκοτεινές ακόμη και έναν αιώνα μετά.
Σημείο συνάντησης: Αχαρνών & Αγίου Μελετίου (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα)
Σημείο τερματισμού: Βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)
Ώρα έναρξης: 19:00 (ώρα συνάντησης: 18:45)
Διάρκεια: 120΄
Κόστος: Δωρεάν
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΙΙ
12.00: «Πατριδογνωσία του αίματος: τόποι βίας στην Αθήνα»
Με τον Γιάννη Ράγκο (δημοσιογράφο, συγγραφέα, μέλος ΕΛΣΑΛ)
Μια περιήγηση σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου τα ανθρώπινα πάθη διασταυρώθηκαν με τη βία και η ιστορία με τον θάνατο, συγκροτώντας μια ιδιότυπη αστεακή «γεωγραφία του αίματος».
Σημείο συνάντησης: Ανδριάντας Κολοκοτρώνη (Παλαιά Βουλή / οδός Σταδίου)
Στάσεις: Μέγαρο Παρνασσού (Πλατεία Καρύτση), Σταδίου & Εδουάρδου Λω, Πανεπιστημίου & Κοραή, Ακαδημίας & Ιπποκράτους, Πλατεία Δικαιοσύνης (έναντι κινηματοθεάτρου Rex).
Διάρκεια: 90΄
Κόστος: Δωρεάν
Πρόγραμμα Τριημέρου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ
18.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ-ταινίας «Νόμιμη Αυτοάμυνα» (Βραζιλία, 2017)
Μαρτυρίες τριών γυναικών, οι οποίες σκότωσαν τον κακοποιητικό σύζυγό τους σε νόμιμη άμυνα και η δικαστική τους αντιμετώπιση.
20.00: «Στα μετόπισθεν των αστυνομικών σελίδων»
Διερευνάται η κειμενική εργασία πίσω και πέρα από τον συγγραφέα. Τα ανακριτικά φώτα στρέφονται στον μεταφραστή, την επιμελήτρια και τον κριτικό.
Μιλάνε οι:
Ανδρέας Αποστολίδης (μεταφραστής)
Φώτης Καραμπεσίνης (κριτικός)
Βίκυ Κατσαρού (επιμελήτρια)
21.00: «Η πολιτική ορθότητα στο μικροσκόπιο: εξιχνιάζοντας όψεις της»
Χρειάζεται αστυνόμευση η μυθοπλασία; Ποια είναι τα όρια του συγγραφέα και, τελικά, ποιος πραγματικά τα επιβάλλει; Καταργεί η πολιτική ορθότητα παλιά στερεότυπα ή εγκαθιδρύει καινούρια;
Μιλάνε οι:
Άννα Αφεντουλίδου (ποιήτρια, ερευνήτρια θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας)
Κατερίνα Παπαδημητρίου (εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας)
Θωμάς Τσακαλάκης (διδάκτορας Πολιτισμικών Σπουδών και Επικοινωνίας, μεταφραστής, λογοτέχνης)
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – DOUBLE INDEMNITY
Συγγραφείς της ΕΛΣΑΛ παρουσιάζουν βιβλία συγγραφέων της ΕΛΣΑΛ.
18.30: Η Κωνσταντίνα Μόσχου παρουσιάζει το βιβλίο του Άγγελου Χαριάτη Μαντάμ Αμάντα (24 Γράμματα, 2024) και ο Άγγελος Χαριάτης παρουσιάζει το βιβλίο της Κωνσταντίνας Μόσχου Μερσί (BELL, 2024).
19.15: Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης παρουσιάζει το βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα Γένεσις (Ψυχογιός, 2024) και ο Βαγγέλης Μπέκας παρουσιάζει το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας (Ψυχογιός, 2024).
20.00: Ο Ανδρέας Αποστολίδης παρουσιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Μαμαλούκα Η απαγωγή του εκδότη (Κέδρος, 2023) και ο Δημήτρης Μαμαλούκας το βιβλίο του Ανδρέα Αποστολίδη Μικρά κατάσκοπευτικά (Άγρα, 2024).
20.45: Ο Άντυ Βρόσγος παρουσιάζει το βιβλίο του Γρηγόρη Αζαριάδη Το μοτίβο του δολοφόνου (Γαβριηλίδης, 2024) και ο Γρηγόρης Αζαριάδης παρουσιάζει το βιβλίο του Άντυ Βρόσγου Ο μαύρος γάτος (Αλεξάνδρεια, 2024).
21.15: «Μνήμη Σέργιου Γκάκα (1957-2024)»
Αφιερωματική εκδήλωση για τον Σέργιο Γκάκα (1956-2024), ιδρυτικό μέλος και τελευταίο πρόεδρο της ΕΛΣΑΛ.
Μιλάνε οι:
Ανδρέας Αποστολίδης (συγγραφέας, μεταφραστής)
Παύλος Εμμανουηλίδης (ηθοποιός, σκηνοθέτης)
Αργυρώ Λύτρα (δημοσιογράφος, φιλόλογος)
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΥΘΟΙ, ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ
18.00: «Προβολή της ταινίας Κοινωνική σαπίλα (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου»
Η Κοινωνική σαπίλα είναι μια ελληνική βωβή ταινία του 1932 σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Η ταινία παρουσιάζει την Αθήνα της δεκαετίας του 1930 και πραγματεύεται θέματα όπως οι φυλακές, τα ναρκωτικά, η σωματεμπορία και οι εργατικοί αγώνες. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία «κοινωνικού προβληματισμού». Η διανομή της στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών.
19.00: «Η σωματεμπορία στο λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό έργο του Πέτρου Πικρού»
Ο Πέτρος Πικρός (1894-1956) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του. Στο λογοτεχνικό του έργο καταπιάνεται κατά βάση με την περιγραφή του υποκόσμου και τους τρόπους που αυτός αναπτύχθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεγάλο κομμάτι των περιγραφών του αφορούν τη σωματεμπορία. Ο Πικρός γνωρίζει τον κόσμο της παρανομίας μέσα από την εμπειρία της φυλακής, καθώς υπήρξε δυο φορές πολιτικός κρατούμενος λόγω της στράτευσης του με το ΚΚΕ. Συγχρόνως όμως γνωρίζει αυτόν τον κόσμο και μέσω του κύριου επαγγέλματος του καθώς επίσης συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους αστυνομικούς και δικαστικούς ρεπόρτερ του ελληνικού Μεσοπολέμου. Ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς του το έχει αφιερώσει στην έρευνα και την καταγραφή του φαινομένου της σωματεμπορίας.
Μιλάει ο Τάσος Θεοφίλου (ερευνητής, συντάκτης, συγγραφέας, μέλος ΕΛΣΑΛ)
20.00: «Υπόθεση “Αμαρυλλίς”: δημοσιογραφικοί μύθοι και λογοτεχνική πραγματικότητα γύρω από το τράφικινγκ»
Την 1η Ιουλίου 2023, η Ελληνική Αστυνομία μέσα από μια συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την «εξάρθρωση ενός διεθνικού εγκληματικού δικτύου, που δραστηριοποιούταν στην εμπορία και εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από τη Λατινική Αμερική». Η υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 και συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αριθμεί είκοσι πέντε κατηγορούμενους. Τις πολλαπλές διαστάσεις της υπόθεσης «Αμαρυλλίς» έφερε στο φως της δημοσιότητας η δημοσιογράφος Άννα Νίνη για λογαριασμό του omniatv. Η αστυνομική επιχείρηση πήρε την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς», όχι τυχαία, καθώς Amariles Μ. ονομαζόταν μια από τις γυναίκες που το κύκλωμα εξανάγκαζε να εκδίδονται σε οίκους ανοχής της Αθήνας από τις 18 Απριλίου μέχρι την 31η Μαΐου 2023. Για την ακρίβεια, η γυναίκα αυτή έκανε το αδιανόητο: κατάφερε να δραπετεύσει από το διαμέρισμα στο οποίο βρισκόταν σε καθεστώς εξαναγκασμού και αποφάσισε να φύγει κρυφά για την Κολομβία από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας στον ενδιάμεσο σταθμό της Ρώμης, επικοινώνησε με ένα φίλο της, αστυνομικό στην Κολομβία, ο οποίος τη συμβούλευσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να καταγγείλει τα όσα λάμβαναν χώρα στους οίκους ανοχής που βρισκόταν. Πράγματι, όταν έφτασε στον επόμενο ενδιάμεσο σταθμό, αυτόν της Μαδρίτης, ενημερώθηκε από τις Αρχές της Ισπανίας για τα δικαιώματά της και επέστρεψε με τη βοήθειά τους στην Ελλάδα για να καταγγείλει το κύκλωμα.
Μιλάει η Άννα Νίνη (δημοσιογράφος omniatv)
21.00: «Το τράφικινγκ στη σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία»
«Q n’ A» με συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Η Χίλντα Παπαδημητρίου και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης απαντούν σε δέκα σύντομες ερωτήσεις για τη σχέση μυθοπλασίας και πραγματικότητας αναφορικά με το τράφικινγκ.
Μιλάνε οι:
Τεύκρος Μιχαηλίδης (συγγραφέας, μέλος ΕΛΣΑΛ)
Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, μεταφράστρια)